12. MAR. 2019 KL. 09:15

'Ja' til renovering til 56 millioner på Fyn

forsidepix-behandlet.jpg

Beboerne i den almene boligafdeling Vesterparken i Ringe på Fyn har stemt ja til en gennemgribende renovering til 56 mio. kr. En renovering, der bl.a. skal tiltrække flere børnefamilier til området. Arbejdet går efter planen i gang til september.

Smuldrende tage, utætte vinduer og døre, gamle køkkener, badeværelser og installationer af ældre dato.

De ældste af boligerne i den almene boligafdeling Vesterparken i Ringe, der hører under Boligselskabet BSB Ringe, har længe trængt til mere end en kærlig hånd. Og nu er der godt nyt på vej. Beboerne har nemlig stemt ja til en såkaldt helhedsplan, der betyder, at 68 boliger nu vil få en gennemgribende renovering til 56 mio. kr.

Renoveringsprojektet, der bl.a. er støttet af Landsbyggefonden, giver fx mulighed for at sammenlægge boliger, så der bliver bedre plads til børnefamilier. Og det er noget, som formanden for afdelingen, Lisbeth Jensen, ser særligt frem til.

"Ud over at boligerne får et yderst tiltrængt løft, får vi også plads til flere børnefamilier. Er man en familie med to-tre børn, har boligerne i Vesterparken måske ikke været store nok hidtil – men det bliver de nu," siger formanden.

De nye og større boliger passer også godt ind i visionen om, at aldersspredningen i bebyggelsen skal være større.

"Det er ingen hemmelighed, at der bor mange ældre i Vesterparken. Vi ser gerne, at der også kommer flere børnefamilier til. Det vil være godt for alle. Personligt har jeg også fået flere henvendelser fra netop børnefamilier, der gerne vil bo hos os," fortæller Lisbeth Jensen.

En visualisering af renoveringen.

Den store renovering i Vesterparken består bl.a. også i at indrette tilgængelighedsboliger, som tilgodeser gangbesværede. Andre boliger får nye køkkener og badeværelser, vinduer og døre, og taget får en omgang.

Og både beboere og servicepersonalet, der driver og vedligeholder boligerne i det daglige, ser frem til endelig at tage hul på fornyelsen af området. Det fortæller Kim Hybel, der er kundechef i Servicecenter Domea Faaborg Midtfyn v. Domea.dk.

"Beboerne glæder sig meget til de nye boliger – og det kan jeg godt forstå. Det er efterhånden 10 år siden, vi begyndte at tale om en fremtidssikring af Vesterparken. Men at det skulle blive til en helhedsplan, der er så omfattende som denne, var der vist ingen, der havde drømt om," siger Kim Hybel, der glæder sig til, at boligafdelingen får nogle tidssvarende boliger, der også er attraktive om 10 eller 20 år.

"I dag er det jo sådan, at der er flere steder, hvor vi slet ikke kan færdes på tagene, fordi der er fare for at tagpladerne knækker, hvis vi går på dem," fortæller kundechefen.

Beboerne er involveret i projektet

Undervejs i tilblivelsen af helhedsplanen har beboerne i Vesterparken hele tiden været med på sidelinjen. Og de er blevet inviteret til møder og workshops, hvor de har kunnet stille spørgsmål om stort og småt og er blevet involveret i projektet, hvor de selv har indflydelse.

"Information er alt, når man står med sådan et stort projekt. Vi har fx brugt meget tid på at tale med beboerne om den indflydelse, de har på deres nye bolig, fx i forhold køkkenet," siger Kim Hybel, der fortæller, at renoveringen bliver så omfattende, at beboerne ikke kan bo i deres bolig imens og derfor skal genhuses.

De kan enten vælge at blive genhuset i en anden bolig i boligselskabet, men kan også flytte i sommerhus eller lignende. De vil forventeligt kunne flytte tilbage i deres – nyrenoverede – boliger i løbet af fem måneder.

"Vi har talt om denne her renovering i rigtig mange år, og der er naturligvis mange spørgsmål fra beboerne, når nu de skal genhuses. Men vi har en dygtig konsulent, som hjælper alle, så det skal nok gå. Bare det, at vi nu kan se lyset forenden af tunnelen, er fantastisk," siger formand Lisbeth Jensen.

Det har taget omkring 10 år, før alle brikkerne i renoveringsprojektet kunne falde på plads.

Fornuftigt huslejeniveau

Lisbeth Jensen bider også mærke i, at selvom renoveringen vil koste lidt på huslejen, er boligerne stadig økonomisk attraktive for nuværende og kommende beboere.

"Jeg må også sige, at jeg er positivt overrasket over, at huslejen efter renoveringen fortsat er så attraktiv, som den er."

Som eksempel stiger en bolig på 61 m2 forventeligt med 542 kr. om måneden, og en bolig på 76 m2 får forventeligt en stigning på 727 kr. om måneden.
Efterisolering af tage samt udskiftning af yderdøre og vinduer vil – afhængig af boligens størrelse og varmebehov – formentlig give en månedlig besparelse på op til 170 kr. pr. måned i hver enkelt bolig.

Arbejdet med helhedsplanen begynder efter planen til september og forventes at være afsluttet i 2021.

Det er bygge- og boligadministrationen Domea.dk, der står for administration, udlejning og drift af boligerne i Vesterparken, og Domea.dk er desuden byggeforretningsfører på helhedsplanen.

Artiklen her er en nyhed fra domea.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste