28. OKT. 2019 KL. 15:43

Huslejeboom i privat udlejning i København

huslejestigning-kbh.jpg

John Widebæk Hertz / Colourbox. Huslejerne i private udlejningsboliger i København er steget voldsomt de sidste fem år.

Udviklingen i de almene huslejer er rolig.

At bosætte sig i hovedstaden er ifølge Danmarks Radio forbeholdt de velhavende. I løbet af fem år er huslejen steget med 31 procent for en toværelses lejlighed i København. Det fremgår af DR's program "De riges by - på desperat boligjagt": DR har udviklet historien på baggrund af af tal fra Boligportalen.dk.

I 2014 kostede en gennemsnitlig toværelseslejlighed udbudt på Boligportalen.dk og beliggende i København 8.536 kroner om måneden. I dag koster en tilsvarende lejlighed 11.225 kroner om måneden. Det er en stigning på 31 procent. 

Boligportalen.dk udbyder i København kun private boliger. Så stigningen på de 31 procent omfatter kun privat udlejning. Til sammenligning er de almene boliger i hovedstadsområdet ifølge Landsbyggefondens statistik i samme periode steget med 5,4 procent.

Udlejerne protesterer

Programmet fra DR er blevet anfægtet af De private udlejeres landsorganisation Ejendom Danmark, der ikke mener, at Boligportalen er repræsentativt dækkende for den private udlejningssektor. Ifølge udlejernes interesseorganisation bygger portalens tal næsten udelukkende bygger på udlejninger i nybyggeri - som er underlagt andre regler - eller ren privat udlejning af fx værelser og tidsbegrænsede boliger.

”Det er en rigtig god idé, at vi får sat endnu mere fokus på den store mangel på boliger i København, men dokumentaren blander pærer og bananer, når de bruger boligportalen til at beregne udviklingen. Det er ærgerligt, for det er langt mere konstruktivt at tage snakken om for få boliger i hovedstaden på et rigtigt grundlag – ikke ud fra sensationelle tal,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendom Danmark.

Direktøren mener også, at tallene fra de seneste fem år er blevet manipulerende. Fordi der kun er sket en meget lille stigning på knap to procent i priserne på boligportal.dk i de seneste tre år. Det var i årene 2015 og 2016, der skete store stigninger.

Lejen er med Ejendom Danmarks ord helt i ro.

Middelklassen holdes ude

Claus Højte, direktør for Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden, mener, det er et problem, hvis man tilhører middelindkomstgruppen og gerne vil flytte til København. Han siger til dr.dk:

”De lejligheder, der er betalelige, forsvinder lige nu i et meget højt tempo. Og efterhånden er det næsten umuligt at finde en bolig i København, hvis man har en middelindkomst,siger Claus Højte”

”Før var det de unge og de ældre og dem med lave indtægter, som havde svært ved at finde en bolig, de kunne betale. Men nu er problemet kommet til middelklassen,” fortsætter han.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligorganisation donerer juletræer til socialt udsatte

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligorganisation donerer juletræer til socialt udsatte

Fik du

læst disse?

Kaare Dybvad Af Claus Bech Listerne over udsatte boligområder har nu 62 nye forebyggelsesområder
Fotograf Holger Anderson Roskilde Stillads Husfacade2 Politisk stop for almene renoveringer vil give ekstraregning på huslejen
Design Uden Navn (20) Sådan tog beboerne kontrol over deres parkeringspladser med p-vagt
Rotte Colourbox Skadedyr: Hvem har ansvaret?
DSC9005 Ny rapport: Lejere har oftere gæld end ejere
Martin I Boliggr Boligselskaber: Sådan gav vi kontorfolket lov til mere hjemmearbejde
Se alle artikler ( 2289 )

0

Læseliste