12. JUN. 2019 KL. 15:57

Kampagnen virkede

20190526-204112-l_34mb.jpg

Ritzau Scanpix / Henning Bagger

Høj stemmeprocent i de udsatte boligområder.

”Din stemme er med til at afgøre vores fælles fremtid:
For hvad skal der ellers ske, når vi går til lægen? Når vi tager toget? Når vi skal tage en uddannelse, går på arbejde eller ikke er på arbejdsmarkedet? Hvordan skal vi bo – nu og i fremtiden? Og hvad med alt det andet, der handler om dit liv."


Ovenstående var en del af opfordringen fra BL – Danmarks Almene Boliger til beboerne i landets almene boligafdelinger om at bruge deres stemme i forbindelse med det netop afviklede folketingsvalg.

84,5 procent af vælgerne stemte ved folketingsvalget. Det er 1,3 procentpoint lavere end for fire år siden. Men det var ikke alle steder, der var tilbagegang i stemmetallene. I en lang række udsatte boligområder, herunder Vollsmose og Gellerup, var der flere, der stemte, end ved sidste valg. Både på stemmestederne Camp U (Vollsmose) og Globus 1 (Gellerup) kom stemmeprocenten op over 70 procent. Det er dog ikke alle, der tilskriver de flere vælgende BL’s kampagne.

De seneste par dage har flere medier skrevet om, hvordan indvandrere og muslimske vælgere er blevet mobiliseret til at stemme på bestemte partier eller kandidater i forbindelse med folketingsvalget.

Udemokratisk

Blandt andet har Berlingske Tidende skrevet, at Aarhus-moskeen Fredens Moské ved eid-middagen kort før valget anbefalede tusindvis af muslimer at stemme. Avisen fremhæver det dog ikke specielt positivt. Fordi kampagnen har været ensidig. Eksempelvis fremhæves et valgmøde i Aarhusbydelen, hvor der kun var inviteret repræsentanter fra venstrefløjen.

Berlingske Tidende mener, det er forstemmende, at den muslismske menighed, der i mange år har boet i Danmark, ikke er kommet dybere ind i det danske samfund. Og har valgt ikke at forstå et åbent demokrati. Avisen citerer videre Venstres folketingskandidat i Aarhus Vest-kredsen, Karina Rohrberg Jensen, for at sige, at ”det ikke er demokratisk”.

Nærmere dansk tradition

Der er dog mange, som har svært ved at se problemet. Eksempelvis udtaler valgforsker og professor Rune Stubager, forsker i vælgeradfærd fra Institut for Statskundskab, i dag til B.T., at mobilisering er en fuldstændig normal ting, og at bestemte grupper anbefaler bestemte partier, siger valgforsker.

”Det, at nogen peger på nogle kandidater, det har vi jo hørt om før i vores demokratiske historie. Det foregår jo hver gang, at der er forskellige organisationer eller personer, der siger, hvem de synes, man skal stemme på.” siger han til B.T.

Skulle man lede efter eksempler på, at bevægelser har peget på bestemte kandidater, er det da også svært ikke at tænke på Landbrugets forhold til Venstre eller Fagbevægelsens forhold til Socialdemokratiet.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Pas på tyven i sommerferien

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Pas på tyven i sommerferien

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2093 )

0

Læseliste