06. MAJ. 2019 KL. 11:13

En ny almen bydel der er bygget på fællesskab

Slagelse Boligselskab har opført et blandet kvarter, hvor beboerne sammen står for aktiviteter og vedligeholdelse.

Social bæredygtighed er en vigtig del af visionen i et nyt boligkvarter i Slagelse, som Slagelse Boligselskab står bag. I juli vil der være beboere i alle 126 nye boliger i Engdraget, som bydelen hedder. Det er unge, seniorer, singler og nyetablerede familier i skønsom blanding.

90 procent er udlejet efter reglerne for fleksibel udlejning.

”Det ligger i den almene sektors DNA at skabe fællesskaber. I Engdraget går vi planken ud med hensyn til at lave et bæredygtigt fællesskab,” siger Arne Juul, direktør i Slagelse Boligselskab.

 

BEBOERE SKAL BIDRAGE

Når man skriver sig op til en bolig i Engdraget, skal man svare på, hvad man kan tilbyde fællesskabet. Der er ingen vicevært. Beboerne skal selv sørge for pleje af egne boliger og fælleshuset, rydde sne, slå græs og meget mere, så man melder sig på forhånd ind i et af kvarterets fire aktive teams, der er tilknyttet ressourcehåndtering, fælleshuset eller en af de andre opgaver.

”Tiderne ændrer sig, nye familiemønstre er opstået, og fælleskab og netværk er vigtigt,” siger Arne Juul.

“Vi tror på, at det ikke længere er nok med formel organisering for at kunne bestemme noget i en boligforening. Vi tror på en ny og uformel organisering – at folk har lyst til at tage ansvar for, at det skal se pænt ud, og at man skal passe på tingene og hinanden,” siger Arne Juul om tankerne bag Engdraget.

 

MERE TRIVSEL – LAVERE LEJE

Visionen for Engdraget er, at det bæredygtige fællesskab er bygget op om blandt andet lokal afledning af regnvand, værksteder og fælles aktiviteter, der tilsammen skal skabe rammen om en dynamisk og produktiv levevis.

Den sociale bæredygtighed skal afspejles i aktiviteter, tilrettelagt af beboerne og for beboerne, og hvor natur og miljø kan indgå som en del.

I begyndelsen får beboerne hjælp til at etablere en køreplan for ”bæredygtig adfærd i Engdraget.” 

I Engdraget fungerer Slagelse Boligselskab altså i højere grad som facilitator for det bæredygtige fællesskab end som servicevirksomhed for beboerne.

”Der er et fælleshus med blandt andet køkken og gæstelejlighed. Desuden er der værksteder og orangeri. Men hvordan det skal indrettes, hvad der mere er behov for – grillplads, nyttehave eller noget helt tredje – det skal beboerne selv finde ud af. Vi har sat penge af til at facilitere processer, som gør, at beboerne kan arbejde med vores vision om social bæredygtighed, trivsel og fællesskab. Vi tror på, at folk har lyst til at tage ansvar, hvis de får hjælp til at gøre det,” fortæller Arne Juul.

Der er tilmed en økonomisk bonus. Han oplyser, at fordi kvarteret skal fungere uden vicevært, er den må­ned­lige husleje 500 kroner mindre end ellers.


Fagbladet Boligen nr. 3 - 2019 - 2. sektion

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste