09. MAJ. 2019 KL. 12:50

Vollsmoseplanen fjerner 1000 boliger: ”Godt for området, ikke for dem som flytter”

bl_vollsmose_121018_009.jpg

Simon Jeppesen

Den nye helhedsplan for Vollsmose skal nok gøre området bedre, mener direktør i Civica Jens Pilholm. Men det bliver på bekostning af de udsatte borgere, som skal flytte.

Tirsdag den 7. maj fremlagde Odense Kommune og boligselskaberne FAB og Civica en storstilet plan for de kommende års ombygninger og nedrivninger i Odense-bydelen Vollsmose. Planen er foranlediget af regeringens krav om, at kun 40 procent af boligerne i såkaldte ”hårde ghettoer” må være almene boliger. Og da det tal i Vollsmose i 2010 var på 76 procent almene boliger, var der lagt op til store ændringer.


Konkret foreslår planen
, at der skal sælges grunde i området til byggeri af omkring 1600 private boliger, at der skal etableres omkring 14.000 kvadratmeter kommunale bygninger i området, og at der ikke mindst skal fjernes omkring 1000 almene boliger ud af de cirka 2900 boliger, som findes der i øjeblikket.

Hos Civica, det ene af de to boligselskaber med boliger i området, er man efter de tvungne omstændigheder tilfreds med planen.

”Jeg ville selvfølgelig helst have haft, at Vollsmose var en velfungerende bydel, og vi er jo som boligselskab heller ikke sat i verden for at rive vores boliger ned. Men når den politiske dagsorden den er, som den er, så er det denne plan, som vi har sat et stort fingeraftryk på, og som vi kan vi stå på mål for,” siger Jens Pilholm, direktør i Civica.

Vil tiltrække investorer

Men selvom Civica kan stå inde for den nye fysiske helhedsplan, så tøver Jens Pilholm alligevel lidt, da han bliver spurgt, om planen vil afhjælpe nogle af de problemer, som Vollsmose oplever. Han kan nemlig se både fordele og ulemper ved planen.

”Det er et stort spørgsmål. Jeg tror og håber, at den kan være med til at udvikle det boligområde, der i dag hedder Vollsmose, til at blive en velfungerende bydel. Det kræver, at man tiltrækker nogle private investorer, og det vil planen helt sikkert hjælpe med. Så den del af festen tror jeg på,” siger Jens Pilholm.

Der har allerede været indledende sonderinger hos potentiale investorer, men dialogen med developerne, vil først nu gå i gang for alvor. Det har nemlig været afgørende at have udviklingsplan klar først, fortæller Jens Pilholm.

Men skade flyttede familier

Modsat investorjagten er der dog også en anden side af planen, som ifølge Jens Pilholm kan være med til at ødelægge festen. For mere end en tredjedel af de almene boliger i det i dag 7700-mennesker-store område skal fjernes, og det kan få store konsekvenser for de 1000 familier, som skal flytte.

”Det, jeg kan være i tvivl om, er, om de mennesker, som vi flytter, vil få et bedre liv på individuelt niveau. Jeg har svært ved at se, at de skulle få et bedre liv af at blive flyttet et andet sted hen i byen,” siger Jens Pilholm.

Og ikke nok med at de flyttede familier ikke nødvendigvis vil få det bedre, så tror Jens Pilholm også, at nogle ligefrem vil få det dårligere. Han frygter nemlig, at de mere ressourcesvage beboere vil tage skade af at blive fjernet fra de netværk, som de har i bydelen.

”Der er jo nogle ressourcesvage mennesker i blandt dem, som har behov for nogle støttefunktioner i deres liv. Det kan både være offentlige eller sociale støttefunktioner. Og jeg er ikke sikker på, at man er opmærksom på om de støttefunktioner i tilstrækkeligt omfang følger med, når de bliver flyttet. Hvis de ikke gør det, vil der være børn og familier, som vil blive dårligere stillet af planen,” siger Jens Pilholm.

Skal selv genhuse

Med i den nye aftale følger, at Civica og FAB forpligter sig til at genhuse de flyttede beboere mod at få lov til at bygge nye boliger i forholdet én til én. Altså vil boligforeningerne kunne bygge 1000 nye boliger andre steder i Odense.

Dette nye byggeri vil dog langt fra kunne bygges til samme billige pris, som Vollsmose blev bygget for i 1960’erne og 1970’erne, så der vil sandsynligvis ske en huslejestigning for de flyttede beboere.

”Det erstatningsbyggeri, som vi skal bygge, vil ikke nødvendigvis være til de beboere, som skal flyttes fra Vollsmose. Vi skal jo bygge til almindelige nybyggeripriser, og det vil langt fra være lige så billigt som i Vollsmose. Til gengæld kan det gøre, at der vil blive skabt huller andre steder i vores boligmasse, som vi kan bruge til genhusningen,” siger Jens Pilholm.

Mangler endelige godkendelser

Inden man endelig kan gå videre med Vollsmoseplanen, skal den godkendes i repræsentantskaber hos de to boligselskaber og i Odense Byråd. Efter planen vil det ske i den kommende måneds tid. Hos Civica blev den for første gang præsenteret for repræsentantskabet tirsdag den 7. maj, og om et par uger vil den skulle godkendes endeligt.

”Der var en god stemning, men også en god spørgelyst omkring planen. Så jeg tror selvfølgelig på, at den bliver godkendt, men gør den ikke det, står vi i en ny situation,” siger Jens Pilholm.

Men går planen igennem både beboerdemokratiet og kommunaldemokratiet vil Civica altså stå med en plan, som boligforeningens direktør har en del betænkeligheder ved.

”Jeg ved godt, at det, man gerne vil opnå, er, at nogle af beboerne i Vollsmose skal ud og have nogle nye rollemodeller ved at bo sammen med andre typer mennesker. Det er en god intention. Men jeg er bare bekymret for, om det i tilstrækkeligt omfang virker for alle mennesker.”

”Og de mennesker, som det ikke virker for, og som mister sociale og offentlige støttefunktioner, risikerer måske ligefrem at falde endnu mere igennem end i dag. Den risiko er der,” siger Jens Pilholm.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste