12. NOV. 2019 KL. 11:03

Boligordførere: Renoveringsrammen for de almene boliger er i fokus

_r1a0526.jpg

Boligpolitisk debat i Aarhus. Søren Egge Rasmussen (EL), Heidi Bank (V), Kirsten Normann Andersen (SF) og Mona Juul (K). Foto: Martin Krabbe

De kommende måneder skal Folketinget beslutte, hvor mange milliarder Landsbyggefonden skal have lov til at renovere for i de kommende år, og den diskussion tog fire boligordfører forskud på i en debat på BL’s kredskonference i Aarhus.

Det trækker ikke mange avisoverskrifter, når Folketinget står overfor forhandlinger af et nyt boligforlig. Men det burde det måske. For når Christiansborgs boligudvalg sætter rammerne for, hvor mange penge Landsbyggefonden må renovere for, er der milliarder i spil.

Til den politiske debat på kredskonferencen i BL’s 5. kreds, som dækker Aarhus og boligorganisationerne her, var der i weekenden fuld opmærksomhed på netop renoveringsrammen. Og af gode grunde. Mange tusinde boliger står i kø til en renovering.

På konferencen var fire ud af Folketingets i alt ti boligordførere. Alle valgt i Aarhus og emnet var den aktuelle boligpolitik og de forestående forhandlinger af Landsbyggefondens renoveringsramme. Debatten stod mellem Søren Egge Rasmussen (EL), Heidi Bank (V), Kirsten Normann Andersen (SF) og Mona Juul (K).


Renoveringer vigtige for folks lyst til at bo i en almen bolig

Og alle fire ordførere lød til at være enige om, at den nuværende ramme på 2,3 milliarder om året skal hæves. Noget Søren Egge Rasmussen (EL), der er formand for udvalget, nævnte i sine indledende bemærkninger. – En udsat renovering kan være med til at fratage folk glæden ved at bo i almene boliger, lød det.

”Jeg kender Lærkebo i Aarhus. Der har de været på venteliste i fem år, men det betyder jo, at der er nogle mennesker derude, der begynder at miste troen på, at de nogensinde får deres boliger renoveret, og som begynder at tænke på, om de skal flytte et andet sted hen. Det er jo med til at underminere manges glæde ved at bo sådan nogle steder, hvis ikke de tror på, at renoveringen af deres boliger er noget, der kommer til at ske indenfor få år,” sagde Søren Egge Rasmussen.

Boligminister Kaare Dybvad (S) har også udtalt, at der er en højere renoveringsramme på vej. 

Mona Juul (K) nævnte i sine indledende bemærkninger også de forestående forhandlinger om renoveringsrammen. Hun påpegede vigtigheden af ikke at renovere de boliger, der ville være bedre tjent med at blive revet ned.

”En ting, jeg synes, man skal have med, når man kigger på renovering, det er, hvad vi ønsker at bevare og renovere, og hvor vi burde starte forfra. For der er faktisk bygninger, som er så umulige at renovere i forhold til en ny tidsalder, i forhold til det cirkulære byggeri, miljø, klima og CO2-udledning, at man simpelthen er nødt til at starte forfra,” sagde Mona Juul (K).

Der var god diskussion blandt publikum, der bestod af repræsentanter for den almene sektor i Aarhus.

Ville ikke sætte tal på renoveringsrammen

Debatten til kredskonferencen blev styret af det tidligere medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, og nuværende direktør i Silkeborg Boligselskab og formand for Kollegiekontoret i Aarhus, René Skau Bjórnsson.

René Skau Bjórnsson havde bidt mærke i, at boligminister Kaare Dybvad for nylig havde lagt op til en forøgelse af Landsbyggefondens nuværende renoveringsramme på 2,3 milliarder om året. Han bad derfor også de fire boligordførere sætte tal på, hvor mange penge Landsbyggefonden skal have i de kommende år.

Men ingen af de fire boligordførere ville ud med konkrete tal. Den, der kom nærmest et tal, var Søren Egge Rasmussen (EL), der erklærede sig lydhør overfor, at der skal bruges mere end fem milliarder årligt, som BL’s direktør Bent Madsen inden debatten havde erklæret.

Dog var han bevidst om, at en aftale kræver bred enighed.

”Jeg tror egentlig, at det er bedst i den proces, vi er startet på nu, ikke at lægge sig fast på et tal. Jeg vil gerne frem til, at der er flere partier, som synes, at det skal være et meget stort tal, fremfor at jeg står her, og forsøger at overbyde de tre andre. Det tror jeg sådan set godt, jeg kunne. Men jeg synes, det er vigtigt, at de andre også kommer frem til, at det skal være stort,” sagde Søren Egge Rasmussen.

Tradition for brede boligforlig

Når boligaftalen vedtages, er der tradition for brede forlig. Og ønsket om at komme frem til en aftale i mindelighed kunne man også fornemme hos de andre ordførere. Både Mona Juul (K) og Kirsten Normann Andersen (SF) istemte sig således Søren Egge Rasmussens kor, og afviste at sige, hvad renoveringsrammen skulle være.

”Beløbene, dem kan vi jo ikke bare komme med bud på sådan lige her, men jeg fornemmer faktisk, at der er en bred enighed både i regeringen, men også blandt støttepartierne i forhold til at ville det her område,” sagde Kirsten Normann Andersen således.

Også Heidi Bank (V) frabad sig at nævne et beløb.

Til gengæld påpegede hun, at det måske kunne være en fordel at time renoveringerne, så de gik i gang, når det nuværende økonomiske opsving er stilnet af.

”Man kan jo se, at der i 2012 virkelig blev åbnet op for hanerne i forhold til, hvad der må bruges. Det er jo fordi, at det almene område, også bliver brugt som en måde at regulere, hvor meget fart der skal være i forhold til de arbejdspladser, vi har inden for byggeriet. Så det kan jo være, at der er en mulighed der, når man begynder at se, at det går den anden vej for økonomien. Det er jo også de ting, vi skal have til at hænge sammen,” sagde hun til publikum, der bestod af repræsentanter for den almene sektor i Aarhus.

Debatten var god, men der blev ikke sat konkrete tal på renoveringsrammen, da det ikke handler om politisk at overbyde hinanden, men forhåbentligt bliver tallet højt. For behovet er der, lød det.  

Vil gerne ud og se boligområder

Selvom de fire repræsentanter for det 27-mand-store Boligudvalg ikke ville ud med tal på renoveringsrammen, ville de alle sammen gerne med ud og se nogle af de boligområder, som står på venteliste til en renovering fra Landsbyggefonden.

”Det er mit indtryk, at der er en opbakning til, at vi konkret besøger nogle boligafdelinger, men vi vil gerne selv styre det. Det kan godt være, at vi siger ja til nogle invitationer, eller selv inviterer os ud til nogle boligforeninger, der står på ventelisten til renoveringer. Og at vi måske kommer ud og ser nogle af de steder, hvor der foregår noget boligsocialt arbejde, som er finansieret af Landsbyggefonden,” sagde Søren Egge Rasmussen, der er formand for Boligudvalget.

Den store lyst blandt politikerne til at komme på rundtur i renoveringstrængende boligområder fik ordstyrer René Skau Bjórnsson på banen med en kommentar. Han frygtede, at ordstyrerne betvivlede de instanser i Landsbyggefonden, der skal godkende et boligområde til en renovering: At de med selvsyn ville se, at der rent faktisk var brug for en renovering. Men det var slet ikke det, der var tale om, forsikrede SF’s Kirsten Normann Andersen.

”Jeg ser sådan set ikke boligudvalgets ekskursioner som en kontrol af, om det nu også er rigtigt, at der er renoveringsbehov rundt omkring. Tværtimod. Vi bliver virkeligt klogere ved at komme ud og se, og være i dialog med jer. Så derfor giver det rigtig god mening, at vi gør det,” sagde hun.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste