03. SEP. 2019 KL. 10:23

Boligminister varsler opgør med omstridt regel

bl_kaare_dybvad_070819_017.jpg

Carsten Andersen

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er klar til et opgør med en regel, som almene boligforeninger længe har kæmpet for at få afskaffet. Og som bremser alment byggeri.

Tillægskøbesummen giver kommuner ret til at opkræve ekstra penge, når eksempelvis almene boligforeninger vil bygge mere på en grund, de allerede ejer. Boligminister Kaare Dybvad (S) var mandag på rundtur i AKB Lundtoftegade i København og det var her, han talte med Politiken Byrum om bl.a. tillægskøbesummen. 

Københavns Kommunes krav om en tillægskøbesum på 47 millioner kroner bremser lige nu bofællesskabet Urbania fra at blive bygget på grunden. Tillægskøbesum opkræves når f.eks. boligforeninger vil udbygge eller ombygge eksisterende grunde eller bygninger. Den praksis vil BL også gerne af med.

"Det er, set fra et juridisk synspunkt, ikke superoptimalt, at der er to forskellige fortolkninger af, hvordan loven er på hver sin side af Åboulevarden (hvor Frederiksberg Kommune ligger, red.)," sagde Kaare Dybvad (S) til Politiken Byrum:

"Jeg synes, at man skal gøre sådan, som man gør på Frederiksberg og i Aarhus Kommune: at man ikke opkræver tillægskøbesummen fra almene boligforeninger. Men det er jo en forhandling, jeg skal have med partierne i Folketinget. København eller for så vidt Aarhus er enormt vigtige for at sikre, at vi har blandede byer, og at boligorganisationer også har mulighed for at fortætte de byggerier, de har," sagde ministeren. 

De almene boligforeninger har de seneste år arbejdet hårdt for at få afskaffet kravet om tillægskøbesum – ikke mindst i København, hvor foreningerne i forvejen kæmper med skyhøje grundpriser, som gør det svært at bygge nyt i nye områder. Og i dag begynder en retssag i Østre Landsret mellem de almene boligforeningers organisation, BL, og Københavns Kommune om opkrævning af tillægskøbesum i SAB-ejendommen Jyllandshuse i Vanløse.

Stort potentiale for billige boliger

KAB har tidligere lavet analyser af det potentiale boligselskabets egne grunde rummer i København - og altså dermed muligheden for flere billige boliger i København. 

Analysen viste, at der er mulighed for at bygge ikke mindre end 800.000 boligkvadratmeter svarende til 16.000 boliger på 50 m2 eller 8.000 boliger på 100 m2 på de KAB-administrerede selskabers egne arealer. Beregningen dækker også en række omegnskommuner, men størstedelen vedrører København.

”Vi kan se et kæmpe potentiale, som kan være med til at levere nogle af de billige boliger, der er så hårdt brug for i København og omegn. Vi har projekter på tegnebordet, men oplever desværre, at der er en alvorlig blokering i Københavns Kommune, hvor behovet ellers er allerstørst,” har Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, tidligere udtalt.

Boligselskabernes egne grunde rummer kæmpe potentiale for flere billige boliger i København, men Københavns Kommune forlanger, at selskaberne skal betale ekstra for at bygge. 

Det lader til at boligministeren er klar til at tage et opgør med reglen.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste