04. NOV. 2019 KL. 00:00
Opgangsmøder styrker naboskabet
04. NOV. 2019 KL. 00:00
Banke-banke på. Personlig invitation til korte, uformelle møder i opgange skaber dialog og netværk på tværs af forskelligeheder.
Banke-banke-på. Døren åbner. Den sociale vicevært og en repræsentant fra driftsbestyrelsen står og smiler i opgangen udenfor.
“Hej, vi holder opgangsmøder, og vi tænkte, om I havde lyst til at være med. Det er helt kort, det er klokken 18, og der er kaffe og kage.”
Sådan starter de opgangsmøder, som boligsociale medarbejdere i knap 3 år med jævne mellemrum har gennemført i Titangade, Lundtoftegade og Lundtoftegården på Nørrebro i København.
“Opgangsmøderne er en metode til tættere dialog med og mellem beboerne. De styrker naboskabet,” forklarer boligsocial leder hos Nørrebrobyggerne i København, Eline Feldman.
Får øjnene op for hinanden
Opskriften er klar: Korte, uformelle møder lige uden for beboernes hoveddør. For så skaber du et rum med knap så mange mennesker, der gør, at beboerne både kan og tør komme til orde. Her kan de både lufte frustrationer over larm og konflikter og få informationer fra afdelingsbestyrelsen om fællesaktiviteter, budget og den kommende julefest.
“Det væsentligste er dog, at folk får øjnene op for hinanden. Umiddelbart er folk forskellige, men ved opgangsmøderne opdager folk, at der f.eks er andre familier med børn i samme alder eller andre, der også er meget hjemme i dagtimerne,” forklarer Eline Feldman.
Hun fortæller om en en flok unge mennesker, som hun mødte sidste gang, hun deltog i opgangsmøder. Det viste sig, at flere af dem var ensomme.
“Det endte med, at en del af dem opdagede, de havde fælles interesser og besluttede sig for at tage til en række aktiviteter sammen,” fortæller Eline Feldman.
Vi sår et frø
Hun er overbevist om, at det er den personlige invitation, der gør en forskel. Den, der gør, at der i hvert fald kommer en håndfuld beboere til hvert opgangsmøde.
“Når der står et menneske foran dig og spørger, om du vil med til et møde, virker det. Det gør det ikke på samme måde, som hvis der hænger en seddel i en opgang,” forklarer Eline Feldman, der fortæller, at beboere reagerer forskelligt på invitationen.
“Nogle beboere er ligeglade. Andre synes, det er latterligt. Langt de fleste er positive. Men selv om de ikke dukker op, har vi sået et frø. De kommer måske næste gang, måske aldrig, og ellers har vi haft en kort snak,” siger Eline Feldman.
Det er en investering
Eline Feldmann ser opgangsmøderne som en investering. En investering, der tilmed kan betale sig i kroner og ører.
“I Titangade, efter en årrække med opgangsmøder, kunne afdelingsbestyrelsen konstatere et fald i udgifterne til reparationer efter hærværk. Det tyder på, at opgangsmøderne får folk til at tage større ejerskab,” fortæller Eline Feldman.
Om skribenten
Seneste Artikel
Far på banen