17. JUN. 2019 KL. 16:19

Med regn og tryl fejrede Horsens og Kolding BL’s 100 års-jubilæum

_dsc1423.jpg

Simon Jeppesen

I anledning af BL – Danmarks Almene Boligers 100-årsjubilæum var der lørdag den 15. juni i både Horsens og Kolding arrangeret store fejringer.

På Vitus Berings Plads i Horsens løb arrangementet Danmarks Længste Morgenbord lørdag den 15. juni af stablen. Her skulle beboere i byer over hele landet i anledning af BL – Danmarks Almene Boligers 100-årsjubilæum spise morgenmad på samme tid.

Men et enormt regnskyl, lige da morgenbordet skulle sættes i gang og byens borgmester Peter Sørensen holde tale, gjorde, at bordene aldrig blev taget i brug. I stedet måtte de beboere, som foretrak tørre fremfor gennemblødte rundstykker, spise deres morgenmad stående under tre havepavilloner.

Vejret kunne ikke ændre på det gode humør hos Niels Rasmussen (til venstre), der er formand i Andelsboligforeningen Odinsgård, og som holdte tale i anledning af BL – Danmarks Almene Boligers 100- årsjubilæum.

Trods regnen var fremmødet alligevel flot, og en god del af de 300 bestilte rundstykker blev spist. Stemningen fejlede heller ikke noget, og folk kunne smågrinende og himlende med øjnene beklage sig over det skiftende danske sommervejr.

Det fælles morgenbord var arrangeret i et samarbejde imellem fire af Horsens’ boligselskaber, Andelsboligforeningen Odinsgård, Andelsboligforeningen Beringsgaard, AAB Horsens og Horsens Almene Boligselskab.


”Vi er en gruppe på syv beboere, som har taget bussen herind sammen. Jeg kendte ikke meget til BL eller deres 100-årsjubilæum før, men jeg læste om det på Facebook og tænkte, at det vil jeg da gerne være med til. Jeg kunne jo læse på Facebook, at der også kom andre ude fra vores afdeling,” siger Annika Jacobsen (til venstre), der kom til Horsens centrum fra Beringsvænget, hvor hun har boet i 24 år.

Boligforeningssamarbejde vigtigt for byen

Og på trods af regnen fik både formanden i Odinsgård, Niels Rasmussen, og Horsens’ socialdemokratiske borgmester holdt deres taler. I ly af den ene havepavillon uddelte borgmesteren blandt andet store roser for samarbejdet med de almene boligorganisationer, både lokalt og i hele landet.

”Det var rigtig vigtigt for mig at være her til dette arrangement. For det første ville jeg gerne være med til at fejre BL’s 100-årsjubilæum, men jeg ville også gerne møde op for at anerkende det store arbejde, som boligforeningerne har løst her lokalt i Horsens,” sagde borgmester Peter Sørensen og fortsatte:

”I Horsens, som jo er en gammel arbejderby, har boligforeningerne været med til at løse en masse af vores sociale udfordringer. For eksempel i forhold til folks sundhed, børns trivsel og børns læring. Så selvfølgelig stiller jeg op sådan en dag som i dag.”


Afdeling var taget afsted sammen

Under en havepavillon sad en gruppe beboere, som sammen var taget til morgenmadsarrangementet. De kom fra afdelingen Beringsvænget i udkanten af byen. Og trods regnen, og selvom anledningen ikke sagde dem så meget, så hyggede beboergruppen sig alligevel.

”Vi er en gruppe på syv beboere, som har taget bussen herind sammen. Jeg kendte ikke meget til BL eller deres 100-årsjubilæum før, men jeg læste om det på Facebook og tænkte, at det vil jeg da gerne være med til. Jeg kunne jo læse på Facebook, at der også kom andre ude fra vores afdeling,” sagde Annika Jacobsen.

I afdelingen har de nemlig et godt fællesskab, og hun sætter pris på livet i det almene. Hun flyttede ind ved en tilfældighed, men har ikke tænkt sig at flytte.

”For 24 år siden, da jeg ventede min datter, skulle jeg finde et sted at bo. Og så var det jo billigt, og så er jeg blevet hængende. Det er jo stadigvæk billigt at bo der, også selvom det bliver lavet om. Og nu har min datter også fået sin egen lejlighed ude i det område, hvor hun er født og opvokset. Så det er jo dejligt,” siger Annika Jacobsen.

Og datteren Theresa Nielsen, som nød sit rundstykke og sin kaffe ved siden af, var bestemt også glad for livet i det almene.

”Jeg gad ikke at bo andre steder,” tilføjede hun.

Bedre vejr i Kolding

Lidt længere sydpå i Kolding var fejringerne spredt rundt i hele byens afdelinger. Over hustagene i hele byen kunne man således lørdag skimte dinglende heliumballoner i alle retninger. Alle almene boligafdelinger i byen havde nemlig i anledning af BL’s 100-årsjubilæum hængt balloner op, så resten af byen kunne se, hvor der var almene boliger.

Men ballonerne var langt fra den eneste måde, man fejrede jubilæet på. Hver enkelt afdeling havde nemlig arrangeret deres egne fejringer, og nogle steder var man gået sammen om fælles markeringer af dagen.


Tryllekunstneren Jesper Grønkjær optrådte til store grin fra både børn og voksne i Kikkenborggården i Kolding, da BL den 15. juni fejrede 100-årsjubilæum.

I afdelingen Kikkenborggården med udsigt over Slotssøen og Kolding Hus, som på dagen også fejrede afdelingens eget 70-årsjubilæum, havde man gjort ekstra meget ud af festen. Her var der både inviteret tryllekunstneren Jesper Grønkjær til børnene og et jazzorkester til de lidt ældre.

Fik nye folk med i fællesskabet

Og jubilæet for BL – Danmarks Almene Boliger, som repræsenterer boligselskabernes interesser landet over, blev i den lokale boligafdeling i Kolding brugt til at tiltrække nye mennesker til beboerfællesskabet.

Bestyrelsen i den lille afdeling havde nemlig været rundt at banke på samtlige døre for at få folk med ud, som ellers ikke plejer at deltage i fællesarrangementer, fortæller afdelingsformand Fritze Lundstrøm.

”Vi synes i afdelingsbestyrelsen, at folk skal kende hinanden bedre. For hvis de kender hinanden og har noget samvær, så starter demokratiet. Hvis du låser dig inde og lukker døren, uden at ville snakke med nogen, så bliver du ensom,” siger hun.

”Derfor ville vi gerne sætte gang i flere aktiviteter, end der tidligere har været her,” sagde Fritze Lundstrøm, der flyttede til Kikkeborggården for to år siden og straks gik i gang med at få flere beboeraktiviteter i gang.

Viste nyt fælleslokale

Inden tryllekunstneren gik på scenen, fik Fritze Lundstrøm således mulighed for at vise afdelingens nyrenoverede fælleslokale frem for nogle af de mange børnefamilier og andre interesserede, der var mødt op.

Lokalet, som ligger i et kælderrum i en af Kikkenborggårdens boligblokke, var tidligere blevet glemt og gemt væk til brug for kun nogle enkelte beboere. Men med en aktiv indsats fra Fritze Lundstrøm gik boligforeningen Bovia med til at sætte lokalet i stand til brug for fællesarrangementer.

Fritze Lundstrøm kunne derfor forklare nogle af de beboere, der var lokket med udenfor i anledning af de to jubilæer, hvad det egentlig vil sige at bo i almen bolig.

”Hvad koster det at være medlem i fællesrummet?” spurgte en beboer for eksempel under fremvisningen af lokalet.

”Det koster skam ikke noget. Det er gratis for alle. Det er noget af det, du betaler for igennem din husleje,” kunne Fritze Lundstrøm fortælle.


Satte selv tingene i gang

Og selvom Fritze Lundstrøm kun har boet alment i Kolding i to år, så er hun vokset op i almene boliger i København. Hun ved derfor, hvor godt fællesskabet kan være i en almen boligafdeling, og hun var derfor også lidt skuffet over, hvor lidt der skete i Kikkenborggården, da hun flyttede ind.

Men i stedet for at brokke sig over det, besluttede hun, at hun selv måtte sørge for at sætte gang i fællesskabet igen.

”Folk klager af og til over, at der ikke sker nok, der, hvor de bor. Men det eneste, der er at gøre ved det, er at sætte tingene i gang selv. Sådan har jeg altid gjort,” siger Fritze Lundstrøm, som er 76 år gammel.

Målet om et mere aktivt nabofællesskab har hun blandt andet forsøgt at opnå ved at blive formand for afdelingsbestyrelsen, ved at renovere fælleslokalet og ved at arrangere en række fællesarrangementer. Kulminationen på det hele blev altså lørdag den 15. juni, BL’s 100-årsjubilæum og afdelingens 70-årsjubilæum, hvor mange naboer lærte hinanden at kende.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste