09. OKT. 2019 KL. 00:00

Ikonisk boligområde rives ned: “Vi gør det i respekt for det oprindelige byggeri”

skoleparkenbillede.jpg

Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

Arkitekt retter kras kritik af nedrivningen af ikonisk boligområde. Det er den bedste løsning, hvis vi vil bevare det originale udtryk, forklarer direktør og bestyrelsesformand.

Store bulldozere er rykket ind i Skoleparken i Gladsaxe. Et alment boligområde fra 1953, der blandt andet er tegnet af den kendte arkitekt Jørgen Bo. Nu rives det ned til sokkel for derefter at blive genopført i samme stil som det oprindelige byggeri.

“Vi skal simpelthen have en bagvæg, der kan bære. En isolering, der kan holde og en facade, der kan tåle at stå ude. Det har vi ikke i dag,” forklarer afdelingsbestyrelsesformand Lars Ulrik Hansen om baggrunden for beslutningen om rive det bevaringsværdige byggeri ned til sokkel. En såkaldt 'teknisk nedrivning'.

I dag står 38 af boligerne tomme. 26 af dem er lukket ned på grund af skimmelsvamp, og 12 andre er fraflyttet af andre årsager. Formentlig fugt, fortæller Lars Ulrik Hansen.

“Folk kunne simpelthen ikke holde ud at bo der,” siger han.

Se video fra Skoleparken, hvor direktør og bestyrelsesformand forklarer baggrunden for nedrivningen og planerne for genopbygning.

Renovering var startet

Før beslutningen om nedrivning blev truffet, havde boligselskabet igangsat en omfattende renovering af det eksisterende byggeri. De planer blev imidlertid skrinlagt kort inde i processen.

“Var vi fortsat med at renovere, var vores bevaringsværdige byggerier kommet til at fremstå som noget 'klumpe-dumpe-tungt' byggeri, fordi vi var nødt til at isolere uden på facaderne for at få den isoleringsværdi, vi skulle,” siger bestyrelsesformanden.

Det ville blandt andet betyde væsentligt ringere lysindfald og mindre altaner, forklarer Lars Ulrik Hansen.

Jeg mener, at vi med den her løsning kommer mere tilbage til det oprindelige udtryk, og at vi gør det i respekt for det oprindelige byggeri

Jesper Loose Smith, direktør i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe

Selvom de nye boliger bliver opført i samme arkitektoniske stil som det oprindelige byggeri, vækker beslutningen om nedrivning til sokkel massiv kritik fra arkitekt Nathan Romero Muelas. Han betegner byggeriet for et ‘alment mesterværk’.

“Ja, det er gamle bygninger, og de har byggetekniske udfordringer, skimmelsvamp og så videre, men Kronborg Slot og pyramiderne er også gamle, og de rives (foreløbig) ikke ned (...) Skoleparken burde og kunne renoveres med lidt god vilje,” skriver Nathan Romero Muelas i en anmeldelse af planerne for genopbygning i Boligen.

Læs også: Skoleparken - nedrivning af et alment mesterværk

Lappeløsninger i årevis

Direktør i boligselskabet Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe Jesper Loose Smith forstår arkitektens bekymring. Alligevel er beslutningen om nedrivning til sokkel den bedste løsning, mener han.

“Stor respekt for arkitekturen og det oprindelige byggeri. Men igennem årene har vi lavet mange knopskydninger, så mange af de ting, som arkitekturanmelderen rigtigt nok beskriver, der var en gang, er gået tabt. Vi har lappet ovenpå, så det ser helt anderledes ud. Jeg mener, at vi med den her løsning kommer mere tilbage til det oprindelige udtryk, og at vi gør det i respekt for det oprindelige byggeri.” siger Jesper Loose Smith.

Klimavenligt og bedre

Samme konklusion kommer til udtryk i den lokalplan, som Gladsaxe Kommune har udarbejdet om Skoleparken.

“Selv om det kan forekomme som en drastisk løsning, er det Gladsaxe Kommunes vurdering, at en teknisk nedrivning netop vil give mulighed for en mere nænsom renovering af de bevaringsværdige bygninger end ved en traditionel efterisolering. Fremtidige murtykkelser efter nutidig standard og krav vil kunne påvirke proportionerne, så byggeriet ville komme til at fremstå mindre let og elegant."

"Ved en teknisk nedrivning vil de byggetekniske krav, til bedre isolering og større lysindfald mv., derimod kunne løses på en mere harmonisk måde, hvor hensynet til bygningernes proportioner og arkitektoniske detaljer tilgodeses, så det færdige byggeri samlet set kommer til at fremstå mere originalt end, hvad der ellers ville være muligt,” står der i lokalplanen.

Samtidig gør nutidens byggematerialer og -metoder, at boligerne bliver langt bedre og mere klimavenlige, tilføjer Jesper Loose Smith.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste