15. MAJ. 2019 KL. 10:16

Stor interesse: Seniorer står i kø for at flytte i seniorbofællesskab

seniorfaellesskaber.jpg

Det er knap et halvt år siden, at de første beboere kunne flytte ind i Boligforeningen AB Holmegaardens nyeste tilbud, seniorbofællesskabet Færgelejet, på havnen i Nyborg.

De i alt 39 boliger, som seniorbofællesskabet råder over, er alle taget i brug. Og ifølge Jette Egebjerg, der er direktør for Holmegaarden, har interessen været stor. Flere end 300 seniorer står på venteliste til en bolig.

“Færgelejet er den afdeling i foreningen, som har flest på venteliste. Vi mærker tydeligt, at det er attraktivt at flytte i seniorbofællesskab. Det er en populær boform.”

Ifølge Jette Egebjerg har ambitionen fra boligforeningens side været at skabe et boligbyggeri i alment regi, som skaber tryghed, nærvær og socialt samvær i alderdommen.

Keld Clement, der er afdelingsformand og beboer hos Færgelejet, er ikke i tvivl om, hvorfor boligerne er efterspurgte.

“Det er populært, fordi vi har tryghed og et fantastisk fællesskab, hvor vi hjælper hinanden,” fortæller han.

En stor del af fællesskabet er bygget op omkring fælleshuset med blandt andet køkken, værksted og samlingssal. Her foregår en lang række aktiviteter. 

Der er desuden oprettet en omsorgsgruppe, hvor beboerne indbyrdes blandt andet hjælper med indkøb eller holder øje med hinanden. Har man eksempelvis ikke set en beboer i nogle dage, så går man lige forbi og ringer på for at høre, om alt er vel, fortæller Keld Clement.

“Der er masser af muligheder. Og man bestemmer selvfølgelig selv, i hvor høj grad man vil engagere sig.”

Boligforeningens opgave er at stille rammerne til rådighed til seniorbofællesskabet. Ifølge Jette Egebjerg er det vigtigt, at lysten og initiativerne kommer fra beboerne selv. Og det har beboerne taget til sig lige fra begyndelsen, fortæller Keld Clement.

“Forud for indflytning mødtes de nye beboere og dannede forskellige arbejdsgrupper, der lige siden har fået ansvar for forskellige områder. Det har været med til at give ejerskab til stedet lige fra begyndelsen.”

Færgelejet er opført af AB Holmegaarden, men initiativet kom oprindeligt fra en flok aktive seniorer. Efter fire år med drømme, møder, lobbyarbejde, nederlag og sejre stod byggeriet klar i august sidste år. Seniorbofællesskabet har kostet omkring 80 millioner kroner. Nyborg Kommune har betalt et kontant indskud på ti procent af byggesummen – altså otte millioner kroner.

Man skal være fyldt 50 år, og børnene skal være flyttet hjemmefra, før man kan flytte ind i en lejlighed hos Færgelejet. Gennemsnitsalderen er i øjeblikket 70 år.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste