13. MAR. 2019 KL. 13:02

FællesBo udfordrer sektoren: ”Vi får Danmarks laveste husleje i nybyggeri”

faellesbo_herning.jpg

Med et nyt banebrydende isoleringsmateriale har Fælles Bo i Herning fået huslejen i et snart færdigt alment byggeri så langt ned, at de tør hævde, at huslejen bliver Danmarks laveste.

I flere år har såkaldte ”sandwichelementer” været brugt som isolering i væggene i kølehuse i både Grønland og i Afrika. Elementerne består af to plader presset omkring en skummasse, som samtidig med at den opnår en særdeles energivenlig isolering, også fylder væsentligt mindre end almindelige isolerede vægge.

”Sandwichelementerne” har dog aldrig rigtigt været brugt i beboelsesbygninger og i hvert fald slet ikke i Danmark. Men efter at Aalborg Universitet succesfuldt havde testet elementerne i en forsøgsbygning i Aars, besluttede Fælles Bo i Herning, at de gerne ville være de første til at prøve dem af på rigtige boligbyggerier.

Til sommer står de første boliger bygget i det nyskabende materiale så klar, og de ser ud til at blive så billige, at Fælles Bo tør hævde, at de vil få den laveste husleje i nybyggede almene boliger i Danmark. Udmeldingen skal dog ikke ses som en endegyldig sandhed, men snarere som en udfordring til resten af den almene boligsektor.

”Vi kan selvfølgelig ikke med 100 procent sikkerhed vide, at der ikke findes noget, der er billigere. Sammenlignet med de nybyggerier, vi har undersøgt, og med de boliger, vi har bygget tidligere, kan vi dog ikke se, at man har været nede i nærheden af denne husleje. Men hvis nogen har noget, der er billigere, vil vi da gerne høre om det,”
siger Jan Kjeldsen, Byggechef i Fælles Bo.


Illustration af Kanstanievej i Sunds i Herning.

3000 kroner for 40 kvadratmeter

Fælles Bos billige rækkehusbyggeri, som åbner for beboere den 1. juni, ligger i den lille by Sunds uden for Herning. Byggeriet består af to boligtyper: En 112 kvadratmeter bolig til omkring 6615 kroner om måneden med al forbrug inkluderet og en 69,5 kvadratmeter bolig til 5100 kroner om måneden med forbrug.

I et andet byggeri inde i selve Herning, hvor første spadestik blev taget 5. marts, er grundprisen en anelse lavere end i Sunds, og det vil huslejen derfor også komme til at blive. Her vil der også være inkluderet en 40 kvadratmeter bolig, som vil komme til at koste 2650 kroner om måneden og derfor omkring 3000 kroner om måneden med vand og el inkluderet.

Og hos Fælles Bo håber man, boligernes kommende beboere vil sætte pris på, at man har gjort noget ekstra for at få huslejen langt ned.

”Vi har længe været i dialog med Herning Kommune om at bygge nogle boliger til nogle af de lejere, som har det rigtig svært for øjeblikket. Generelt kan vi jo i sektoren kun hilse velkomment, hvis man kan bygge nogle kvalitetsboliger til billige penge. Så vi glæder os i den grad til at åbne dørene her til juni,” siger Jan Kjeldsen.


Illustration af Teglparken i Herning.

Isolering giver mere plads

Byggestilen, hvor man i stedet for tegl- og betonelementer bruger ”sandwichelementer”, har Fælles Bo udviklet i samarbejde med arkitektfirmaet Årstiderne Arkitekter. Arkitektfirmaet er også i gang med lignende projekter på Sjælland og på Bornholm. Hos Fælles Bo både tror og håber man, at den energibesparende byggestil vil sprede sig endnu mere. Det er nemlig god grund til, at elementer tidligere blev brugt i kølehuse.

”Det er jo samme princip man bruger til at holde kulden inde, som man bruger til at holde kulden ude, og det er de her elementer utroligt gode til. Jeg troede ikke på det, da jeg første gang så, hvor lille en energimængde, der skal bruges til at varme boligerne op. Det er meget lidt energi, der skal til,” siger Jan Kjeldsen.

Den enestående isoleringsevne i ”sandwichelementerne” gør også, at man kan lave murene i de nye byggerier ved Herning omkring 10 centimeter tyndere, end de ellers ville have været. I de 112 kvadratmeter store boliger i Sunds har man derfor kunnet tilføje omkring 10 yderligere kvadratmeter til boligernes brugbare grundareal.

Isoleringsgraden gør yderligere, at Fælles Bo har valgt ikke at tilknytte de nye boliger til fjernvarmesystemet. I stedet vil boligerne på de vinterdage, hvor det er nødvendigt, blive opvarmet af elektriske varmeblæsere. Varmeblæserne og andet elektronik i boligerne vil de fleste dage få deres energi fra solceller placeret på boligernes tag.

Kræver grundig planlægning

Med så mange fordele skulle man tro, at ”sandwichelementerne” ville være taget i brug i Danmark noget før. Men der er ifølge Jan Kjeldsen også nogle klare ulemper, som har gjort det nødvendigt med ekstra planlægning af byggerierne.

”Der har været nogle udfordringer omkring brandsikkerheden, og det vil der altid være, når det har noget med skum at gøre. Skum er jo et meget brandbart materiale. Men dette byggeri er godkendt i alle de brandsikkerhedsmæssige instanser, som sådan noget skal godkendes i, så den udfordring har vi fået løst,” siger Jan Kjeldsen.

Den brandsikkerhedsmæssige udfordring er altså blevet løst, men en anden udfordring holder stadig den helt store udbredelse af ”sandwichelementerne” lidt tilbage. De tynde mure i boligerne har nemlig sværere ved at fungere som bærende elementer, og placeringen af mure og vinduer skal derfor gennemtænkes grundigt.

Boligerne bygges af den grund indtil videre kun efter nogle bestemte skabeloner, og der er endnu ikke givet tilladelse til at bruge ”sandwichelementerne” i byggerier, der er højere end to etager. Får man også løst den udfordring, ser Jan Kjeldsen ingen hindring for, at ”sandwichelementer” bliver det foretrukne byggeelement herhjemme.

”Jeg vil da håbe, det vil sprede sig. Der er jo en kanon idé. Det vil selvfølgelig hjælpe voldsomt, hvis vi kan få dem op i flere etager, men selv i to etager, så giver det nogle fantastisk gode boliger,” siger Jan Kjeldsen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste