15. OKT. 2019 KL. 10:37

BO-Vest sender brugte computere til Afrika for at leve op til FN’s verdensmål

img_0245.jpg

Benjamin Bach er bestyrelsesmedlem i Fair Danmark, som siden 2008 har sendt mere end 2000 computere til Malawi. Her hjælper han til med at få computerne på plads. Foto: Ole Ellekrog

Prisen for at rense boligadministrationen Bo-Vests gamle computere for data og sende dem til Malawi, har været den samme, som det havde kostet at komme af med dem på anden vis.

Der er langt fra Glostrup til Lilongwe, hovedstaden i det sydøstafrikanske land Malawi, og det er da heller ikke en rejse som ofte rejses. Men den tur er omkring 70 computere som indtil for nylig har stået på almene administrationskontorer rundt omkring på den københavnske Vestegn faktisk i øjeblikket ved at fuldføre.

Sådan så det ud, da Brian S. Andersen fra Bo-Vest og Benjamin Bach og Stephan Telling
fra Fair Danmark tilbage i september hjalp computerne med at tage deres først skridt i deres lange rejse til Afrika.

Computerne havde nemlig udtjent deres formål hos boligadministrationen Bo-Vest, som ejede dem, men i stedet for at sende dem til skråt og genbrug, fandt Bo-Vest et bedre formål til de stadig velfungerende datamater. De blev renset for data og givet til den velgørende organisation Fair Danmark, som sender dem videre til skoler i landlige egne af Malawi.

Og hos Bo-Vest er man meget tilfredse med den løsning, man har fundet.

”Vi tænkte, at det var en bedre anvendelse end at sende dem ud på en eller anden genbrugsstation,” siger direktør i Bo-Vest Ulrik Brock Hoffmeyer.

For ikke nok med at løsningen giver skolebørn mulighed for en digital uddannelse, så hjælper den også Bo-Vest med at opnå sin ambition om at hjælpe til opnåelsen af FN’s 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Verdensmålene blev vedtaget i 2015, og skal frem mod 2030 hjælpe menneskeheden i en mere bæredygtig retning.

”De 17 verdensmål begynder for alvor at give mening, når man tænker dem på tværs. Og det gør de i høj grad her. Der er et element af undervisning og adgang til viden, samtidig med at vi genanvender nogle materialer, som ellers ville være blevet smidt ud,” siger Ulrik Brock Hoffmeyer, og fortsætter:

”Kernen i verdensmålene er jo, at de alle sammen hænger sammen. Uddannelse er jo for eksempel rigtig vigtigt, men hvis man ikke også sørger for, at alle har mad i munden og lever et sundt liv, så hjælper uddannelsen jo ikke. Derfor er vi nødt til at kigge på alle målene samlet,” siger Ulrik Brock Hoffmeyer.

Skulle renses for data

En af Bo-Vests største bekymringer, inden boligadministrationen skulle afhænde brugte computere, var, om der var garanti for, at de blev yderligere renset for data – et ekstra sikkerhedstjek. Der er i forvejen faste procedurer for medarbejderne i forhold til at slette alt fra en computer, man leverer tilbage, men for at sikre sig, at der ikke lå noget data skjult, var det et kriterium, at firmaet, man hyrede, kunne garantere, at al data var væk.

”Hos nogle af de andre løsninger, vi kiggede på, var vi ikke sikre på, om computernes data ville blive behandlet ordentligt, men det var vi her. Og den del var meget vigtigt for os, da det jo er beboernes data, det handler om,” siger Marianne Nimb, digitaliseringskonsulent hos Bo-Vest.

Prisen for at få den data fjernet var den samme, som det ellers ville have kostet at hyre et firma til at køre computerne til genbrug. Og selvom computerne ikke længere kunne bruges af Bo-Vest, så er det bestemt ikke gammelt skrammel, som er på vej til Afrika, forsikrer Marianne Nimb.

”Computerne er blev afskrevet af vores revisorer, og repræsenterer ikke længere nogen værdi for virksomheden, men det skyldes kun, at sådan nogle er stort set umulige at sælge videre, når de har været i brug. De er ikke mere end et par år gamle, og kan sagtens stadig bruges,” siger Marianne Nimb.

Grunden til, at computerne ikke længere kunne bruges af Bo-Vest, var, at boligadministrationens medarbejdere ofte benytter tunge programmer eller har brug for bærbare computere til at klare en mere mobil og fleksibel hverdag, og lige netop disse faktorer kræver ifølge Marianne Nimb nogle nyere computere.

Andre kan gøre det samme

Når Bo-Vest tidligere afskaffede forældede computere, blev computerne skilt ad og harddisken blev destrueret, inden de resterende enkeltdele blev sendt til storskrald. Men da boligadministrationen begyndte at arbejde bevidst med at gøre FN’s verdensmål til hverdagsmål undersøgte man, om computerafskaffelse ikke kunne gøres på en bedre måde.

Man undersøgte derfor en række virksomheder, som alle havde forskellige løsninger på afskaffelsen IT-udstyret. Valget faldt til sidst på frivillige organisationen Fair Danmark, som altså tilbød at rense computerne for data og sende dem til Malawi.

Så næste gang Bo-Vest skal af med sine computere, kommer det ifølge Marianne Nimb højst sandsynligt til at foregå på samme måde. Hun mener også, at andre boligforeninger og virksomheder generelt ville kunne få glæde af at gøre noget lignende.

”For mig virker det til at alle har været glade for løsningen. Både os som boligadministration, Fair Danmark, som hjalp med at rense computerne og sende dem til Malawi, og selvfølgelig skolebørnene, der får glæde af dem. Så jeg vil da bestemt synes, at det er noget, som andre boligselskaber og virksomheder også ville kunne gøre,” siger Marianne Nimb.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste