09. MAR. 2019 KL. 00:00
Trygheden stiger i særligt udsatte boligområder
09. MAR. 2019 KL. 00:00
Beboere i de særligt udsatte boligområder er blevet tryggere og har næsten lige så stor tillid til politiet som i resten af landet. Det viser politiets årlige undersøgelse.
I 2018 steg trygheden igen i de – i forhold til kriminalitet – særligt udsatte boligområder efter et fald i 2017.
”Områderne ligger stadigt lavere end den øvrige del af landet, men den nyeste tryghedsundersøgelse viser, at det går den rigtige vej,” siger politiinspektør Tenna Wilbert, Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.
Politiets årlige tryghedsundersøgelse måler trygheden og tilliden til politiet i de særligt udsatte boligområder, de såkaldte SUB-områder. Her er trygheden i gennemsnit steget med fire procent fra 2017 til 2018. Dermed er trygheden igen på højde med 2013, da politiets første tryghedsundersøgelse kom.
Godt samarbejde og mere politi
Tenna Wilbert peger på en række grunde til, at trygheden er steget.
”Godt samarbejde imellem politi, kommuner og boligforeninger er en central faktor i forhold til trygheden i de særligt udsatte boligområder,” siger Tenna Wilbert.
Siden foråret 2018 har der blandt andet holdt flere mobile politistationer i SUB-områderne. Der har også været flere kontroller, for eksempel af utryghedsskabende knallertkørsel og store, dyre biler, der kører hasarderet. Et andet tiltag er 25 civile forebyggere, for eksempel pædagoger, der i 2018 er blevet ansat i politiet til at arbejde i SUB-områder.
”Der er ingen tvivl om, at det lokale politiarbejde er blevet styrket, og det er helt klart også min forventning, at de initiativer, vi arbejder med nu, kommer til at påvirke trygheden endnu mere i de konkrete områder,” siger hun og tilføjer, at politiet allerede i mange år har haft et omfattende samarbejde med boligforeninger og andre aktører i SUB-områderne.
Fra 34 til 23 SUB-områder
I 2013 udpegede de enkelte politikredse 34 SUB-områder, mens antallet i 2018 var nede på 23.
”Der er en del af SUB-områderne, som ikke er særligt plagede af kriminalitet, men hvor andre faktorer gør sig gældende. For eksempel ved vi, at hærværk og graffiti er meget utryghedsskabende, men det er jo ikke nødvendigvis noget, man forbinder med grov eller alvorlig kriminalitet,” siger Tenna Wilbert og understreger, at SUB-områderne er meget forskellige.
Trygheden er steget i syv af de 23 særligt udsatte boligområder. I et enkelt boligområde er der tendens til et fald i trygheden, og i de øvrige 15 er borgernes tryghed uændret i forhold til året før.
POLITI I SUB-OMRÅDER
December 2017:
En A&B Analyse i Fagbladet Boligen viser et fald i politiets tilstedeværelse i SUB-områder siden 2015. Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), stiller spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen. Det fremgår af svaret, at politiets tilstedeværelse kan være påvirket af grænsekontrol m.m.
Marts 2018:
I forbindelse med regeringens udspil mod parallelsamfund bliver initiativer med mobile politistationer, øget kontroltryk og større målrettede indsatser sat i gang i SUB-områder.
Juni 2018:
På Folkemødet på Bornholm lover justitsminister Søren Pape Poulsen 100 lokalbetjente til hele landet med fokus på tryghed.
Oktober 2018:
Justitsministerens udspil ”Nærhed og tryghed” varsler i alt 150 lokalbetjente på banen i løbet af 2019 og 2020.
December 2018:
Politiets tryghedsundersøgelse 2018 viser en stigning i trygheden i SUBområderne.
........................................
Fagbladet Boligen har indhentet
kommentarer fra centrale justitspolitikere
Søren Pape Poulsen (KF), justitsminister:
”Det har netop været afgørende for mig som justitsminister at styrke politiets indsats og synlighed i de særligt udsatte boligområder, hvor borgere generelt har følt sig mere utrygge end andre steder. Vi er stadig ikke helt i mål, og derfor har vi også gang i flere initiativer, der skal bidrage til den positive udvikling.”
”Med vores udspil ’Nærhed og Tryghed’ får alle politikredse fremover dedikerede lokalbetjente, der skal løse opgaver som relations-opbyggende arbejde med lokale aktører som fx boligselskaber og foreninger – blandt andet i udsatte boligområder”.
Sofie Carsten Nielsen (RV), Retsudvalget:
”Det viser, at SSP-samarbejdet og boligforeningernes stærke arbejde med at inddrage beboerne for at skabe tryghed virker. Og det viser, at vi skal lytte til fagfolkene og prioritere nærpoliti-indsatsen højere. Og lytte til dem, det handler om – beboerne – for at få løst problemerne i stedet for symbolpolitiske løsninger, der skaber frygt og splittelse, men ikke løser de rigtige problemer.”
Peter Skaarup (DF), formand for Retsudvalget:
”Det er glædeligt, hvis tilliden til politiet generelt er høj og stigende. Og det er også positivt, at trygheden i de særligt udsatte boligområder (SUB) er god, hvad der også er brug for. Men uden at dryppe for meget malurt i bægeret, er det et langt sejt træk, for der er stadig borgere, som mangler politiet, når de har brug for det, og hvor der er brug for flere politiressourcer.”
Om skribenten