16. SEP. 2019 KL. 13:53

Almene boliger skal redde byudviklings-projekt i Vinge

vinge-krediteres-henning-larsen-arkitekter-og-effekt.jpg

Henning Larsen Arkitekter. Oversigt over Vinge (fra Helhedsplanen).

Byrådet i Frederikssund Kommune arbejder i øjeblikket på at klargøre et nyt udbud af boliger i Vinge Centrum. Denne gang bliver almene boliger en del af udbuddet.

Byudviklingsområdet Vinge var længe et prestigeprojekt for Frederikssund Kommune. En ny S-togsstation, som var en del af den oprindelige Fingerplan fra 1947, skulle sikre en ny bydel med 10.000 til 20.000 indbyggere i naturskønne omgivelser, blot 40 minutter fra København.

Men i slutningen af 2017 kom det frem, at kommunen ikke ville få de indtægter på udbud af ejendomme i området, som den havde forventet. En stor del af boligbyggeriet gik derfor i stå.

Nu er kommunen så i gang med at forberede et nyt udbud af boligkvadratmetre i Vinge, og meget tyder på, at almene boliger denne gang, til forskel for i det første udbud, vil være en del af planerne for byggeriet i området.

”Jeg vil formulere det sådan, at der er større åbenhed i dag, end der nogensinde har været, for også at gøre de almene boligselskaber til en medspiller i udviklingen af Vinge,” siger Tina Tving Stauning (S), formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune.

Både S og V er positive

I det tidligere udbud af boliger i Vinge Centrum endte investeringsinteressen fra de private developers med at være mindre, end kommunen havde forventet. Og det er blandt andet derfor, at Tina Tving Stauning håber på, at man denne gang kan få almene boliger med i projektet.

”Jeg mener, at de almene boligselskaber godt kan være en driver i Vinge, fordi de både kan og vil. De kan relativt hurtigt komme i gang. De har prøvet det rigtig mange gange før, og den konstruktion, der ligger bag de almene boliger, gør, at der ikke er store profithensyn,” siger Tina Tving Stauning.

Det er dog ikke alle partier i Frederikssund Kommune, hvor borgmesteren er fra Venstre og hedder John Schmidt Andersen, der er lige så begejstrede for almene boliger som Tina Tving Stauning og Socialdemokratiet.

Det tyder dog på, at der kan findes et bredt flertal for almene boliger i Vinge, for Venstre i kommunen er heller ikke afvisende over for ideen.

”I den oprindelige plan for Vinge var de almene boliger med, og det har vi i Venstre hele tiden ment, de skulle være. At de så ikke var med i det seneste udbud skyldtes politiske hensyn. Vi skulle jo have et flertal bag udbuddet, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at der var nogle partier, som principielt er imod almene boliger,” siger Jørgen Bech (V), formand for Plan og Miljøudvalget i Frederikssund Kommune.

S-togsstation i 2020

I løbet af efteråret går Banedanmark i gang med at bygge S-togsstationen i Vinge. Den forventes at stå færdig i sommeren 2020. Det er derfor vigtigt for Jørgen Bech, at kommunen får sat gang i boligbyggeriet i området, så stationen kan blive brugt til noget.

Forhandlingerne om udbuddet er dog stadig i gang og foregår til lukkede byrådsmøder, så han kan endnu ikke sige, om det bliver i områderne omkring S-togsstationen, at der skal bygges alment.

”Vi har to mål. Først og fremmest vil vi gerne have bygget nogle boliger omkring stationen. Og gerne noget højt, så der skabes noget volumen. Men vi har også nogle områder, hvor der skal bygges tæt/lavt, og der er vi endnu ikke sikre på, hvor meget der skal udbydes indtil videre,” siger Jørgen Bech (V).

Både Jørgen Bech og Tina Tving Stauning håber på, at forhandlingerne om udbuddet kan afsluttes inden for et par uger.

Byggeriet skal nok komme i gang

Enhedslisten ønsker, modsat Jørgen Bech (V) og Tina Tving Stauning (S), at stoppe byggeriet af S-togsstationen i Vinge. Partiets transportordfører på Christiansborg, Henning Hyllested, har således anmodet transportminister Benny Engelbrecht om at sætte byggeriet på pause, indtil der er tilstrækkeligt beboergrundlag til en togstation.
Den anmodning har Jørgen Bech ikke meget forståelse for.

”Det er jo en hønen eller ægget-diskussion. Hvis stationen skal vente på, der er nogle indbyggere, så er det jo ikke sikkert, der kommer nogle indbyggere,” siger han, og fortsætter:

”Der er ikke noget alternativ til at bygge i Vinge. Der er investeret så mange penge i Vinge, at det ikke ville give mening at stoppe byggeriet nu. Men det skal også nok komme. Albertslund blev jo heller ikke bygget på én dag.”

Og hos Socialdemokratiet er man enige i, at byggeriet i Vinge nok skal komme i gang igen.

”Der er bred enighed om, at vi gerne vil videre i Vinge. Derfor er det vigtigt for stort set hele byrådet at sætte gang i mere boligbyggeri omkring stationen i Vinge Centrum. Her kan de almene boliger hjælpe,“ siger Tina Tving Stauning.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste