15. JUN. 2019 KL. 17:03
Housing first virker ikke
15. JUN. 2019 KL. 17:03
Herberget skulle være nødløsningen. Nu er det løsningen.
Antallet af hjemløse stiger på trods af, at kommuner og stat har investeret mange millioner kroner i at realisere strategien om housing first. Der kort fortalt går ud på at sikre den hjemløse en bolig, før man på begynder andre nødvendige behandlings- og omsorgsforløb.
På den såkaldte folkescene, der sådan set er Nørregade i det centrale Allinge, mødtes politikere og eksperter her til formiddag for at drøfte, hvordan den triste kode skal knækkes.
”Housing First virker veldokumenteret andre steder. Men ikke i Danmark,” sagde Lisbeth Zornig Andersen, der er direktør for Huset Zornig og formand for herberget Overførstergården.
”Der mangler to helt centrale ting, før det kan komme til at virke. Egnede boliger, som er til at betale og efteromsorg. Kun 10 procent får den støtte, de skal have og har ret til, når de havner på gaden,” fortsatte hun.
Efterlyser boligpolitik
Her kunne debatten være stoppet. De øvrige paneldeltagere bakkede med det samme betingelsesløst op om synspunktet. Men den fortsatte i stedet af det konstruktive spor: Hvad kan vi gøre ved det?
”Det er alene de almene boligorganisationer, der løfter opgaven med at skaffe boligerne. Det ville være hensigtsmæssigt, hvis vi også kunne trække på andre af boligmarkedets aktører,” sagde Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard.
Vibe Klarup, der er er direktør for alliancen ”Hjem Til Alle” efterlyste at Danmark igen begynder at føre boligpolitik.
”Det er blevet sådan, at vi kun behandler med sociale indsatser. Derfor er det i ånd og praksis anbragt i Socialministeriet. Men det her løses ikke uden boligpolitik. Og den er væk, og har været en alvorlig mangelsvare, siden Anders Fogh Rasmussen i 2001 afskaffede Boligministeriet. I andre nordiske lande er det boligministeriet, som primært beskæftiger sig med hjemløseproblematikken, sagde Vibe Klarup.
Herberget som løsning
Herefter begyndte en bizar diskussion, om hvorvidt herbergerne er et onde eller et gode. Herberget er tænkt som den ultimativt sidste løsning. I stedet er de blevet løsningen. Over 2000 mennesker er parkeret på de specielle institutioner.
”Herbergerne er nødvendige. Men de bør spille en større rolle i processen, der er forbundet med at klargøre beboerne til igen at flytte i en almindelig bolig. De skal opkvalificeres,” sagde Lisbeth Zornig.”
”I den bedste af alle verdener er herberger overflødig. Det var desværre længe, inden vi når dertil. Imens er vi afhængig af dem, sagde Aarhus’ borgmester Jakcob Bundsgaard.
Det blev ikke modsagt.
Odense kan
Et lyspunkt i den kedelige udvikling i hjemløsheden blev dog fremhævet. I Odense er det lykkes at knække kurven, så der nu er færre hjemløse.
”Vi har et fantastisk godt samarbejde med byens almene boligorganisationer, så vi har boliger nok. Og vi har i mange år arbejdet på at forbedre de supplerende behandlinger, forklarede rådman for Beskæftigelses- og Social-forvaltningen i Odense Kommune, Brian Dybro.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske statRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske stat