04. SEP. 2019 KL. 14:54

København: Overborgmester kickstartede debat om 60.000 nye boliger

dsc_0482.jpg

John B. Sørensen, Formand i SAB, og Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune, talte med beboere efter høringen. Foto: Signe Schlichtkrull

Frank Jensen startede høringen om Københavns nye kommunalplan i Tingbjerg, hvor debatten snublede i aftalen mod parallelsamfund.

Københavns overborgmester Frank Jensen stod tirsdag eftermiddag på scenen i Tingbjergs nye arkitektoniske perle, Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus. Her åbnede han den første høring om udkastet til Københavns kommende kommunalplan, der blandt andet skal skabe rammer for byggeriet af 60.000 nye boliger i byen frem mod 2031. Heraf skal op mod 15.000 boliger være almene. Målet med høringen var, at tilhørerne kunne komme med ideer til udviklingen i Tingbjerg.

Frank Jensen fortalte, at han havde glædet sig til igen at stå i Kulturhuset. Der havde været mange bump på vejen, før byggeriet af det stod færdigt, og at dømme ud fra tilhørerne i salen venter der nok også en del bump på vejen, før de 60.000 nye boliger står færdige i 2031. Men der er brug for mange flere boliger, ifølge Frank Jensen. København er vokset med cirka 100.000 beboere de sidste ti år, og forventningen er, at ligeså mange kommer til i de kommende år.

”Hvis vi ikke sørger for at bygge boliger, så går det galt. Det har vi set i andre europæiske storbyer, hvor priserne er løbet så meget løbsk, at ingen folk med helt almindelige indkomster kan bo der. Vi skal tage et ansvar for, at det ikke sker i vores by. Vi vil have en by, hvor folk med forskellige indkomster kan bo i hele byen,” sagde Frank Jensen.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen deltog også i debatten. Han er født i Tingbjerg i 1962 og har boet der i 56 år.

”Det handler jo også meget om, at vi skal sørge for, at vi går i de samme daginstitutioner og skoler og lærer hinanden at kende. Jeg tror, vi har brug for at blive dygtige til at finde ud af, hvordan vi gør det, når vi skal være endnu flere mennesker i Tingbjerg,” sagde Jesper Christensen.

Nye ejerboliger i Tingbjerg

En lille del af de mange nye boliger skal opføres i Tingbjerg, hvor boligorganisationerne SAB og sfb blandt andet har indgået partnerskab med den private ejendomsudvikler NREP om at bygge 1.000 nye rækkehuse og lejligheder, der skal være ejer- og andelsboliger.

Rasmus Nørgaard, NREP, og John B. Sørensen, formand i SAB, efterspurgte tilhørernes input til udviklingen af Tingbjerg, hvor masterplanen stadig er på tegnebrættet.

I planerne indgår renovering af Tingbjerg Skole, butikker på Tingbjergs hovedgade, nye plejeboliger, en daginstitution, nye stier, veje og en letbane fra Gladsaxe gennem Tingbjerg til Nørrebro Station.

”Jeg har drøftet letbanen med den nye transportminister, lige inden jeg kom, og jeg håber, vi kan komme tilbage på det spor, vi havde med regeringen og Folketinget tidligere, hvor vi har et fælles projekt om udredning af en letbane mellem Nørrebro Station og Gladsaxe,” sagde Frank Jensen.

Utilfredse tilhørere

Derefter fulgte en debat, hvor tilhørere i salen kæmpede for at få ordet og udtrykke deres utilfredshed med den kommende udvikling.

Beboeren Lis sagde for eksempel:

”Mange føler, at I vil ødelægge Tingbjerg. I vil lave rækkehuse på vores græsplæner mellem blokkene. Jeg synes, der sker gode tiltag herude, men I skal ikke bygge mellem blokkene. I skal ikke ødelægge børnenes legepladser. Hvor skal vi være? Hvor skal alle de biler og affalds-øer være? Det bliver en kraftig forringelse for os, der bor her,” sagde hun.

Frank Jensen forklarede, at da Tingbjerg er en såkaldt hård ghetto, så skal andelen af almene familieboliger nedbringes til højst at udgøre 40 procent. Det er en følge af den lovpakke mod parallelsamfund, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2018.

”Måden, vi får løst det her i København, er i modsætning til andre kommuner, at vi ikke sætter bulldozerne ind. Vi sørger for andre greb. Det, vi gør her i Tingbjerg, er i høj grad fortætning,” sagde Frank Jensen, der tilføjede, at fortætning også vil blive aktuelt i andre dele af byen.

Han efterspurgte, at tilhørerne for eksempel fortalte, hvordan legepladserne skal være, for at beboerne vil at bruge dem.

”Er der nogle unge, der har bud? Skal det være mere streetsport? Der er masser af ting, som vi gerne vil drøfte med jer? Hvordan skal vi skabe rammer om det gode liv?” sagde Frank Jensen.

Debatten kom dog ikke rigtigt tilbage på sporet. Bagefter var der mulighed for, at beboere og andre tilhørere kunne tage en snak med politikere og repræsentanter fra Københavns Kommune, boligorganisationer og NREP, hvad mange gjorde brug af.

Den offentlige høring løber frem til den 22. oktober 2019. Der venter flere borgermøder, og interesserede kan komme med input på hjemmesiden www.blivhoert.kk.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste