30. OKT. 2019 KL. 08:51

Uddannelsesmentorer hjælper unge i arbejde og uddannelse i Kolding

du-skal-nok-laere-det-uddannelsesmentor-dennis-meyer-hjaelper-bushra-farah-muse-27-med-at-fa-styr-pa-gear-og-kobling.jpg

Det er svært at skifte gear! Bushra Farah Muse på 27 år og Dennis Meyer, der er uddannelsesmentor i den boligsociale helhedsplan ByLivKolding. Foto: Signe Schlitchkrull

I Kolding hjælper den boligsociale indsats ByLivKolding de unge, så de ikke 'tabes', men kommer i uddannelse og arbejde. Siden starten af 2018 har to uddannelsesmentorer hjulpet 98 unge.

"Det virker supergodt!"

I Kolding har man lige nu stor effekt af såkaldte boligsociale uddannelsesmentorer. De kommer nemlig helt tæt på de unge og kan hjælpe dem i uddannelse, ifølge Jobcenter Kolding.

”Det med at skifte gear er svært,” forklarer Bushra Farah Muse på 27 år lidt genert.

Hun har siddet den sidste halve time sammen med den boligsociale medarbejder Dennis Meyer i en bil på en parkeringsplads i Kolding og øvet sig i at få styr på kobling og gearstang. Det er ikke så let, når man som hun er opvokset på landet i Somalia, aldrig har gået i skole som barn, men i stedet hjulpet med at passe familiens får og kameler indtil hun som flygtning endte i Danmark uden familie.

”Det skal du nok få lært,” siger Dennis Meyer opmuntrende.

Dennis Meyer er uddannelsesmentor i den boligsociale helhedsplan ByLivKolding, og Bushra er en af de mange beboere mellem 18 og 29 år som han og hans kollega har hjulpet væk fra kontanthjælpsydelser og i arbejde eller uddannelse.

Alene siden starten af 2018 har de to uddannelsesmentorer hjulpet 98 unge. I dag er 46 af dem i uddannelse og 10 i ordinært arbejde.

”Når vi kommer ind under huden på dem, så har de tit nogle udfordringer ud over, at de er ledige og ikke har en uddannelse,” sige Dennis Meyer.

”Det er psykiatriske, fysiske og økonomiske udfordringer. De kan lige være kommet ud af fængsel eller ryger for meget hash. Eller det kan være en nybagt mor, der har det svært,” siger han.

”De har typisk ikke overblik over egen økonomi og åbner ikke rudekuverter. Hvis man er vokset op i en familie, hvor det kun handler om, hvor meget hash man kan ryge og sælge fra morgen til aften, så giver det forhindringer,” siger Dennis Meyer.

De to uddannelsesmentorer er ansat af den boligsociale helhedsplan, der deler udgifterne med Jobcenter Kolding. Uddannelsesmentorerne har kontor på Ungecenter Kolding for at være tæt på de kommunale sagsbehandlere og indgår samtidig i netværket i boligområderne.

Uddannelsesmentor Dennis Meyer og Bushra Farah Muse. Siden starten af 2018 har uddannelsesmentorer hjulpet 98 unge.

Unge danskere på kontanthjælp

Indsatsen har kørt siden 2016. Den blev startet, da en konsulent fra Landsbyggefonden gjorde ByLivKolding opmærksom på en stor gruppe unge danskere uden job eller uddannelse i boligområdet Brændkjær. Det er et mindre boligområde, der hidtil var fløjet under radaren i modsætning til Koldings to store udsatte boligområder: Skovparken/Skovvejen-kvarteret og Munkebo-kvarteret.

”Vi troede, at Skovparken/Skovvejen og Munkebo var tungest, men i Brændkjær var der mange unge mennesker, som dagen efter de var fyldt 18, stillede på jobcenteret, og så var det deres karriere,” siger Dennis Meyer.

Jobcenter Kolding ville gerne arbejde sammen med ByLivKolding om de unge, fortæller Karina Svarrer, Unge- og Aktivitetschef i Jobcenter Kolding.

”Det var svært for jobcenterets rådgivere at komme tæt nok på og skabe relationer til de unge mennesker. Vi har en myndighedsopgave, og de unge åbner sig ikke op på samme måde for os. Det kan få konsekvenser for deres ydelser,” siger Karina Svarrer.

Uddannelsesmentorerne har ingen myndighedsrolle og kan ikke skære i de unges ydelser. De er et frivilligt tilbud til alle unge i udsatte boligområder, der modtager uddannelseshjælp og som med støtte kan starte på en uddannelse indenfor et år.

”Det gør en stor forskel, at det er frivilligt. Når motivationen ligger hos de unge, giver det en stor effekt. Det er en bred gruppe af unge med meget forskellige udfordringer, og det virker supergodt,” siger Karina Svarrer.

Køretur til psykiatrisk afdeling

Kernen i indsatsen er at hjælpe den unge med alle de ting som andre unge klarer selv eller får hjælp til af deres familie. Det handler om at besøge uddannelserne, søge om optagelse, SU og for eksempel ordblindemidler.

Mentorerne kan også gå med til lægen, åbne breve i e-boks, vække de unge om morgenen og giver en hånd med at forberede eksamen. En enlig mor får hjælp til at strukturere hverdagen, så der bliver tid til lektielæsning. En psykisk syg kan have allermest brug for at blive kørt til psykiatrisk afdeling, og så klarer mentorerne også det.

”Vi er ofte bisiddere for unge i retten, fx fogedretten. Vi laver budgetter med de unge og snakker med deres kreditorer. Vi er handlingsorienterede, og de unge opdager, at de kan en masse selv,” siger Dennis Meyer.

”Nogle unge mener ikke, de kan finde ud af at tage en uddannelse. De har måske prøvet, og så snakker vi om, hvad der gik galt. Vi har et stort netværk i systemet og bliver ved med at lede, indtil vi finder hjælp til dem,” siger han.

Bushra vil arbejde med børn

Hjælpen starter med den unges fremtidsdrømme og et realistisk bud på, hvad der kan lade sig gøre. Bushra Farah Muse har opbrugt sine tre gratis år på sprogskole, men hendes dansk er endnu ikke godt nok til en boglig uddannelse. Hun er nu i gang med en toårig integrationsgrunduddannelse, en IGU. Praktikdelen foregår i en SFO på en børneinstitution tæt på hendes hjem i Skovparken.

”Jeg bliver bedre til dansk, og jeg vil gerne arbejde med børn,” fortæller hun.

Kørekortet betaler hun selv, men undervisningen foregår i arbejdstiden, så hun på sigt kan søge job som uuddannet pædagogmedhjælper længere fra hjemmet. Hun er i dag enlig mor til to små børn. Efter uddannelsen kan mentorerne for eksempel støtte hende i at skrive jobansøgninger og vejlede om køb af en lille bil.

Hjælpen fortsætter, så længe den unge har gavn af det.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste