15. JUN. 2019 KL. 10:37

Er seniorbofællesskaber for alle?

bofaellesskab-2.jpg

Seniorbofællesskaber er populære. Men er de for de få? Ældre – også dem uden mange penge – skal også kunne udleve deres boligdrømme, men hvordan indretter vi os bedst? Det handlede en populær debat på Folkemødet i Allinge om. 

Seniorbofællesskaber er en efterspurgt vare på hylde hos mange ældre. Men der er ikke nok af dem.

Hvordan er det vi bor, hvordan er det vi indretter os, hvad er det gode ældreliv? Det var det, som debatten handlede om fredag formiddag på Folkemødet i BL’s Dome. Her fik den populære Clement Kjersgaard snakken til at gå med et bredt debatpanel om det som er uundgåeligt: nemlig at hver fjerde dansker i 2040 er over 60 år – og hvad er deres ønsker, krav og værdier så til den 3. alder og bopæl?

Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen lagde for. Clement Kjersgaard præsenterede Bjarne Hastrup som dén mest indflydelsesrige mand i dansk politik, altså næst efter Clement selv, måtte man forstå. Og så kom smilene hurtigt frem ved bordene i den lune dome.

”Boligen er afgørende for dit liv. Det er den største beslutning i ens liv. Den definerer dit fællesskab, om du bliver ensom, om du har de aktiviteter, du har behov for. Det er alfa og omega, hvor du rammer. Mange vil gerne bo sammen med andre, men det er faktisk svært for ældre at få et lån hos realkreditinsitutterne. Det bør der laves om på, og det er noget, vi kigger alvorligt på i Ældre Sagen. Man kan næsten ikke låne noget, når man er over 55 år. Tag nu fat i kraven på den næste finansminister, opfordrede Bjarne Hastrup.

Pia Kjærsgaard (DF), afgående formand for Folketinget, deltog også i debatten. Et lidt uvant for Pia Kjersgaard, men som hun fortalte, så syntes hun emnet om ældre og bopæl er stærkt underprioriteret. Og lod til at mene det. Hun blev overrasket over at høre om lånemulighederne – eller manglen på samme - fra Ældre Sagen. 

”Der mangler opmærksomhed om de ældre. Måske fordi, jeg selv er ved at blive en, og jeg syntes da også ungdomsboliger er vigtige, men de ældre er underprioriterede omkring bolig. Når jeg hører Bjarne Hastrup sige, at der er en ulighed i adgangen til at låne penge, så bliver jeg nysgerrig. Det skal vi da gå videre med. Jeg skal jo igen være superaktiv politiker, så det vil jeg godt lige kigge nærmere på, om hvordan der kan gives bedre lånemuligheder, når jeg får mig sat lidt nærmere ind i sagen,” sagde Pia Kjærsgaard (DF).

En opgørelse viser, at 80.000 ældre har et ønske om at flytte i et fællesskab indenfor de næste fem år. Men der er kun 7.000 seniorbofællesskaber. KAB bygger i øjeblikket et seniorbofællesskab i Albertslund med fokus på at få flere mænd ind. De er nemlig typisk ikke så intereserede i bofællesskaber, men ved at få dem ind i bofællesskaberne kan man afhjælpe ensomhed. Men skal der bygges flere af den slags boliger?

”Vi skal passe på med kategoriboliger. Når vi ombygger og renoverer den eksisterende boligmasse, så gør vi dem jo tilgængelige. Det er en styrke, at de ældre bliver i boligområderne.  Når man har boet over 30 år i et område, så kan vi jo med de almene boliger sørge for en mindre bolig, måske kan du rykke til en bolig med en elevator. Vi har de sidste 10 år gjort 14.000 boliger tilgængelige. Det er sund fornuft og vi kan gøre det uden om realkreditten. Pointen om seniorbofællesskaber er, at vi skal tænke i den bestående boligmasse,” sagde Bent Madsen, direktør for BL – Danmarks Almene Boliger.

En tilhører i domen følte sig lidt provokeret af al snakken om bofællesskaber. Også Realdania var til stede i panelet og skaber seniorbofællesskaber til leje. Men måske for dyre?

”Jeg bliver lidt provokeret her, for det er jo ikke alle, der har den slags penge. Ikke alle har en bolig, de kan sælge og tjene på og så flytte i et nyt seniorbofællesskab. Den adgang vil jeg også gerne have med en almindelig pengepund,” lød det fra Lena Madsen i salen.

**

I panelet var:

Bent Madsen, Direktør, Danmarks Almene Boliger
Ann Nissen, Beboer i Korskærparken, Fredericia, -
Bjarne Hastrup, Adm. direktør, Ældre Sagen
Clement Kjersgaard, DR-vært og udgiver af RÆSON, DR og RÆSON
Erik Nissen, Beboer i Korskærparken, Fredericia, -
Jesper Birn Lindeberg, seniorprojektleder, KAB
Nina Kovsted Helk, Filantropidirektør, Realdania
Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, Dansk Folkeparti

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste