09. MAJ. 2019 KL. 09:59

Københavns Byret: Beboere i Tingbjerg får lidt højere kompensation end fsb tilbød

koebenhavns-byret.jpg

Colourbox

Beboere i Tingbjerg ønskede 2,4 millioner for gener under renovering, men Københavns Byret tilkendte dem knap 700.000 kroner. 

Københavns Byret har mandag den 6. maj givet en gruppe beboere i Tingbjerg i København ret i, at de samlet set har krav på flere penge end fsb tilbød dem som kompensation for de gener, de oplevede, da deres boliger blev renoveret i 2016 og 2017.

Den omfattende renovering var problemramt, og den trak også længere ud end planlagt. Derfor havde fsb tilbudt 17.500 kroner i kompensation til de enkelte berørte lejemål. En gruppe på 37 beboere lagde sag an for at få en højere kompensation, der samlet set ville beløbe sig til 2,4 millioner kroner. Heriblandt var fire beboere, der slet ikke var blevet tilbudt kompensation, da de var genhuset under renoveringen.

Retten dømte, at fsb samlet set skulle betale 684.000 kroner plus renter til beboerne. Det er omkring 100.000 kroner mere end det samlede beløb, fsb havde tilbudt beboerne som kompensation.

”Dommen er et langt stykke hen ad vejen en bekræftelse på, at vi har tilbudt en rimelig kompensation i forhold til de meget store gener beboerne har været udsat for,” siger Lars Vestergaard Christiansen, medlem af forretningsudvalget i fsb.

”Retten har nu sagt, at kompensationen skal være lidt højere, og det synes vi er helt acceptabelt,” siger han.

Uforudsete problemer

Renoveringen omfattede nye tage, døre, vinduer, facader, isolering af gavle, ventilationsanlæg, nye køkkener og nogle steder nye badeværelser. En del beboere blev tilbudt genhusning fra starten, men størstedelen fik ikke det tilbud, da der var vand og afløb i lejlighederne.

Undervejs viste det sig dog, at der var mere skimmel i nogle boliger end forudset og at entreprenøren ikke kunne koordinere arbejdet, som fsb havde forudsat. Forløbet var derfor præget af mange ufor­ud­sete hændelser, forsinkelser og manglende overholdelse af aftaler fra forskellige entrepre­nørers side, ifølge fsb.

Derfor besluttede boligorganisationen at tilbyde genhusning til beboere i alle lejligheder, hvor arbejdet allerede var i gang. fsb valgte desuden at genhuse alle beboerne i de boliger, der efterfølgende skulle renoveres.

Boligorganisationen var også indstillet på at kompensere de beboere, der ikke var blevet genhuset fra starten, for de uforudsete gener. I alt 74 lejere fik tilbud om en kompensation på 17.500 kroner. Heraf tog 25 lejere imod tilbuddet, mens 33 lejere ikke accepterede det. 16 lejere lod slet ikke høre fra sig.

Asbest i lejlighederne

Et af problemerne i forbindelse med renoveringen var de oprindelige udluftningskanaler i køkkenerne, der indeholdt asbest. Ventilationskanalerne blev fjernet, men en del beboere kritiserede i flere medier, at håndværkerne ikke håndterede asbesten forsvarligt samtidig med, at de selv boede i lejlighederne.

Kritikken førte i februar 2017 til, at flere politikere stillede spørgsmål om renoveringen til Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen. Han konstaterede blandt andet, at boligorganisationen fremover genhusede alle lejere i renoveringssagen og at der derfor ikke var anledning til at gribe ind.

Nyt renoveringsudvalg

”Sagen har ført til, at vi har nedsat et renoveringsudvalg, der skal lette samarbejdet med leverandører og kommunikationen med beboerne,” siger Lars Vestergaard Christiansen.

”Når man står overfor en omfattende renovering, har man altid overvejelser i forhold til genhusning. Man kan godt vælge genhusning, men det fordyrer renoveringen,” siger han.

En dyrere renovering betyder i sidste ende ofte en højere husleje for beboerne.

”Vi satser på, at hvis man skal have en rimelig husleje, så skal man i nogle sager kunne lave renoveringer, hvor man ikke nødvendigvis genhuser alle,” siger Lars Vestergaard Christiansen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste