16. OKT. 2019 KL. 10:13

Almene boliger modtager hæder af kommuner

alfabo-fyrvaerkeriparken.jpg

Fyrværkeriparken står i dag flot efter katastrofen i Seest. Foto: Alfabo

Arkitekturens Dag er er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor kommuner og foreninger har mulighed for at sætte fokus på arkitekturens betydning for samfundet og vores liv. Den 7. oktober blev fire almene boligselskaber præmieret for deres boligområder.

Kolding: Fyrværkeriparken er Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger

Alle husker den novemberdag i 2004, hvor fyrværkerikatastrofen ramte byen Seest i Kolding. Raketterne eksploderede om ørene på brandfolk og beboere og efterlod et stort tomt område.

Det tomme område er i dag Alfabos boligområde Fyrværkeriparken, som nu har vundet hæder for social og miljømæssig bæredygtighed.

Kolding Kommune siger om byggeriet og området:

”Bæredygtigheden er ikke kun at spore i den åbne håndtering af arealernes regnvand og det klare valg af træ som byggemateriale – der er også lagt vægt på at skabe et socialt bæredygtigt boligområde, hvor fællesskabet mellem områdets beboere spiller en væsentlig rolle.”

Viborg: Respekt for historien i Latinskolen

Viborg Kommune har også et alment boligområde, de er stolte af. I Viborg værner man om sin historiske bymidte, og det mener kommunen også, at Boligselskabet Sct. Jørgen har gjort i om- og nybygningen af boligerne i den gamle Latinskole.

Boligselskabet og arkitekterne har bevaret respekten og forpligtigelsen for deres fælles kulturarv, og det vil Viborg Kommune gerne belønne.

Kommunen begrunder valget med:
”Det er lykkedes at skabe gode, moderne boliger med alle nutidens faciliteter, men samtidig boliger med en ’hjemlig’ atmosfære, hvor man klart fornemmer, at man bor i en historisk bygning med udsyn til de flotte historiske omgivelser. Projektet viser desuden, at det er muligt at inddrage eksisterende tag-etager til beboelse ved at tilføre nye kviste, uden at det går ud over bygningernes samlede udtryk.”

Silkeborg: Bygningspræmieringspris til Kongegården

AAB Silkeborgs Kongegården har en historisk placering i Silkeborg. Boligområdet vinder Bygningspræmieringsprisen i kategorien ’Etageboliger, erhverv, offentligt byggeri’ for ”sin evne til at få skabt et tæt, moderne og venligt byområde til gavn for beboere og hele Silkeborg”.

Dommerkomiteen lagde i deres bedømmelse vægt på:
”Kongegården er et tæt og varieret boligområde med blandede ejerformer og boligtyper. Ungdomsboliger og supermarked er overraskende og flot integreret i områdets tidligere fabriksbygning, som bliver en form for pejlemærke i hele bebyggelsen. Det samlede område fremstår, via materialitet og farvesætning, som en helhed. Den valgte parkeringsløsning i kælder muliggør en tæt bebyggelse med store kvaliteter i rummet mellem husene, og den landskabelige bearbejdning følger flot op på disse muligheder og understøtter intimitet og variation i byrummet.”

Midtfyn: Lensmarken fremtidssikret byggeri

Civicas familieboliger på Lensmarken i Årslev får stor anerkendelse af Foreningen By og Land Midtfyn for at være et smukt og fremtidssikret boligbyggeri. DGNB-certificering af de 40 almene boliger har også været vigtig i valget af Civicas byggeri.

Foreningen siger i sin begrundelse:
”Prisen gives for et arkitektonisk spændende og fremtidssikret alment boligbyggeri, opført med bæredygtige materialer. Bæredygtighed handler om at skabe kvalitet for beboerne og forhindre unødigt ressourceforbrug. I Lensmarken synes dette at gå op i en højere enhed. Samtidig er bebyggelsen et godt eksempel på, at man kan bygge med kvalitet og bo på andre måder end i parcelhuse i Årslev-Sønder Nærå”.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste