19. SEP. 2019 KL. 13:22

Trods faldende indbyggertal står 300 på almen venteliste

048-13_ejendom_org_005.jpg

Der er 230 almene boliger i Ølgod. Foto: Domea.dk.

Kundechef hos domea.dk ønsker sig flere almene boliger i Ølgod, så der kan komme en større rotation i byens boligmarked.

Som i mange andre mindre byer i Danmarks såkaldte udkant er befolkningstallet i Ølgod i Vestjylland faldet de seneste år. –  Ikke meget, men en smule. I 2010 boede der 4021 mennesker i byen, i januar i år kun 3860.

Men Ølgod er ikke en by på randen af forfald. Der er ingen butiksdød og forladte parcelhuse, som er umulige at sælge. Nej, der er faktisk stor efterspørgsel på et sted at bo i byen, hvor køkkenproducenten HTH er den helt store arbejdsplads.

Problemet er bare, at den boligform som mange vil bo i – de almene boliger – stort set ikke er tilgængelige, og det forpurrer rotationen på hele byens boligmarked. Det mener i hvert fald Per Lønborg Andersen, kundechef for Esbjerg, Varde og Fanø hos administrationsselskabet domea.dk.

”Vi har mange seniorer men også unge par, som gerne vil flytte i almen bolig i Ølgod, men som ikke kan komme til det, fordi vi ikke har nogle ledige. Seniorerne bliver derfor boende i deres parcelhuse, som så heller ikke bliver sat til salg. Det gør det svært at flytte til byen overhovedet. Især hvis man ikke vil købe et hus til at starte med,” siger Per Lønborg Andersen.

Kommunen vil ikke bygge

Boligselskabet Bolig Syd Vest, der administreres af domea.dk, har 230 boliger i Ølgod, og er det eneste boligselskab med boliger i byen. Til de 230 boliger står mere end 300 mennesker på ventelisten, og det vil derfor tage flere år, at få en almen bolig, hvis man skriver sig op i dag, vurderer Per Lønborg Andersen.

”Når folk flytter til en ny by, vil mange gerne bo til leje, før de beslutter, om det er en by, de kan lide at bo i. Men det kan de ikke komme til i Ølgod,” siger han.

Bolig Syd Vest vil derfor bygge flere almene boliger i byen for at imødekomme en del af den store efterspørgsel. Men det kan boligselskabet ikke få lov til. Varde Kommune, hvori Ølgod ligger, har allerede afsat midler til grundkapitalindskud til almene boliger for de næste par år. Og Ølgod er ikke en af de byer, hvor der skal bygges.

Per Lønborg Andersen foreslår ellers, at boligselskabet bygger på nogle kommunale grunde, hvor så kommunen kan bruge de penge, de tjener på salget, som grundkapitalindskud.

”Vi har peget på nogle grunde, som kunne være interessante at bygge på, og hvor kommunen faktisk ville få et overskud på at sælge dem til os. Men vi har endnu ikke fået lov til at bygge. Og så kan vi jo ikke gøre så meget andet end at prøve at forklare dem, hvordan vi ser på sagen,” siger Per Lønborg Andersen, som i juli indrykkede et læserbrev i avisen Jydske Vestkysten med et opråb om at få lov til at bygge alment i Ølgod.

Laver grundige risikovurderinger

Bolig Syd Vests brændende ønske om at bygge flere boliger i Ølgod ligger et stykke fra den virkelighed, andre boligselskaber oplever i landsbyer i Danmarks udkant. Mange steder har udlejningsvanskeligheder, tomgang og deraf følgende nedrivninger ført til store tab for boligselskaberne og deres beboere.

Den fare er Per Lønborg Andersen yderst bevist om, og Bolig Syd Vest laver derfor grundige risikovurderinger, inden de beslutter sig for, om de vil bygge i en bestemt by.

”I nogle byer er der bestemt den risiko, så der ville vi sige nej tak til at bygge. Men i Ølgod, Oksbøl, Alslev og Varde er der stor efterspørgsel på boliger, så der vil vi gerne bygge flere. Det er ikke tilfældigt, det vi laver. Vi undersøger det grundigt, for vi skal ikke løbe nogen risiko på vores kunders vegne” siger han.

I risikovurderingerne kigger Bolig Syd Vest blandt andet på antallet af tilflyttere til en by, hvor mange der står på ventelisten, om der tidligere har være problemer med udlejningen i byen, og hvordan det går for erhvervslivet og de offentlige arbejdspladser i byen.

”Vi behøver ikke bøje hovedet over, at man kalder det Udkantsdanmark og Vandkantsdanmark. Der er jo også byer, hvor folk gerne vil bo. Så længe der er skole, købmand, idrætsfaciliteter og kulturelle tilbud, så er der stadig liv i byerne. Det er først, når man mister de ting, at det begynder at gå stærkt,” siger Per Lønborg Andersen.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste