09. APR. 2020 KL. 13:22

Alle problemers løsning

morten-oestergaard_1.jpg

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den radikale partileder, Morten Østergaard: ”Når man kan skabe 10.000 jobs, samtidig med at man mister 50.000, så skal man jo ikke nøjes med kun at tage 5.000.”  Om igangsætningen af Landsbyggefondens kø til renoveringsstøtte.

”For få måneder siden var vi bekymret for om remmer og tøj kunne holde til det pres, der var på opsvinget i Danmark. Nu er vi i en anden situation. Ledigheden stiger hurtigt, og alle kigger bekymret ind i de økonomiske krystalkugler og ser, at pilene på alle områder peger nedad i det næste lange stykke tid.”

Den eftertænksomme analyse bliver afleveret af den radikale partiformand, Morten Østergaard, da fagbladetboligen.dk sidste dag inden påske interviewede ham i hans sommerhus.

”Den almene sektors renovering er så stor, at det lige præcis i sådan en situation kan skrue op på for at skabe aktivitet i samfundet. Der skal fremstilles materialer, der skal laves rådgivning, og der skal udføres renoveringsarbejde af håndværkere og entreprenører," forklarer partilederen videre.

Han hæfter sig ved, at man er langt fremme i sagsbehandlingen af de 72.000 boliger, som har været gennem udviklingsprocessen og er klar til renovering.

”Det er et oplagt sted at starte, når man gerne vil gøre noget for, at dem, der har mistet deres job, kan få et nyt, og dem, der måske hænger med det yderste af neglene, de kan beholde jobbet," siger Morten Østergaard.

Afprøvet metode

Den radikale leder husker, at man også bragte de almene renoveringer i en central rolle, da finanskrisen blev en realitet i årtusindets første årti.

"Jeg er utålmodig efter, at vi får truffet beslutningen nu. Da vi skulle igennem finanskrisen, aktiverede vi også den almene sektor. Selv om man er langt fremme i processen af det enkelte projekt, så ved vi bare af erfaring, at fra den politiske beslutning er truffet, og inden det materialiserer sig i, at nogen skal finde hammer og skruetrækker frem og indkøbe vinduer til renoveringen, så går der bare et stykke tid,” siger Morten Østergaard.

”Derfor er jeg så utålmodig for, at vi får truffet beslutningen nu. Og at vi tager beslutningen om at hele køen skal sættes i omdrejninger. Min erfaring siger, at det tager længere tid at sætte i gang selv i de modne projekter, end man lige tror," fortsætter han.

Og Morten Østergaard har flere argumenter for, at hele køen skal sættes i gang.

”Det er svært at finde et sted hvor beskæftigelsesbidraget bliver større end i de almene renoveringsprojekter. Der er måske 10.000 stillinger i det her, som kan skabes eller bevares. Og når man står i en situation, hvor 50.000 med rekordfart bliver ledige, så er det jo svært at se argumentet for ikke at sætte hele køen i gang på en gang," siger den radikale formand.

”Hvis man kan få 10.000 jobs samtidig med, at man får 50.000 ledige, så skal man jo ikke nøjes med at tage 5.000 jobs… Så skal man da tage dem alle 10.000. Her er situationen oven i købet sådan, at lejerne ikke beder staten om penge. Det er lejernes egen opsparing. Det er mærkeligt," uddyber han.

Den grønne gevinst

Midt i det triste med sundhedskrisen, ser Morten Østergaard også lyset for en radikal hjertesag.

”Når økonomien skal kickstartes, er det en mulighed for at bringe klimaet i højsædet… Vi har kaldt det en grøn genstart. For at opnå den skal vi vælge de projekter, der kan have betydning for vores grønne omstilling. Når vi kigger på renoveringskøen til den almene sektor, så renoverer man jo altid til en højere energieffektivitet. To tredjedel af de almene renoveringsprojekter er båret af energieffektivisering via nye klimaskærme og anden energieffektivitet," siger han.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste