22. OKT. 2019 KL. 10:10

Frederiksberg-borgmester: Almene boliger er et værn mod Blackstone

20190828_171029.jpg

Sådan så 'Den Sønderjyske By' ud på Frederiksberg, 28. august i år, da Blackstone stadig var interesseret i at købe boligerne. Fotograf: Ole Ellekrog

Viceborgmester på Frederiksberg Michael Vindfeldt(S) mener, at den almene sektor kan hjælpe i kampen mod internationale kapitalfonde som Blackstones opkøb af private lejeboliger.

Hvis man i de seneste måneder har passeret boligerne i ’Den Sønderjyske By’ på Frederiksberg, er man ikke i tvivl om, at noget har været i gærde. På rækværk og trapper og fra vinduerne i den lyserøde boligklynge har der således hængt massevis af bannere om den internationale kapitalfond Blackstone.

”Hvor skal vi bo om nogle år?”, ”Vi gir ikke op” og ”Stop bolighajernes rov, lejeloven må ændres ved lov” har der for eksempel stået skrevet på de hjemmelavede bannere.

Og også i medierne har Blackstones mulige opkøb af de private lejeboliger, som ejes af Frederiksberg Boligfond, vakt røre. Politikere, meningsdannere og debattører anført af boligminister Kaare Dybvad har nogenlunde enstemmigt fordømt Blackstones planer om at købe lejeboligerne.

”Hvis boligerne bliver handlet imellem tvivlsomme kapitalfonde, som renoverer og sætter huslejen op, så forsvinder de boliger, der er til at betale jo. Det vil gøre, at vi kommer tættere på sådan nogle London-tilstande, hvor sygeplejersker, politibetjente, sosu-assistenter og små håndværksmestre, ikke har råd til at bo i byen,” siger Michael Vindfeldt (S), der er viceborgmester i Frederiksberg Kommune.                  

Blackstone er blevet kendt for en forretningsmodel, der går ud på at opkøbe udlejningsboliger i alverdens storbyer, som de derefter renoverer. Det berettiger dem ifølge lejelovgivningen i mange lande, heriblandt Danmark, til at øge huslejen, når nye lejere flytter ind.

Det fører ofte til markante ændringer i bydelenes beboersammensætning, og det gør det samtidig svært for mennesker med lavere indkomster at finde et sted at bo nær byernes centrum.

Mange var derfor glade, da det i begyndelsen af oktober kom frem, at Blackstone havde opgivet at købe ’Den Sønderjyske By’. Én, der dog ikke var glad, var formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank, der bebudede, at fonden skam stadig var klar til at sælge boligerne til kapitalfonde som Blackstone.


Michael Vindfeldt (S), der er viceborgmester i Frederiksberg Kommune: ”Jeg håber, den almene sektor kan hjælpe os i Danmark mod kapitalfonde som Blackstone."

Vil sikre mod fremtidig overtagelse

Beboerne i ’Den Sønderjyske By’ kan derfor endnu ikke vide sig sikre på, om deres boliger i fremtiden vil blive overtaget af en kapitalfond som Blackstone. Og står det til den socialdemokratiske viceborgmester i Frederiksberg Kommune, Michael Vindfeldt, er der kun én måde, beboerne bestandigt kan sikre sig mod huslejestigninger og gentrificering: Ved at gøre boligerne almene.

”Vi er jo nødt til at sikre, at boligerne også i fremtiden er boliger, der er til at betale for mennesker med almindelige indkomster. Og den eneste mulighed i loven, der kan sikre, at boligerne ikke kan sælges, og at de beholder en stabil husleje, det er at gøre dem til almene boliger. Og det er derfor, at vi har foreslået, at vi undersøger mulighederne for at sælge dem til en almen boligorganisation,” siger Michael Vindfeldt (S).

Han nævner konkret, at han har været i dialog med Boligforeningen AAB i København om muligheden for at sælge boligerne til dem.

Vil overbevise konservative om almene boliger

Frederiksberg Boligfond, som ejer ’Den Sønderjyske By’, og som indtil 1992 hed Frederiksberg Boligselskab, blev stiftet i 1930. Det konservative flertal i Frederiksberg Kommune ønskede dengang ikke at oprette et boligselskab med almene boliger, så konstruktionen blev en anden. Men missionen for Frederiksberg Boligfond har alligevel siden 1930 været at støtte boligbyggeri til mennesker med lave indkomster.

I dag har Frederiksberg Kommune stadig en konservativ borgmester i Simon Aggesen, og det er ham og hans partifæller på Frederiksberg Rådhus, som Michael Vindfeldt (S) håber at kunne overbevise om, at boligerne i ’Den Sønderjyske By’ skal sælges til en almen boligorganisation.

”Når det nu er gået i vasken med Blackstone, hvilket er en kæmpe sejr for lejerne, så vil jeg da gerne opfordre formanden for boligfonden [Flemming Brank (K) red.), som også er konservativ gruppeformand på rådhuset til også at tænke i, hvordan vi kan sikre, at boligerne også i fremtiden vil være til at betale,” siger Michael Vindfeldt (S).


Almene boliger kan hjælpe mod kapitalfonde

Men selvom Frederiksberg Boligfond er en særlig konstruktion, som ikke findes i mange andre kommuner i Danmark, så begrænser Michael Vindfeldts forslag sig ikke kun til Frederiksberg Kommune.

”Det er selvfølgelig noget særligt ved situationen på Frederiksberg, men i virkeligheden synes jeg, at man bør give hele den almene sektor flere muskler til at købe private udlejningsejendomme, så den eksempelvis kan håndtere en krise. På den måde kan man jo til tid og evighed sikre, at det vil være boliger, der er til at betale,” siger Michael Vindfeldt (S).

”Hvis boligerne bliver handlet imellem tvivlsomme kapitalfonde, som renoverer og sætter huslejen op, så forsvinder de boliger, der er til at betale jo. Det vil gøre, at vi kommer tættere på sådan nogle London-tilstande, hvor sygeplejersker, politibetjente, Sosu-assistenter og små håndværksmestre, ikke har råd til at bo i byen.”

Lejeboligmarkedet i Danmark adskiller sig på ét markant punkt fra selv vores nærmeste naboer: Nemlig de almene boliger. Og lige netop den kendsgerning håber Michael Vindfeldt kan være med til at beskytte de danske lejere mod kapitalfonde som Blackstone.

”Jeg håber, den almene sektor kan hjælpe os i Danmark mod kapitalfonde som Blackstone. Jeg synes, det kunne være rigtigt fint, hvis man tænker den almene tanke ind og måske i virkeligheden gentænkte den almene tanke, så vi kan få taget kampen op mod de her store kapitalfonde, der bare vil tjene penge. Der har den almene sektor jo et helt andet formål,” siger Michael Vindfeldt. 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste