15. JUN. 2019 KL. 18:24

Sorte huller fik stemmer

dsc_0084.jpg

De unge stemmer fra udsatte områder blev et stort tilløbsstykke. Mange satte sig uden for teltet. Foto: Regnar M. Nielsen

Unge i såkaldte ghettoer skriver ikke hvor de kommer fra på jobansøgningen.

Parallelsamfund, udsatte boligområder, sorte huller på Danmarkskortet. Der er mange navne på de af skiftende regeringer udhængte områder, som tusinder af unge er vokset op i.

På Folkemødet greb unge i dag chancen for at fortælle deres historie om, hvordan det er at leve i et område, andre ser ned på.

”Avisforsider, hvor der står ”Brand i Gaden” eller ”Bandekrig” rammer mig hårdt. Når det handler om mit boligområde,” Fortalte Leyla, der bor og er opvokset i Tingbjerg.

”Jeg føler det er uretfærdigt. Jeg har aldrig oplevet brand i gaden, eller at nogen har skudt efter mig. Jeg kender ikke nogen bandemedlemmer. Kun søde naboer, der låner salt og sukker af hinanden, når de ikke kan nå Spar købmanden,” fortsatte hun.

Ghetto i samfundsfag

Leyla går i 10. klasse på en skole uden for Tingbjerg.

”En dag i samfundsfagstimen, skulle vi arbejde med ”ghettoer”. Og vores lærer skrev ordet ”Ghetto” på tavlen med store bogstaver. Jeg er den eneste i klassen, der bor i Tingbjerg. Ja! i et udsat boligområde overhovedet” fortæller Leyla.

”Jeg prøvede at forklare, at der ikke er anderledes end der, hvor de bor. Men jeg kunne slet ikke trænge igennem. En pige i klassen begyndte at fortælle, at hun en gang var kommet til Tingbjerg med bussen. Da hun steg ud, begyndte en masse drenge, der lignede gorillaer at løbe efter hende. Hun vil aldrig tilbage der til igen. Næste gang risikerede hun jo at blive skudt… Jeg fortalte, at der aldrig er blevet skudt efter mig, og at jeg stadig ikke har mødt den første gorilla i Tingbjerg,” forklarede Leyla.

Der videre fortalte, at hendes venner i Tingbjerg på grund af andres fordomme og løgne skrev Brønshøj på deres jobansøgninger i stedet for Tingbjerg. Når de angiver, hvor de kommer fra.

Læs også: Alt om ghettolisten

Sarkasme og quiz

De unge mennesker brugte også i vid udstrækning sarkasmen til at udstille deres syn på omverdens uvidenhed om dem og deres boligområde. Eksempelvis var der en Quiz, hvor man blandt andet skulle gætte, hvad Kristoffer og Osman lavede i deres fritid. For Kristoffers vedkommende kunne man vælge mellem to forskellige slags kriminalitet og klaverspil.

De mange tilhører blev i quiz'en også målt på deres viden om ghettoer i øvrigt. Man skulle blandt andet svare på, hvor mange ghettoer der er udpeget i Danmark, og hvor mange af beboerne i Tingbjerg, som er dømt for kriminalitet.

Er nogen i tvivl, så har regeringen udpeget 29 såkaldte ghettoer. Og kun 1,8 procent af beboerne i Tingbjerg, er dømt for kriminalitet. 

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

"Når det gælder de ældre, er det her ikke slutningen. Det er begyndelsen"

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

"Når det gælder de ældre, er det her ikke slutningen. Det er begyndelsen"

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2186 )

0

Læseliste