06. MAR. 2019 KL. 10:15

BL: Venteliste-aftale kan gå ud over fleksibilitet

finlandsparken-iphone-003.jpg

Ledige almene familieboliger skal i højere grad tilbydes til familier, der ikke allerede bor i en af boligselskabets andre boliger.

Det har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt. Konkret vil partierne sikre, at hver anden almene bolig, der bliver ledig, skal tilbydes personer, som står på den eksterne venteliste. Men aftalen, som nu er sendt i høring modtages lunkent hos BL, som er interesse- og medlemsorganisation for omkring 550 almene boligorganisationer. Det vil være et opgør med fleksibiliteten i systemet:

”Det er det, som vi kan være bekymret for. At hele den rotation, hvor man får en bedre udnyttelse af boligmassen simpelthen bliver nedsat i de enkelte afdelinger og umuliggør for eksempel, at fru Jensen kan få sig en mere egnet bolig på sine gamle år. Det ville jo være mere logisk, hvis man lavede en analyse, inden man griber til at lave en ændring af tingene, som i virkeligheden formentlig får nogle meget utiltænkte effekter, end partierne har tænkt,” siger Bent Madsen, direktør i BL.

Dansk Folkepartis boligordfører, Merete Dea Larsen, mener aftalen giver mere lighed:
”Der er også den fordel for kommunerne og boligselskaberne, at de får bedre mulighed for at styre beboersammensætningen i højere grad ved at sikre, at der også kommer ”frisk blod” ind, når der er boliger ledige,” siger hun til dr.dk.

Om aftalen siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

”Det er jo faktisk sådan, at vi alle sammen betaler til den almene boligsektor – der er både kommunale tilskud og statstilskud - og derfor mener jeg ikke, at det giver mening at gøre så stor forskel på folk og sige, at dem, som i forvejen har en almen bolig, har førsteret til de attraktive boliger, mens de andre pænt må vente,” siger Ole Birk Olesen, der er villig til at kigge på det, hvis der peges på nogle særlige udfordringer ved aftalen i forbindelse med høringsprocessen.

I Socialdemokratiet modtages forslaget med en afventende positivitet. Boligordfører Kaare Dybvad er helt enig med regeringen og Dansk Folkeparti i, at den almene boligsektor skal være et attraktivt tilbud til en bred gruppe af danskere.

"Men vi vil gerne se, hvilke konsekvenser det har for beboere i den almene sektor, før vi tager endelig stilling til forslaget," siger han til dr.dk.

Ole Birk Olesen (LA) siger til dr.dk, at han er villig til at kigge på det, hvis der peges på nogle særlige udfordringer ved aftalen i forbindelse med høringsprocessen.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste