14. OKT. 2019 KL. 13:43
Få kilometer afgør om Gadehavegård er en ghetto
14. OKT. 2019 KL. 13:43
Fem af 11 såkaldt ghettoer i hovedstaden bærer kun prædikatet, fordi beboernes indkomster sammenlignes med indkomsterne i rige kommuner som Hørsholm og Rudersdal.
Det er boligområderne Aldersrogade, Gadelandet/Husumgård, Tingbjerg/Utterslevhuse i København og i Høje-Taastrup Charlotteager, Gadehavegård og Taastrupgaard, der ikke ville være ghettoer, hvis de var placeret i eksempelvis region Sjælland.
Tallene, der afslører, at de fem boligområder ikke ville være på ghettolisten, hvis de var var placeret i naboregionen, stammer fra Boligministeriet, der har beregnet dem efter spørgsmål fra Folketingets Boligudvalg.
“Det er tåbeligt,” siger formanden for Folketingets Boligudvalg, Søren Egge Rasmussen, fra Enhedslisten.
“Det er helt forkert, at ghettokriterierne kræver, at beboerne i udsatte boligområders indtægt skal sammenlignes med den gennemsnitlige indtægt i regionen. De nordsjællandske kommuner trækker det nødvendige niveau for indtægter alt for højt op,” fortsætter han.
Formanden for Folketingets Boligudvalg foreslår, at man i stedet burde sammenligne beboerne i de udsatte boligområders indtægt med indtægterne i den kommune, hvor området ligger.
Fælden
Det, der får fælden til at klappe for de fem boligområder, er, at beboerne har en gennemsnitsindkomst, som er under 55 procent af gennemsnittet i Hovedstadsregionen, som blandt andet tæller kommuner som Frederiksberg, Hørsholm, Gentofte, Rudersdal, hvor indbyggerne har indkomster, der ligger langt over landsgennemsnittet.
BL’s cheføkonom, Solveig Råberg Tingey, bekræfter, at de fem ghettoer ikke ville være på ghettolisten, hvis man ikke brugte de særligt høje indkomster i Region Hovedstaden som sammenligning. Hun peger samtidig på, at de høje krav til størrelsen på indtægter i Hovedstaden betyder, at mange mennesker i et almindeligt job trækker området på den såkaldte ghettoliste.
”En kasseassistent og en rengøringsassistent på nedsat tid, eller borgere, som har været ledige i en kortere periode i løbet af året, men nu er i arbejde, har ikke en indkomst, der er høj nok til udgøre 55 procent af gennemsnitsindtægten i hovedstadsregionen,” siger Solveig Råberg Tingey.
Få kilometer afgørende
Boligområderne Gadehavegård og Taastrupgaard i Høje-Taastrup ligger geografisk meget langt fra de velhavende kommuner i den nordlige del af hovedstadskommunen. Til gengæld ligger de to boligområder kun få kilometer fra Region Sjælland.
Tallene fra boligministeren viser, at gennemsnitsindkomsten i hovedstaden er 426.684 kroner om året, hvilket svarer til, at en beboer i et udsat boligområde skal have en skattepligtig indkomst på 19.556 kroner om måneden for ikke at trække boligområdet ind under ghettokriteriet om, at beboerne skal tjene 55 procent af gennemsnitsindkomsten i regionen.
Til sammenligning er gennemsnitsindkomsten kun 376.740 kroner om året i Region Sjælland, og dermed skal man kun have en skattepligtig indkomst på 17.267 kroner om måneden for at være over den vigtige grænse.
De nødvendige indkomstgrænser for at leve op til regeringens ghettokriterier for indkomst i landets regioner.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløse