04. OKT. 2019 KL. 11:44

Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune modtager Byplanprisen

fyrkildevej.jpg

Ikke tidligere har en almen boligorganisation vundet prisen fra landets byplanlæggere.

Omdannelsen af Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst vinder Byplanprisen 2019. Det er første gang, at en almen boligorganisation vinder prisen fra Danmarks byplanlæggere.


Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst har været et af Nordjyllands mest udsatte boligområder, men en gennemgribende omdannelse af området har forvandlet området. Og endda på rekordtid. Og nu hædres projektet.

Omdannelsen i Aalborg Øst og i Kildeparken er mange gange tidligere blevet fremhævet som et skoleeksempel på, hvordan partnerskaber og samarbejde kan gøre hele forskellen, når et udsat boligområde skal omdannes. Og i går blev det slået fast af landets byplanlæggere, da Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening hædrede omdannelsen af Kildeparken med Byplanprisen 2019. Det er første gang nogensinde, at en almen boligorganisation vinder prisen. 

Prisen, som har været uddelt siden 1996, går til Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune for at forvandle området. Omdannelsen var sammen med de to andre nominerede - Aabenraa Kommune  og Partnerskab for Vestkystturisme – nomineret for at have fokus på partnerskaber og samarbejde. Og på processen.

”Aalborg er foran de fleste andre kommuner, som er i gang med at forny deres store, almene boligområder. Omdannelsen er gjort i tæt samarbejde med beboerne, og det er en vigtig pointe, for andre steder sker det måske lidt mere på trods af beboerne. Et fysisk greb gør det ikke alene, for det handler i sidste ende om mennesker,” siger Ellen Højgaard Jensen, direktør i Dansk Byplanlaboratorium, til Politiken Byrum om valget af Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening.

Samarbejde mellem boligorganisation og kommune altafgørende
Det første skridt til forandringen af Kildeparken blev taget med opførelsen af Sundheds- og Kvartershuset på Blåkildevej, der i dag rummer læger, apotek, fysioterapeuter, politi, fitness, cafe og socialøkonomiske virksomheder – og tjener som et centralt mødested. Efterfølgende er flere end 1.000 boliger fra 1970’erne blevet gennemgribende renoveret og der er skabt stor variation i udbuddet af boligtyper.

”Vi vinder prisen for den gennemgribende omdannelse af Kildeparken i det østlige Aalborg. Juryen har hæftet sig ved, at vi på forholdsvis kort tid er lykkedes med at skabe en positiv udvikling i et udsat boligområde. Det er sket med afsæt i helhedsplanen for Kildeparken, som blev godkendt for kun syv år siden og som har effektivt har koblet det store boligområde på de massive investeringer i bydelen – og som ikke havde kunnet lade sig realisere, hvis ikke vi havde haft et rigtig godt samarbejde med myndighederne”, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Model-eksempel for andre kommuner
Juryen fremhæver ”den klare fortælling og vision, innovationskraften, samarbejdet mellem aktørerne og den konsekvente kobling mellem investeringerne på tværs af parter og kommunale sektorer. Modellen kan tjene som inspiration for andre kommuner og boligorganisationer, der skal i gang med den svære opgave det er at vende en negativ spiral i et udsat boligområde”.

Også hos Aalborg Kommune, der har vundet Byplanprisen både i 2006 og 2016, er der naturlig glæde over den nationale anerkendelse af samarbejdet og dets konkrete resultater. Borgmester Thomas Kastrup-Larsen siger:

”Vi plejer at sige, at det er en del af Aalborgs DNA, at vi er rigtig gode til at samarbejde – og her er så et konkret bevis. Med afsæt i byplankonkurrencen, City in Between og Astrupstien som bydelens nye sammenbindende hovedgade, har Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune spillet hinanden gode og i fællesskab skabt en bæredygtig byomdannelse i Tornhøj-området.  Vilje og tillid til at turde samarbejde på tværs af matrikler har medvirket til at forløse og synliggøre denne bydels mange ressourcer.”

Rådmand helt rørt af stolthed
Det var rådmand Hans Henrik Henriksen, der modtog den tunge messingplade på scenen til Byplanmødet 2019.

»Jeg ved, at når jeg rejser hjem med den, kommer det til at betyde rigtig meget for de mennesker, der bor i 9220. Jeg bliver lidt rørt, men faktisk så er der en 9220-stolthed hos nogle mennesker - nogle af dem har det svært i den bydel. Men det er også en bydel, der fungerer på rigtig mange måder, og det gør det takket være Himmeland Boligforeninging« sagde han på scenen.

Læs juryens argumentation for nomineringen af Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening her.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste