11. OKT. 2019 KL. 10:28

Boligerne har igen eget folketingsudvalg

erhvervtrafikteknologi0al7730fotograf_tystange.jpg

Mødeværelse for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Transport-, Bygnings- og Boligudvalget og Uddannelses- og Forskningsudvalget. Fotograf Ty Stange.

Formanden for Folketingets Boligudvalg: ”Rart, hvis boligpolitikken for en periode kan koncentrere sig om boligområder, der ikke har prædikater som ghettoer og udsatte boligområder.”

Både på ministerielt og parlamentarisk udvalgsplan har boligområdet i flere år delt minister, ministerium og folketingsudvalg med andre ressortområder. Men det er slut nu. I torsdags (den 10. oktober) samledes Folketingets Boligudvalg for første gang siden Folketingsvalget og regeringsdannelsen.

Det genskabte boligudvalg har fået Enhedslistens 58-årige Søren Egge Rasmussen som formand. Han blev første gang valgt i Folketinget ved valget i 2015 og har de fire foregående år blandt andet været boligordfører for sit parti.

”Det er en rigtig god udvikling. Vi har fået en minister, der kun er boligminister. Og nu har vi et udvalg, som kun er boligudvalg. Jeg håber, det betyder, at boligpolitikken skal opprioriteres,” siger Søren Egge.

Efter boligpolitikken kom i samme udvalg som transportområdet i det tidligere udvalg for transport, bygninger og boliger, var der en tilbøjelighed til, at boligområdet blev tilsidesat. Mange partier havde så stor fokus på transportområdet, at der ikke engang blev plads til den boligpolitiske ordfører i udvalget.

”Nu bliver der plads til fordybelse, som skal bruges på at opkvalificere de lovforslag, som skal bearbejdes i udvalget, siger Søren Egge Rasmussen.

Ikke kun udsatte områder

Formanden for boligudvalget ser frem til de kommende udfordringer.

”I de seneste år har boligpolitikken hovedsageligt handlet om de mest udsatte boligområder. Ghettopakken med mere. Nu vil det være rart, hvis boligpolitikken for en periode kan koncentrere sig om de områder, som ikke har prædikater som ghettoer og udsatte boligområder,” fortsætter han.

Blandt de forestående udfordringer, det nyetablerede boligudvalg skal arbejde med, er udmøntning af boligforlig, som Folketinget i efteråret (Måske også over vinteren) skal forhandle og vedtage. Et forlig, som blandt andet får afgørende betydning for, hvor mange af de 60.000 boliger der aktuelt står på venteliste til renoveringsstøtte fra Landsbyggefonden, der kan forvente at modtage støtte i en nær fremtid.

Unge men talentfulde

Det er en i folketingssammenhæng ung men talentfuld besætning, den nye udvalgsformand skal samarbejde med i boligudvalget. Næstformand i udvalget er Venstres Heidi Bank, der nu også er partiets boligpolitiske ordfører. Heidi Bank, der er nyvalgt til Folketinget i 2019, har indtil valget arbejdet som ejendomsmægler og valuar. Næstformand er også Anders Kronborg fra Socialdemokratiet. Han er også nyvalgt ved seneste folketingsvalg.

Blandt de mere erfarne kræfter i udvalget er den tidligere minister for området, Ole Birk Olesen, der repræsenterer Liberal Alliance. Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker, Kirsten Normann Andersen fra SF og Jens Rohde fra Det Radikale Venstre. De er alle boligpolitiske ordførere for deres partier.

Blandt de øvrige medlemmer af det 29 medlemmer store udvalg har socialdemokratiets Jan Johansen som tidligere boligpolitisk ordfører en betydelig erfaring på det boligpolitiske område. Det samme gælder Socialdemokratiets Thomas Jensen. Erfaringstung er også Dansk Folkepartis mangeårige skattepolitiske ordfører, Dennis Flydtkjær og Venstres forhenværende trafikminister, Hans Christian Schmidt.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Pas på tyven i sommerferien

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Pas på tyven i sommerferien

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2093 )

0

Læseliste