17. OKT. 2019 KL. 14:14

BL: ”Man kan jo ikke ændre på historien”

fab-solbakken.jpg

Solbakken, FAB, i Odense er i fare for at ende på den hårde ghettoliste. Foto: FAB / Nils Lund Pedersen

Det er forældede tal, som ligger til grund for ghettolisten, hvilket kan have store konsekvenser for de boligselskaber og kommuner, som ellers gør en stor indsats for at holde boligområder ude af listen.

Hvert år den 1. december offentliggør regeringen deres ghettoliste. Den afgør, hvilke boligområder der er et såkaldt udsat boligområde, ghettoområde eller en hård ghetto.

Er boligområdet på den ”hårde ghettoliste”, er en af konsekvenserne, at seks ud af ti boliger skal rives ned eller omdannes til andre formål, og beboerne derfor skal flytte. 

Ifølge dr.dk opfordrer Bent Madsen, direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, nu politikerne til, at de fremover bruger aktuelle tal, så det afspejler den reelle virkelighed ude i boligområderne. Ellers bliver det alt for svært for boligselskaber og kommuner at ændre situationen for udsatte boligområders status på ghettolisten.

”I praksis betyder det, at man kan have gjort nok så stor en indsats og alligevel ryge på ghettolisten, fordi man jo ikke kan ændre på historien. Man kan simpelthen se, at man er på vej til at køre ind i en mur, uden at man kan undvige,” siger Bent Madsen.

Læs også: Hvem er på ghettolisten?

En god sag

Henrik Møller, som er boligordfører hos Socialdemokratiet, mener, at boligselskaber og kommuner har en god sag, hvis brugen af gamle tal ikke giver et retvisende billede af virkeligheden.

”Vi har ikke et mål i sig selv om, at nogle områder skal optræde på ghettolisten, hvis virkeligheden viser sig at være anderledes. Derfor bør kommunerne gå til boligudvalget i Folketinget og også boligministeren, så vi kan få drøftet, om det giver anledning til, at det skal laves om,” udtaler han til dr.dk.

Ghettoliste kan undgås

Odense har to boligområder, Solbakken og Korsløkken, som er i fare for at ryge på listen over hårde ghettoer i 2020 og 2021, hvis man fortsat baserer ghettolisten på gamle tal.

René Junker, der er direktør i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, mener, det er absurd, at der bruges forældede tal. Han siger, at både Solbakken og Korsløkken vil kunne undgå ghettolisten, hvis den blev opgjort på baggrund af nyere statistik.

”I yderste konsekvens kan vi begynde at forberede nedrivning af boliger i et område, der i virkeligheden har forandret sig. Det er et kæmpe arbejde, hvor der skal nedsættes en bestyrelse og laves omfangsrige planer for et område, selv om det på dagen, hvor listen udkommer, ikke bør betegnes som en ghetto,” siger René Junker til dr.dk.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste