02. MAJ. 2019 KL. 14:50

Indblik: De unge skal turde blande sig

beboerjournalister-foto-soeren-hytting-3.jpg

Mohammed Hamad, Zakaria Ali, Mohamed M. Hassan, Rosalina Dias. Foto: Søren Hytting

Med et medietræningskursus skal unge fra de udsatte boligområder i Korsør og Slagelse klædes på til at blande sig i den offentlige debat.

De tre unge mænd har umiddelbart ikke så meget tilfælles. Alligevel fortæller Mohamed M. Hassan på 25 år, 16-årige Zakaria Ali og Mohammed Hamad på 24 år den samme historie; at de er trætte af de negative historier om deres boligområde Ringparken i Slagelse.

Det vil de være med til at ændre.

”Her sker mange gode ting, og dem vil vi gerne have ud i medierne”, fortæller Mohamed M. Hassan.

Fagbladet Boligen møder ham og de to andre i Ringparken i Slagelse, eller i ”Nordbyen” som de fortæller, at området altid bliver omtalt, når de lokale medier fortæller om problemer og ballade i boligområdet, som står på regeringens hårde ghettoliste.

Mohamed M. Hassan læser til daglig til pædagog, Zakaria Ali går i folkeskole og Mohammed Hamad er kioskejer. Alle tre deltager sammen med 14 andre i et medietræningskursus, som områdets helhedsplan ”En fælles indsats” tilbyder unge mellem 15 – 30 år.

”Formålet med projektet er at klæde de unge på, så de for eksempel kan blande sig i den offentlige debat,” fortæller kommunikationsmedarbejder i boligselskabet FOB, Rosalina Dias.

Hun er tovholder for projektet, der arrangeres i samarbejde med PlanBørnefonden og foreningen Ansvarlig Presse, som hun også selv arbejder frivilligt for.

Flere nuancer, tak

Mohamed M. Hassan har én gang før prøvet at blive interviewet af en journalist, det var til tv, og det var ikke nogen succes, for han følte, at han blev fremstillet helt forkert.

”Jeg var kun 14 år, og det lød, som om jeg var kriminel. Det er meget vigtigt, at journalister tager højde for, hvem de interviewer.”

Netop den slags oplevelser kan de unge i området fortælle mange af, siger Rosalina Dias:

”Medierne møder op med en rigtig omgang revolverjournalistik. Drengene her har oplevet, at medier kommer herud og kun fokuserer på det dårlige. Vi vil klæde de unge mennesker bedre på til at møde medierne”, fortæller Rosalina Dias.

De tre unge mænd fortæller, at de er frustreret over det, de oplever som mediernes sensationsjournalistik fra episoder i boligområdet, hvor positive og gode fortællinger aldrig når ud i aviser og tv-indslag. Nu vil de vende deres frustration til aktion, og de håber, at de selv kan være med til at få flere nuancer ind i dækningen og debatten.

Du er nok kriminel

Mediekurset løber over seks lørdag fra januar til juni, og de unge trænes i interview og i at fortælle deres egne historier, for på den måde at give stemme til fortællingerne om deres område. De skal også trænes i at håndtere de negative historier, og det ser Mohammed Hamad især frem til.

Han er nemlig træt af, at hans kiosk, der ligger i området, igen og igen omtales i forbindelse med ballade, selvom den - og han – intet har med det at gøre. Han er også træt af generaliseringer på baggrund af enkeltepisoder.    
   

Han nævner et eksempel fra nytårsaften, hvor Foreningen Ringparken holdt en fest for de unge, og på et tidspunkt blev der tilkaldt brandvæsen til området på grund ild i et fyrværkeribatteri.

”Det blev blæst op i medierne, som om brandvæsnet blev angrebet af unge indvandrerdrenge. Men det passer ikke, jeg var der selv og så det. Der var ingen positiv historie om, at der faktisk blev holdt en god fest for de unge herude,” siger Mohammed Hamad.

På kurset taler de også om stereotyper, fortæller Rosalina Dias.

”Når for eksempel Afrika altid handler om fattigdom, eller at ghettoen altid handler om kriminelle unge drenge. Især drengene bliver mødt med en antagelse om, at de er på en bestemt måde, når de kommer herfra Ringparken”.

      

Kommentarer og SoMe

Mohamed M. Hassan håber, at kurset kan give ham redskaber til at blande sig i den offentlige debat på de sociale medier og i de kommentartråde, der ofte står i forbindelse med artikler om udsatte boligområder. For han og de to andre oplever, at netop artikler fra deres boligområde bliver mødt med mange negative og generaliserende kommentarer, mens tilsvarende artikler om etniske danskere, og fra andre områder, får kommentarer i en helt anden tone.

De unge vil gerne selv kunne tage kontakt til pressen og fortælle deres version af historierne, men de fortæller også, at mange bekymrer sig om at stå frem i medierne, fordi de for eksempel er bange for at miste deres job.

”Der var den ”Mohamad-sag” fra Bilka, hvor en dreng havde blandet sig i en debat om afbrænding af koranen. Så blev han fyret,” fortæller Zakaria Ali.

Planerne med medietræningskurset er at afslutte med et stort fælles debatmøde på Vestsjælland, og måske også at deltage på årets Folkemøde på Bornholm.

”De hårde kritikere er meget velkommen til vores debatmøde. De vil ikke kun få serveret kaffe men også kage” siger Mohammed Hamad med et grin.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste