27. MAJ. 2019 KL. 00:00

Populært at bo i Aalborg Øst

foto-aalborg-oest.jpg

Det er blevet populært at bo i Aalborg Øst. Foto: Lars Horn

Nyrenoverede lejligheder, trygge omgivelser og en velfungerende infrastruktur har sendt efterspørgslen på lejligheder i Aalborg Øst helt til tops. På et år steg efterspørgslen med næsten 40 procent.

Boligmarkedet i Aalborg har i de seneste år været præget af stærkt stigende efterspørgsel og priser. Overraskende nok har efterspørgslen på lejligheder vist sig at være størst i det østlige Aalborg, som tidligere har lidt under et dårligt ry.

Fra andet kvartal i 2017 til samme kvartal i 2018 er efterspørgslen i Aalborg Øst steget med knap 40 procent, viser en ny undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Exometric. I samme periode har stigningen i midtbyen kun har været på knap 15 procent, mens der er fald i stort set alle andre dele af byen og kommunen i øvrigt. Både blandt borgere inden for kommunegrænsen og udefra er der en stigende interesse for at slå sig ned i Aalborg Øst.

Aalborg-modellen

Himmerland Boligforening har 3.000 boliger med anslået cirka 7.000 beboere i bydelen, som tæller omkring 21.000 borgere i alt. Et par tusind af Himmerlands boliger er nyrenoverede og fremstår ifølge direktør Ole Nielsen i tip top stand, hvilket er en del af forklaringen på den store efterspørgsel.

"Det er Aalborg-modellen, som vi kalder det stort anlagte arbejde, der har gjort området populært. Der er faktisk tale om en fuld-skala-ghettopakke, men bare ad frivillighedens vej. Forvandlingen er sket over 7-8 år. For at få plads til det nye sundheds-og kvartérhus rev vi tre boligblokke ned. Beboerne stemte ja. Det 7.500 kvadratmeter store hus rummer blandt andet fem læger, fysioterapeuter, psykologer, fitnesscenter, politi og konferencelokaler. Huset har været en kæmpe gevinst for områdets beboere, som bruger det flittigt. Cirka 1.000 mennesker er dagligt igennem, og der er 200 arbejdspladser. Huset har virkelig givet positiv omtale," fremhæver Ole Nielsen.

Han tilføjer, at private investorer ligeledes har bidraget positivt, idet der er opført 178 private udlejningsboliger.

"Investeringslysten i et tidligere belastet område har også sendt et signal om, at her kan man trygt bosætte sig. Og da en ejendomsmægler fandt på at skrive i en salgsannonce, at ”I Østen stiger solen op,” var det endnu en indikation på, at nu begynder det at gå den rigtige vej.

På det socialøkonomiske område nævner Ole Nielsen, at antallet af beboere i arbejde stiger, og at unge i 9. klasse i højere grad end tidligere er parate til at gå i gang med en uddannelse."

Gode priser

En velfungerende infrastruktur med et stort anlagt stisystem tæller også på plussiden. Førerløse busser, der bliver gratis at benytte, kommer til næste år til at trille rundt på kryds og tværs i hele det store område.

"Det hele følges ad, så der er mange årsager til, at efterspørgslen på lejligheder i Aalborg Øst har udviklet sig så positivt. Men selvfølgelig spiller prisen også en rolle. Mens en privat opført lejelejlighed på havnefronten i Aalborg koster i omegnen af 1300 kr. pr. kvadratmeter, kan vi i den almene sektor tilbyde en lejlighed til 800 kr. pr. kvadratmeter," siger Ole Nielsen.

Alle områdets lyksaligheder til trods er der da stadig mennesker, som ikke kunne drømme om at bosætte sig i Aalborg Øst.

"Det er typisk folk fra Aalborg. Dem udefra er som oftest meget positive, for de kan jo se, hvor fantastisk området er med gode boliger og ingen uro mere. Her er blevet trygt at bo," forsikrer direktøren.

Exometrics undersøgelse viser, at der er størst efterspørgsel på små og mellemstore lejelejligheder, mens store lejligheder og rækkehuse ikke har samme popularitet.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste