14. OKT. 2019 KL. 00:00

Ny rapport: Europa skriger på betalelige boliger

socialhousing_eu_2.gif

Der er boligkrise i Europas store byer og flere er i fare for at ryge ud i fattigdom, siger organisationen Housing Europe i ny rapport, der tager temperaturen på boligsituationen i Europa.

Det er i de europæiske storbyer blevet dyrere og for mange vanskeligere at finde en bolig til en fornuftig pris.

I en uge, hvor der var godt gang i høringerne af det nye kommissærhold i Europa-Parlamentet i Bruxelles, lancerede Housing Europe dets nye rapport. Rapporten 'The State of Housing in the EU 2019' fokuserer på udbuddet og udviklingen omkring betalelige boliger i Europa. Og det er dyster læsning. Det går fortsat den gale vej, advarer Housing Europe.

”Rapporten her viser tydeligt, at Europa-Kommissionen bør prioritere en plan, der adresserer betalelige boliger. Boligpolitik hænger sammen, både på national- og på EU-niveau. Vi er overbeviste om at betalelige boliger kan være et konkret middel til at implementere den Europæiske søjle for sociale rettigheder, ” sagde Cédric Van Styvendael, præsident for Housing Europe ved lanceringen.

Rapporten 'The State of Housing in EU 2019' blev lanceret i Bruxelles 1. oktober med paneloplæg og diskussion.


Boligkrise i storbyerne

Det er tredje gang at Housing Europe, som er en uafhængig interesseorganisation for social housing i Europa, udgiver rapporten 'The State of Housing in the EU 2019', som anses for at være et seriøst pejlemærke og opråb til politikere omkring den boligkrise, som fortsat ’brænder’ i mange storbyer over hele Europa.

Rapporten tager temperaturen på boligmarkedet i Europa og giver indsigt i de trends og tendenser, der i disse år viser sig omkring bosætning og prisudvikling i byerne. Antallet af billige boliger rasler ned over hele Europa og negative sociale bymæssige konsekvenser følger udviklingen. Tendensen er en stærk social adskillelse. Det er de sidste fire år blevet meget dyrere og for mange dermed meget vanskeligere at finde bolig til en fornuftig pris.

”I 2017 var det godt 10% af EU’s husstande, der brugte over 40% af deres indkomst på husleje og bolig. Men tallet er næsten 40% af alle husstande, når du indregner risikoen for dem, der er på vej ud i fattigdom. Det betyder i store tal, at når du indregner boligomkostningerne, så er det 156 millioner mennesker, der er i risiko for at ryge ud i fattigdom, mens det er 85 millioner før boligomkostningerne indregnes,” fortalte Alice Pittini, direktør for research i Housing Europe og forfatter til rapporten ’The State of Housing in the EU 2019’.

Alice Pittini understregede, at investeringerne i betalelige boliger er helt utilstrækkelige og illustrerede dermed den alarmerende forbindelse mellem bolig og den social kløft. Byerne er i front, når det gælder disse udfordringer, hvorfor der også er et helt kapitel i rapporten om den nye virkelighed omkring boliger.


Betalelige boliger skal ikke være en nødløsning

Social housing og betalelige boliger er en del af EU's 'urban agenda'.

Lige nu arbejder EU på at implementere hjælp til hjemløse som del af den europæiske søjle for sociale rettigheder. At markedet fejler og at tiden er kommet til at også Europa-Kommissionen bør gøre endnu mere for at modvirke hjemløshed og skabe bedre vilkår for betalelige boliger, blev understreget i en kommentar fra professor Julie Lawson.

”Vi bør se på ‘social housing’ på same måde som vi ser på broer, hospitaler og så videre. Boliger, der er til at betale er essentiel infrastruktur I vores lande. Betalelige boliger og ’social housing’ bør ikke bare være en ’ambulance’-service I et marked, der ikke fungerer,” sagde professor Julie Lawson, der er forsker på Urban Research Center på RMIT Universitetet i Melbourne, Australien.


Flere almene boliger er en del af løsningen

Herhjemme ser vi lignende tendenser. Det er svært for helt almindelige indkomster at få en bolig, der er til at betale især i de større byer.

”Det er dyster læsning, men rapporten er også vigtig. Den sætter fokus på, at langt fra alle har adgang til en bolig, der er til at betale – og at almene boliger er en investering for samfundet, som forebygger ulighed og bidrager til sammenhængskraften. Det er vigtig og langsigtet velfærds-infrastruktur, som over tid betaler sig for alle. Tendenserne med mangel på boliger, der er til at betale, ser vi også herhjemme - især i København. Det skaber mere ulighed når vores byer ikke er for alle. Her er en af løsningerne at bygge flere almene boliger i byerne. Almene boliger har huslejer, der er til at betale for mennesker med helt almindelige indkomster,” siger Natalia Rogaczewska, der er chef for public affairs i BL – Danmarks Almene Boliger og repræsenterer BL i Housing Europe. 

Her ses andelen af 'social housing' i landene i Europa.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste