28. OKT. 2019 KL. 15:43

Huslejeboom i privat udlejning i København

huslejestigning-kbh.jpg

John Widebæk Hertz / Colourbox. Huslejerne i private udlejningsboliger i København er steget voldsomt de sidste fem år.

Udviklingen i de almene huslejer er rolig.

At bosætte sig i hovedstaden er ifølge Danmarks Radio forbeholdt de velhavende. I løbet af fem år er huslejen steget med 31 procent for en toværelses lejlighed i København. Det fremgår af DR's program "De riges by - på desperat boligjagt": DR har udviklet historien på baggrund af af tal fra Boligportalen.dk.

I 2014 kostede en gennemsnitlig toværelseslejlighed udbudt på Boligportalen.dk og beliggende i København 8.536 kroner om måneden. I dag koster en tilsvarende lejlighed 11.225 kroner om måneden. Det er en stigning på 31 procent. 

Boligportalen.dk udbyder i København kun private boliger. Så stigningen på de 31 procent omfatter kun privat udlejning. Til sammenligning er de almene boliger i hovedstadsområdet ifølge Landsbyggefondens statistik i samme periode steget med 5,4 procent.

Udlejerne protesterer

Programmet fra DR er blevet anfægtet af De private udlejeres landsorganisation Ejendom Danmark, der ikke mener, at Boligportalen er repræsentativt dækkende for den private udlejningssektor. Ifølge udlejernes interesseorganisation bygger portalens tal næsten udelukkende bygger på udlejninger i nybyggeri - som er underlagt andre regler - eller ren privat udlejning af fx værelser og tidsbegrænsede boliger.

”Det er en rigtig god idé, at vi får sat endnu mere fokus på den store mangel på boliger i København, men dokumentaren blander pærer og bananer, når de bruger boligportalen til at beregne udviklingen. Det er ærgerligt, for det er langt mere konstruktivt at tage snakken om for få boliger i hovedstaden på et rigtigt grundlag – ikke ud fra sensationelle tal,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendom Danmark.

Direktøren mener også, at tallene fra de seneste fem år er blevet manipulerende. Fordi der kun er sket en meget lille stigning på knap to procent i priserne på boligportal.dk i de seneste tre år. Det var i årene 2015 og 2016, der skete store stigninger.

Lejen er med Ejendom Danmarks ord helt i ro.

Middelklassen holdes ude

Claus Højte, direktør for Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden, mener, det er et problem, hvis man tilhører middelindkomstgruppen og gerne vil flytte til København. Han siger til dr.dk:

”De lejligheder, der er betalelige, forsvinder lige nu i et meget højt tempo. Og efterhånden er det næsten umuligt at finde en bolig i København, hvis man har en middelindkomst,siger Claus Højte”

”Før var det de unge og de ældre og dem med lave indtægter, som havde svært ved at finde en bolig, de kunne betale. Men nu er problemet kommet til middelklassen,” fortsætter han.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste