09. MAR. 2019 KL. 00:00

Ny energi til boligområde i Lemvig

_mgl2978bl_lemvig.jpg

Lars Bech

Ensomhed og arbejdsløshed fylder i halvdelen af lejlig­hederne i den lille boligorganisation Bo i Lemvig. I nye lokaler og med en ny boligsocial helhedsplan skal der nu gøres en indsats for at rykke områdets beboere. 

Det er frokosttid og frostklart. 

Himlen er grå, men vintersolen er skarp og brænder sig indimellem igennem skyerne. I flere vinduer i det røde etagebyggeri i vestbyen i Lemvig er gardinerne trukket for. Det er de for det meste. Også når solen ikke skinner. 

“Der er ikke mange på gaden. Vi ved, at folk er hjemme, men vi ser dem ikke så meget. Der er ufatteligt stille i området, selv når det er sommer,” siger Søren Christensen, boligsocial projektleder i boligforeningen Bo i Lemvig.

Bo i Lemvig er en lille boligorganisation med 650 lejligheder. 

Vi er helt ude vestpå. Det er her ved Thyborøn, der industrifiskes i stor stil, og det er her, tyskerne tager i sommerhus. 

Byen er idyllisk. En Tour de France-lignende bakke slanger sig ned imod en rekreativ havn med loppemarked og skaterbane. Men der er fraflytning, og i byens store boligområde er der helt stille, arbejdsløsheden er tårnhøj, og fællesskab er ikke noget, man bruger.

Fra den 1. april skydes en boligsocial indsats i gang i Lemvig. Den slags har man ikke prøvet før. Den skal løbe de kommende fire år og følger en større renovering af 151 slidte boliger fra start-70’erne, der ligger omkring Jens Søndergårdsvej.

Det er den boligsociale medarbejder Søren Christensen, der har været i gang med forarbejdet og skal forsøge at ændre udviklingen sammen med et par medarbejdere i Bo i Lemvig. Og der er nok at tage fat på. 

Her er hverken bander eller andet. Kun nogle måger, der dovent svæver i vinden fra Vesterhavet. Men stilheden er markant i området i vestbyen. Og det er arbejdsløsheden også. 

 

Ensomhed skal bekæmpes

Under 10 procent af beboerne i de 151 lejligheder er i ordinær beskæftigelse. 

Her bor dem, der er på førtidspension, de to-sprogede, dem med problemer og som kræver psykiatriens hjælp, alkohol,­ dårlig social arv, handicappede og dem uden uddannelse og pensionisterne er med i regnestykket. 

“Lemvig har jo en god beskæftigelsesgrad. Det skinner bare slet ikke igennem her i området. De andre boligafdelinger ligger spredt over et stort område. Der er nogle rigtig fine nede i byen ved vandet og længere ude på landet. Det er lige her, vi har udfordringerne. Vi lever næsten op til at være en ghetto. Det kom som en overraskelse for mig og for kommunen. I halvdelen af lejemålene er der kun én beboer i. Der er ensomhed og ressourceproblemer. Vi trækker ned, men det skal vi nu forsøge at gøre noget ved,” siger Søren Christensen. 

Stod det til Søren Christensen var her liv og glade dage imellem de røde etageblokke, men sådan er virkeligheden ikke. Han har lavet en naboskabsundersøgelse for at få kontakt til beboerne. Han er gået fra dør til dør og fået omkring 40 procent til at svare.

“Den vigtigste pointe er, at der ingenting sker. Kun 6 procent havde deltaget i noget eller været med til at arrangere noget. Der er 20 procent af beboerne, som det sidste år ikke har haft kontakt med nogen uden for boligområdet, og det bekymrer mig jo. Heldigvis vil halvdelen gerne noget. Her skal vi sætte ind. Hvis man ikke omgås hinanden, spreder der sig en ubegrundet frygt,” siger han. 
 

Nye lokaler til ny strategi

Boligforeningen flyttede i januar i nye lokaler i området. Bygningerne blev købt sidste år. Tidligere husede bygningerne Lemvig Kristne Friskole. Nu er lokalerne lyse og åbne, med bløde gulvtæpper. Her er administration, viceværter samt den boligsociale indsats samlet. Lige nu er det 12 personer. 

Søren Christensen er forsigtig optimist omkring udviklingen i området. 

“Der har ikke tidligere været gjort så meget, så på nogle måder er det forfra, men vi er nødt til at støtte en indsats. De nye lokaler kan forhåbentlig danne ramme om en masse sociale tiltag, en fodboldkamp, kaffe og den slags. Der er i alt 550 kvadratmeter. Her vil man få hjælp til lektier, sundhedscenteret skal have en plads. Vi skal tættere på beboerne, hvis helhedsplanen skal ændre på udviklingen her. Jeg har en tro på, at alle mennesker besidder ressourcer. Man kan godt bidrage, men skal måske hjælpes. Vi skal være brobyggere. Vi er gode herhjemme til at have fokus på det negative, eller det, man ikke kan. Jeg har troen på, vi kan skabe ændringer, og vi kommer til at være tæt på beboerne,” siger Søren Christensen.

I alt forventes tre medarbejdere at blive tilknyttet helhedsplanen.




Fagbladet Boligen nr. 2 - 2019

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste