30. SEP. 2019 KL. 10:17

Frederikshavn Boligforening præmieres for arkitekturtro energirenovering

bakkega-rden-efter-renovering-2-1.jpg

Frederikshavn Boligforening. Her ses bygningen efter renoveringen.

Afdelingen Bakkegården vinder Frederikshavn Byfonds plakette for en markant renovering, der har "formået at holde fast i bygningens oprindelige arkitektoniske karakter".

”Det er da dejligt at få en påskønnelse fra fagfolk, der sætter pris på det, vi laver. Det er jo et skulderklap, der fortæller os, at det er det rigtige, det vi gør,” siger Bjarne Walentin, formand i Frederikshavn Boligforening, om den pris, som hans boligforening netop har modtaget.

Det drejer sig om Frederikshavn Byfonds plakette, som hvert år uddeles til bygningsdetaljer, nænsomme restaureringer, facader, skiltninger eller nybyggerier af særlig fin karakter i Frederikshavn Kommune.

Dette billede er fra FØR renoveringen. 

Plaketten er i år gået til Frederikshavn Boligforenings afdeling 3, Bakkegården, som i 2018 blev færdig med en omfattende renovering. Nye trappetårne med elevatorer har sørget for bedre tilgængelighed i bygningerne, mens en ny isolering har sørget for bedre indeklima og en forventet reduktion i varmeforbruget på mere end 50 procent.

Alt dette er sket uden, at bygningernes oprindelige arkitektoniske udtryk har ændret sig markant. Og det er lige netop derfor, at Bakkegården er blevet præmieret.

”Samlet set er renoveringen af den store bebyggelse gennemført med en meget flot balancegang mellem bygningernes oprindelige karakter og de moderne tiltag, der har været nødvendige,” står der blandt i Frederikshavn Byfonds præmieringsbeskrivelse.

Kan inspirere naboerne

Bakkegården har i alt 101 boliger, og ligger centralt i Frederikshavn. Og den centrale placering i byen gjorde, at Frederikshavn Boligforening var særligt opmærksomme på at renovere på en måde, som passede ind i helheden.

”Vi er godt klar over, at de store, bastante bygninger med så mange boliger i, der ligger i en midtby, enten kan være med til at ødelægge hele området eller også kan være med til at understøtte og løfte hele området. Når vi gør det på en god måde, kan vi jo måske også være med til at forpligte de private boliger rundt om os til også at tænke sig om, inden de laver renoveringer,” siger Bjarne Walentin.

Frederikshavn Boligforening er netop gået i gang med også at renovere de omkring 84 boliger i Bakkegårdens naboejendom. Her vil man også være nænsomme med at fastholde de gamle røde murstensfacader, fortæller Bjarne Walentin.

Også beboerne er tilfredse

Da renoveringen af Bakkegården i 2016 blev sat i gang, var det fordi den 65 år gamle bygning simpelthen var blevet for slidt. Tagene og murstenene var blevet så gamle, at det hvert år blev sværere at holde vand og fugt ude. Og når renoveringen nu alligevel skulle ske, var det vigtigt for Frederikshavn Boligforening i samme omgang også at gøre både tilgængeligheden og energiisoleringen i bygningen tidssvarende.

Frederikshavn Boligforening har aldrig haft problemer med at leje boligerne i Bakkegården ud. Bjarne Walentin kan derfor ikke sige, om boligerne er blevet mere populære af den vellykkede renovering. Han kan dog sige, at ventelisten i hvert fald ikke er blevet kortere, siden renoveringen var færdig i 2018. Og de nuværende beboere er også tilfredse.

”De er da så glade og stolte over det. De er glade for at bo i en afdeling, der er blevet præmieret, men selvfølgelig også for at bo i en afdeling, der er blevet renoveret på så flot en måde,” siger Bjarne Walentin

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste