25. SEP. 2019 KL. 00:00

Solen stråler ikke længere forgæves over Tranemosegård

20071019-224757-pf_17mb.jpg

Bo Nymann / Ritzau Scanpix

Efter mere end ti års tovtrækkeri med politikere, embedsmænd og el-selskaber får Silergården nu solceller på tagene.

Et solcelleanlæg med batterier! Det kan beboerne i Silergården i Brøndby Strand ved København endelig begynde at glæde sig til. Bebyggelsen, der er en del af Tranemosegård, har i mere end ti år kæmpet med skiftende regeringer, deres embedsmænd og el-selskaberne, der alle har stukket en kæp i hjulet for den grønne idé.  

”Fra Landsbyggefonden har vi fået støtte til et demonstrationsprojekt. Projektet er blevet ændret lidt siden vores sidste ansøgning. Tidligere ville vi have opsat et almindeligt solcelle-anlæg, der brugte strømmen med det samme. Det nye solcelle-anlæg samler strømmen op i batterier,” forklarer Per Bager, der er seniorprojektleder i BO-VEST, der administrerer bebyggelsen.

Projektet i Brøndby Strand skal tjekke potentialet for hybride solcelleanlæg i Danmark.

”Tanken er, at elektriciteten fra solcellerne også skal kunne bruges, når solcellerne ikke producerer så meget el, f.eks. når der laves aftensmad. En del af elektriciteten kan nemlig gemmes i batteriet i dagtimerne. Om vinteren kan beboerne købe elektricitet midt på dagen i stedet for at købe dyr el fra elnettet, når der er spidsbelastning. Det er til gavn for både beboerne og el-selskaberne,” siger Milena Mille Rudez, der er projektleder på arbejdet hos BO-VEST.

Besparelse på 690 kroner

Solcelle-anlægget, der står klar til næste år, vil som et pilotanlæg fra efteråret 2020 forsyne 250 udvalgte boliger med strøm, hvilket svarer til 25 procent af bebyggelsen.

”Ud over at vi tænker meget på klimaet, så er tanken jo også, at vi gerne vil bringe det fælles el-indkøb ned. Højhusene bruger jo meget strøm til f.eks. elevatorer. Vi har lavet nogle beregninger, der viser, at hvert lejemål mindst kan spare 690 kroner om året på deres strømregning, når vi får solceller og batterier. Nu skal disse beregninger testes i virkeligheden, inden pilotanlægget udvides til et storskala-anlæg til alle boliger. Får vi en mindre gevinst hjem, så må vi tage projektet op til revision og ny afstemning,” siger Milena Mille Rudez.

I 2021 skal projektet evalueres, og BO-VEST skal dele deres erfaringer med andre gennem Landsbyggefonden, der giver ydelsesstøtte til det samlede budget på cirka 11 millioner kroner.

Projektet blev i foråret vedtaget af beboerne med et overvældende flertal. 66 stemte for. 6 imod. 2 stemte blankt.

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste