04. SEP. 2019 KL. 16:02

Landets almene boliger gør status på FN's Verdensmål

bl_verdensmaal_008.jpg

Carsten Andersen

Altinget og Mandag Morgen inviterede i samarbejde med BL til morgenmøde om FNs Verdensmål.

Der er et oplagt potentiale i at den almene boligsektor, som en aktør i velfærdssamfundet, bruger FNs Verdensmål som strategisk ramme for arbejdet i de almene boligområder.

 

Sådan lød invitationen til et morgenmøde hos Altinget og Mandag Morgen, som blev afholdt i går, onsdag 4. september. Og indholdet trak langt over 100 interesserede fra styrelser, NGO’er, boligorganisationer og byggebranchen til.

 

Med kaffe på kanden og croissanter på bordet var der linet op til en god time i Altingets overdækkede gård. 

Den blev skudt i gang af professor Katherine Richardson. Hun er leder af Sustainablitity Science Center på Københavns Universitet og er én af 15 forskere, der udpeget af FN til at skrive FN's Global Sustainable Development Report. Den holder øje med udviklingen af målene.

 

'Vores bidrag' - en BL rapport om verdensmål

Til morgenmødet præsenterede BL også sin landerapport, som fortæller om hvordan landets boligorganisationer taler ind i FNs Verdensmål. Rapporten kaldes ‘Vores bidrag’ og 103 boligorganisationer fra alle dele af landet har kortlagt deres bidrag til verdensmålene. 


Kortlægningen afdækker, hvordan det står til med den bæredygtige udvikling i de almene boliger. Det handler bl.a. om energi- og miljøtiltag, om bæredygtighed i nybyggeriet, boligsociale indsatser og samfundsmæssige bidrag som fx praktikforløb og uddannelsespladser.


Og bidragene er gode. Men sker på en dyster global baggrund. For det går den forkerte vej med flere af de mest kritiske verdensmål, lød det fra professoren. 


Forkerte vej med flere af de mest kritiske verdensmål

“Med FNs Verdensmål fik vi en vision for, hvordan vi vil fordele jordens begrænsede ressourcer. Vi vidste jo godt, at de ikke var ubegrænsede. Det nye er, at det sker i en enkelt ramme. Verdensmålene er ikke et mål i sig selv," indledte professor  Kathrine Richardson:

"De er en branding i et skifte af vores tankegang, som er ved at ske. Vi forbruger fortsat jordens ressourcer, som om vi tror der bare kommer flere. Målene er afgørende, fordi de er udtryk for den første internationale aftale, der anerkender, at jordens ressourcer ikke er ubegrænsede, og at vi kun kan nå målene ved at se dem som et samlet system."

Professoren understregede, at verden skal have styr på sit forbrug. Verdensmålene er en global agenda, og det går den gale vej på flere af dem, siger hun. Det viser den officielle opfølgningsrapport fra   FN, som blev præsenteret i foråret.

"Vi skal have styr på vores forbrug. Selv om det går godt for nogle af målene, så er vi helt på afveje med nogle af de vigtigste mål som klima, biodiversitet og med lighed. Vores ægte valuta er de ressoucer, vi har på vores jord. Vi er ikke bedre på verdensmålene i Danmark end Burkina Faso. Der er masser at tage fat i,” sagde Kathrine Richardson.


Og således ‘opmuntret' greb Palle Adamsen, formand for BL - Danmarks Almene Boliger, fat i vinklen omkring boliger. Her er verdensmålene forsøgt omgjort til hverdagsmål. Katja Hillers, bestyrelsesformand i Østjysk Bolig og Carina Seifert, direktør i DAB, var med i panelet til morgenmødet og fortalte om, hvordan man her gør verdensmålene til en del af arbejdet i landets boligorganisationer - fra det strategiske til det daglige i hverdagen.

 

Professor Kathrine Richardson, leder af Sustainablitity Science Center på Københavns Universitet og er én af 15 forskere, der udpeget af FN til at skrive FN's Global Sustainable Development Report, deltog i BL's arrangement om FNs Verdensmål.

 

Verdensmål en del af de almene boliger

Hos landets boligorganisationer er der enighed om at FN’s Verdensmål, f.eks. de af dem, der handler om bæredygtige byer og klima, er gode mål at navigere udfra og at operationalisere og vise de bidrag, der løber fra boligorganisationerne ud i samfundet. Men også til at tydeliggøre samarbejdet lokalt og synliggøre indsatserne.


Læs om BL's arbejde med FNs Verdensmål her


I boligorganisationerne er miljømæssig bæredygtighed højt på dagsordenen, men også social- og samfundsøkonomisk bæredygtighed spilles der ind på. Eksemplerne på disse punkter fra Palle Adamsen er bl.a. energieffektivisering omkring vinduer og døre, varmepumper, isolering af bygninger, men også de boligsociale indsatser og partnerskaberne, der bidrager til arbejdsmarkedsaktivering lokalt.

“Der er over 600.000 almene boliger i Danmark. Vi er en branche, der hviler på samfundsansvar og er non-profit. Når vi bygger og renoverer efterlader vi et aftryk. Verdensmålene giver god mening for os. Også for vores beboere. Med vores rapport, så laver vi en monitorering på de områder, hvor vi leverer ind, og hvor vi kan gøre endnu mere. Det vil vi også gøre næste år,” siger Palle Adamsen:


“Om 10 år håber jeg naturligvis, vi er endnu længere. Indsatsen på det sociale område udvikler sig, men også med vores ‘hardware’, altså vores bygninger, når vi renoverer og bygger nyt. Vi er forhåbentligt med til at omstille byggebranchen og genanvender mere og reducerer dermed Co2-forbruget yderligere.”

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste