10. SEP. 2019 KL. 14:43

Flere ældre hjemløse

20190604-200107-5_130mb_2.jpg

Hjemløs ældre mand på Amager Torv midt i København, foto: Christian Lindgren Scanpix/Ritzau

6.431 personer i Danmark lever i hjemløshed. Det viser VIVE's nye kortlægning af hjemløshed i 2019. Det er lidt færre, end da man gennemførte den forrige kortlægning for to år siden.

Antallet af midaldrende og ældre hjemløse borgere borgere over 50 år er steget med 141 personer siden 2017. I 2019 var der i alt 1545 hjemløse i aldersgruppen over 50 år. Tallene stammer fra den landsdækkende kortlægning af hjemløshed, som VIVE gennemførte i uge seks i år og samme uge for to år siden.

Der er forskel på, hvilke tilbud personer i en hjemløsesituation benytter. For mens mange unge er sofasovere hos venner og bekendte, så er ældre uden tag over hovedet mere tilbøjelige til at søge ind på herberger og natvarmestuer.”

Seniorforsker ved VIVE, Lars Benjaminsen.

Færre unge hjemløse

Til gengæld er antallet af unge hjemløse faldet. Der blev i år registreret over 350 færre hjemløse mellem 18 og 29 år. I alt er der i 2019 knap 2.000 unge hjemløse i aldersgruppen.

”Når hjemløsheden langt om længe er faldet lidt blandt de unge, skyldes det formentlig, at en del kommuner har sat tiltag i gang for hjemløse unge, for eksempel med skaffe boliger og give social støtte. Vi må imidlertid ikke overse de midaldrende og ældre, der lever i hjemløshed. De har i høj grad også behov for langsigtede boligløsninger, og de har ofte et stort støttebehov for eksempel på grund af psykiske lidelser eller misbrugsproblemer,” siger seniorforsker ved VIVE, Lars Benjaminsen.

Det markante fald i antallet af unge hjemløse betyder, at der samlet er et fald i antallet af hjemløse i Danmark på tre procent i forhold til kortlægningen i 2017. I alt er der i uge seks i 2019, hvor optællingen er foretaget 6.431 hjemløse i Danmark

Det er 204 personer færre end i 2017, Faldet er dog Ifølge Vive så lille, at det ligger inden for den almindelige usikkerhed. Derfor konkluderer Det Nationale Foskningscenter, at det er for meget at sige, at hjemløsheden er faldet. Men den er stagneret.

Færre sofasovere blandt hjemløse

At der nu er færre hjemløse unge og flere hjemløse ældre kan også forklare, hvorfor der er sket en stigning i antallet af gadesovere og hjemløse borgere på herberg, mens der omvendt er sket et fald i antallet af ”sofasovere”, der overnatter midlertidigt hos familie og venner.

”Der er forskel på, hvilke tilbud personer i en hjemløsesituation benytter. For mens mange unge er sofasovere hos venner og bekendte, så er ældre uden tag over hovedet mere tilbøjelige til at søge ind på herberger og natvarmestuer,” forklarer Lars Benjaminsen.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Rigspolitiet: Trygheden vinder frem

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Rigspolitiet: Trygheden vinder frem

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2075 )

0

Læseliste