25. MAR. 2019 KL. 15:55
Guide: Filmfestival fyldt med almene boliger
25. MAR. 2019 KL. 15:55
Fra 4. – 14. april er der Copenhagen Architecture Festival, men også Aarhus og Odense er i år med. Almene boliger fylder godt i programmet.
For sjette år i træk er der Copenhagen Architecture Festival, men også Aarhus og Odense er med. Et stort festivalprogram med mere end 150 arrangementer i de tre store byer er blevet tilrettelagt. Og hvad kan du så opleve?
Vi er dykket ned i kataloget, og du får her en guide til nogle af de mange highlights. Hele programmet for Copenhagen Architecture Festival kan ses her.
Temaet for Copenhagen Architecture Festival hedder ’Skiftende idealer 1919-2019-2119’ og løber fra 4.-14. april.
Arkitekturen og dens rolle i by- og samfundsudviklingen fylder i programmet de sidste 100 år belyses – og frem mod det næste århundrede. I festival programmet hedder det, at man kigger på ’hvordan idealer for boliger, byliv og byudvikling har ændre sig. Fra almene boligforeninger og den modernistiske højborg Bauhaus-skolen over efterkrigstidens boomende velfærdsby med idealistiske ’vugge-til-grav-bydele’ som Tingbjerg og Albertslund – til den mere markedsdrevne bolig- og byudvikling efter Murens Fald i 1989’.
Her følger nogle highlights fra programmet, som også ligger på hjemmesiden for Copenhagen Architecture Festival.
Filmkonkurrence: Almene hjem
Filmfestivalen har udskrevet en åben filmkonkurrence og har inviteret alle til at byde ind med film fra de almene boligområder. Håbet er at give hverdagslivet i områderne en stemme og vise både den sociale og æstetiske variatioin, som områderne repræsenterer. Du kan se de små korte film fra de 12 finalister her - og stemme på din favorit. Vinderen får en gevinst på 10.000 kroner. http://cafx.dk/filmkonkurrence/
Konference: Mellem Fingerplan og økuller: Idealer for fremtidens København
København vokser og mangler billige boliger og bæredygtige løsninger. På konferencen undersøger vi om Lynetteholmen er svaret og hvad vi kan lære af fortidens planlagte bydele som Tingbjerg og Ørestad, når vi skal forme fremtidens byudvikling. Se programmet for konferencen her. http://cafx.dk/konference-om-byudvikling-kobenhavn/
Tirsdag 9. april, I Pressen, Politikens Hus, kl. 10.00-16.00. Læs programmet og find billetten her.
Tag på tour til Bispeparken - bevaringsværdigt som udsat boligområde
Lys, luft, grønne arealer og særligt kig til Grundtvigs Kirke. Det er nogle af tankerne bag Bispeparken, der huser 785 familieboliger. Den almene boligafdeling blev opført 1940-42. Arkitekterne bag er nogle af tidens fremmeste - bl.a. Kaare Klint og havearkitekten C. Th. Sørensen.
Byggechef og arkitekt i fsb Lone Zeeberg Nielsen og landskabsarkitekt i fsb Birgitte Vest Rasmussen viser rundt og fortæller om det unikke ved arkitekturen i Bispeparken. Afdelingsformand i Bispeparken Jean Thierry fortæller, hvordan Bispeparken prøver at komme af regeringens lister over udsatte boligområder. Arrangeret af den almene boligorganisation fsb.
Fredag 8. april, 17.00-19.00, mødested Bispeparken 17b. Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Tilmelding via Fsb’s hjemmeside.
Debat: Modfortællinger: Almen Dannelse 2.0
Efterkrigstidens almene boligområder som Tingbjerg og Gellerup blev bygget på bar mark, men rummer en rig lokal kulturproduktion. En million danskerne bor i almene boligområder - et velfærdsgode og samtidig et hot politisk emne. Kom med væk fra myterne om sorte pletter (ghettoer) og hvide pletter (ikke-steder) til den farverige virkelighed.
Gennem 5 x 15 minutters oplæg præsenteres modbilleder til mediernes mainstreamfremstillinger, der udfordrer vante forestillinger om livet i almene boligområder. Aydin Soei fortæller om sin opvækst i Avedøre Stationsby og om unge i almene boligområder. Ahmad Mahmoud fortæller om skjulte kulturressourcer i Askerød. Aysha Amin beretter om sit galleri i Gellerup. Mahmoud Halimah fortæller om kulturinitiativer i Bispehaven. Jesper Aabille og Mette Stenbæk Andersen beretter om kunstnerisk arbejde i Værebroparken.
Forfatter og sociolog Aydin Soei, Ahmad Mahmoud forfatter, debattør og politiker, Aysha Amin, gallerist og AAFx-arrangør, Mahmoud Halimah kunstner fra Bispehavens Initiativgruppe og Jesper Aabille, billedkunstner og Mette Stenbæk Andersen, boligsocial medarbejder.
Torsdag 11. april, 17.00-18.30, Politikens Boghandel. Arrangementet er gratis. Læs mere her.
DEBAT: NYE FAMILIEMØNSTRE KRÆVER NYTÆNKNING AF BOFORMER
Rambøll Arkitektur og Integreret Design diskuterer, hvordan fremtidens boformer kan udvikles i synergi med nutidens danske familiestrukturer. Kom til debatoplægget med Mark Vacher, Antropolog og lektor på Københavns Universitet, Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, Realdania. Du kan læse om arrangementet her. Find billetter her.
Torsdag 9. april, Kl. 16.00, gratis, man møder blot op hos Rambøll
FILM: FORSTADSFORTÆLLINGER MED LE CORBUSIER OG FORFATTEREN LENA ANDERSSON
Besøg Le Corbusiers Unité d`Hábitation og hør forfatteren Lena Anderssons kritiske folkhem-fortælling om Stockholm-forstaden Tensta.
“Grandma and Le Corbusier” kryber under huden på Le Corbusiers modernistiske moderskib Unité d’habitation i Marseille. Renoveringen af instruktørens pionér-bedstemors lejlighed afføder spørgsmål om billige boliger, personlige bånd, kulturarv og modernisme-turisme. I “A Place of Being” eller “Maison d’être” befinder vi os i Paris’ forstæder, hvor hjem og tilhørsforhold udgør eksistentielle udfordringer – en hverdagslivets ‘raison d´être’, der diskuteres med beboere, aktivister, politikere, planlæggere og forskere. Filmportrætterne af franske boligprojekter og byprogrammer under arkitektonisk og social forandring perspektiveres til situationen i svenske Millionprogram-byer i 2./3.-generations Le Corbusier-stil af den svenske forfatter Lena Andersson.
Filmene introduceres af forfatteren Lena Andersson, der snart er aktuel med en bog om folkhem-Sverige under ombygning og Millionprogram-byen Tensta, hvor hun selv bor.
Onsdag 10. april, kl. 19.30, Cinemateket, billetter kan findes her.
FILM: THE PRUITT-IGOE MYTH
Filmaften i de bristede idealers tegn: nedrivningen af et ikonisk, socialt boligområde kan perspektivere til vores egen ghettopakke herhjemme.
Følg et modernistisk boligbyggeris skæbne fra ideal til ruin. Filmen skildrer en variation over Den amerikanske drøms undergang: Et visionært anlagt alment boligkompleks i St. Louis i 1956, gik på mindre end tyve år fra at repræsentere modernitetens humanisme til et grelt symbol på fejlslagen byplanlægning. Hele Pruitt-Igoe-komplekset blev jævnet med jorden i 1972. En begivenhed, arkitekturhistorikere beskriver som et vendepunkt, hvor byggeivrig social ingeniørkunst forvandledes til masterplan-skepsis. Filmen fletter som en selvfølge ind, at St. Louis var og er en af USA’s mest socialt ulige og opdelte byer, ikke mindst racemæssigt, og stiller spørgsmålet om man kan bygge sig ud af strukturel ulighed.
Filmen introduceres af arkitekt Vagn Borlund, specialkonsulent i Transformation & Strategi Vollsmose for Odense Kommune.
Lørdag 13. april, kl. 16.30, Cafébiografen, Odense, billetter kan findes her.
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk