18. SEP. 2019 KL. 21:26

Rekord til boligsocial årskonference i Aarhus

_r1a8918-1.jpg

Over 400 medarbejdere fra landets boligsociale indsatser deltog i Boligsocial Årskonference 2019 i Aarhus. 

“Det er sjældent, man har muligheden for at stå overfor mere end 400 så engagerede mennesker som jer, der virkelig vil gøre en forskel. Vi har en regering, der vil skabe noget, der er endnu bedre på det her område. Der er grund til optimisme.”

 

Sådan indledte Aarhus-borgmester - og formand for KL - Jacob Bundsgaard (S) den boligsociale årskonference anno 2019 i Aarhus. Konferencen sluttede onsdag eftermiddag. Men var vejret lidt bistert fra morgenstunden på førstedagen, var det ikke at mærke på deltagerne, som aldrig har været flere end de var i år.

Se billeder fra Boligsocial Årskonference 2019

De mere end 400 boligsociale medarbejdere ankom tirsdag til Centralværkstedet - DSBs gamle værkstedsbygninger - i hjertet af Aarhus og humøret var højt fra morgenstunden. Arrangøren var Boligsocialnet, som er et samarbejde mellem KL og BL - Danmarks Almene Boliger. Boligsocialnet indgår i tæt samarbejde med Landsbyggefondens boligsociale funktion og Center for Boligsocial Udvikling (CFBU).

 

Foran ventede to dage med netværk, debat, oplæg, faglige refleksioner og udflugter. Hele det omfattende program er beskrevet her. Hovedtemaet var velfærd og hvordan de boligsociale indsatser bidrager til velfærdsløsninger.


Se tre video-interviews fra Boligsocial Årskonference 2019

I Danmark er der cirka 70 boligsociale indsatser og skal de have succes kræver det tæt samarbejde mellem det boligsociale og kommunerne. Samarbejdet og løsningerne stod helt centralt i det omfattende program på konferencen i år med masser af indlæg og inspiration til at blive endnu skarpere.

"Vi har en regering, der vil skabe noget, der er endnu bedre på det her område. Der er grund til optimisme.”

Jacob Bundsgaard (S) - borgmester i Aarhus og formand for KL


Hjertet banker for almene boliger i Aarhus

Hjertet i Aarhus banker for de almene boliger, indledte Jacob Bundsgaard (S) tirsdag fra scenen.

“Vi er så glade for almene boliger, at vi gerne vil have flere her i byen. Aarhus vokser i år med 5.000 mennesker. Vi har vi et forbilledeligt samarbejde. Og det er vigtigt at samarbejdet mellem kommune og boligorganisation bare fungerer. Job, uddannelse, medborgerskab og flere boliger er de vigtige punkter for os. Mellem os og indsatserne skal vi gøre samarbejdet endnu mere tillidsfuldt og dybere og inspirerende,” sagde Jacob Bundsgaard (S).

Bent Madsen, direktør i BL - Danmarks Almene Boliger, kvitterede for optimismen på vegne af det boligsociale fra Aarhus-borgmesteren og KL-formanden, da han gik på scenen for at skyde konferencen i gang. Han begyndte med at se tilbage. På de almene boligers DNA.


“Det handlede jo - og handler om - at almindelige mennesker skal kunne få en god bolig og et godt liv. Vores DNA er måske banalt, men det handler om mere end murstenene. Vi har i dag måske en tendens til at fokusere lidt for meget på de mursten. Byggeriet, betonen. Men vi er også en del af velfærdssamfundets løsninger, og vi har nok stået lidt midt i bussen i forhold til det boligsociale og de sociale målsætninger. Vores indsatser er meget velbelyste, med masser af data, og vi kan jo se de store effekter. Vi skal som sektor endnu længere frem i bussen, når det handler om vores sociale DNA. Den bør vi bekende os til, for ellers bliver det svært at lave den hylde, hvor alle de gode historier kan trives og hvor vi kan vise det ansvar, der løftes derude.”:

 

“Min konklusion er, når jeg ser på vores historie og på ghettopakken fra sidste år er, at vi skal sætte konkrete mål og alliancer med kommuner og komme tættere på kommunale kernevelfærd. Vi skal længere frem i bussen og vise vores sociale DNA og ikke lade os gribe af tristesse, men holde fast i den netop optimisme, som KL-formanden Jacob Bundsgaard netop lige kom med,” sagde Bent Madsen.

 

Ord gør det ikke alene

Senere på førstedagen gik velfærdsforsker Klaus Majgaard på scenen og snakkede om, hvordan vi har en stærk tendens til at idealisere samarbejdet mellem det offentlige og civilsamfundet.


“Vi bruger ord som samskabelse og netværk. Men lad os nu erkende spændingsfelter og dilemmaerne. Så kan vi bedre rumme de svære ting, når civilsamfund og det offentlige skal spille sammen,” var blandt en af hans pointer.

 

Så blev det tid til forsker Gunvor Christensen fra VIVE, som med øm hals og mælk og honning i kruset drejede snakken ind på effekterne af de boligsociale indsatser. Det gjorde hun i indlægget: “Hvordan bidrager boligsociale indsatser til at løse velfærdsudfordringer i og omkring boligområderne.”


Gunvor Christensen fremlagde bl.a. resultater fra en endnu ikke offentliggjort rapport, der viser, at bl.a. indsatserne omkring lommepengejobs og fritidsjobsindsatser i dén grad er med til at fastholde unge i beskæftigelse.

 

“De aktiviteter, I laver, bringer større chance for at man får et fritidsjob og fastholder det,” lød det til salen, som svarede med klapsalver.


Stående klapsalver til social iværksætter

Senere på eftermiddagen var der udflugter til 10 steder i Aarhus, hvor deltagerne havde fordelt sig på en række workshops med emner som: kriminalitetsforebyggelse, sociale potentialer i forbindelse med renoveringer, frivillighed, skolesamarbejde, tidlig indsats og bystrategi.

 

På konferencens andendag kickstartede den sociale iværksætter og karismatiske Steffen Rasmussen fra morgenstunden salen med et inspirerende indlæg der dirrede af engagement og drive. Indlægget handlede om, hvordan vi møder folk i vores samfund og hvordan vi kan give sårbare udsatte en stemme i et komplekst system. Steffen Rasmussen har igennem Indlægget sluttede med stående klapsalver fra salen.


“Jeg er virkelig så glad for arrangementet her. Der har været rigtig meget god energi. Deltagerne har været topengagerede og sågar med stående klapsalver undervejs. Det er en kritisk flok, men også meget deltagende. Jeg kan kun sige, at vi er tilfredse, og jeg har også set rigtig mange smil. Så det er svært ikke selv at være ret glad og stolt,” siger Jane Østgaard, projektleder hos Boligsocialnet, som arrangerede konferencen.


Vil du fremover have nyheder fra det boligsociale arbejde i din indbakke? Så tilmeld dig nyhedsbrevet!

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste