25. JUN. 2019 KL. 00:00

Boligselskabet Sjælland vil bygge 500 træboliger de næste fire år

skademosen_1920-2775.jpg

Skademosen i Roskilde er det af Boligselskabet Sjællands træbyggerier, som er tættest på at være færdigbygget. Foto: Alex Tran

Tilbage i 2014 vandt et planlagt træbyggeri nord for Aarhus en arkitektpris som ”Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig”. Og noget kunne tyde på, at profetien, som lå i den udnævnelse, kommer til at gå i opfyldelse. I hvert fald satser Boligselskabet Sjælland nu stort på at bygge almene boliger i træ.

Foreløbig er byggeriet af fire forskellige træbyggerier gået i gang. Et i Ringsted med 70 boliger, et i Viby S med omkring 100 boliger, og to i Roskilde med henholdsvis 49 og 67 boliger. I alt altså næsten 300 boliger bygget hovedsageligt i træ.

Og da træbyggeriet skyldes et vundet udbud og en rammeaftale, som løber de næste fire år, forventer Boligselskabet Sjælland, at de vil sætte gang i byggeriet af cirka 500 træboliger, inden rammeaftalen igen skal i udbud.

”I det byggesystem, som vi har valgt, vil de bærende elementer være af træ i stedet for beton, som man kender det i traditionelt byggeri. Træ er hurtigere at montere, det er lettere, og der ikke lige så meget fugt i byggeriet. Så der er rigtig mange fordele ved at bygge i træ,” siger Per Bro, Byggechef i Boligselskabet Sjælland.

Både fordele og ulemper

Boligernes bærende træelementer kommer som en sidegevinst også til at gøre at alle boligernes indervægge bliver af træ, og det giver ifølge Per Bro beviseligt bedre indeklima. Og så er det ikke engang den eneste fordel.

”Det giver også en dejlig lyd i huset, da træ er enormt godt til at regulere akustik. Så tror jeg en anden stor fordel er fornemmelsen af at bo i et træhus, som er anderledes og bedre. Og til sidst er CO2-aftrykket, som man efterlader med træbyggerier jo også meget mindre end i et betonbyggeri,” siger Per Bro.

Men der er dog også nogle ulemper ved træbyggeriet. Per Bro nævner blandt andet at man i byggeriet skal gøre mere for at mindske brandfaren og sikre lydisoleringen mellem lejlighederne, men at bygningsreglementet har nogle meget klare krav, som boligerne lever fuldt ud op til. En tredje ting kan derudover også blive en ulempe for nogle bestemte beboere.

”Vi har vedtaget, at det her er røgfrie boliger. Det har vi gjort, fordi røglugten sætter sig på en helt anden måde i træbyggerier, og den vil være umulig at fjerne. Det kan jo være en ulempe for nogen, men det kan selvfølgelig være en fordel for andre, som for eksempel ikke kan tåle røg,” siger Per Bro.

Til sidst nævner Per Bro også, at der potentielt kan komme nogle udfordringer i forhold til driften.

”Nogle af vores beboere passer jo ikke altid så godt på deres boliger. Som et tænkt eksempel kunne man sige, at man ikke lige hugger i en betonvæg med en økse, men det kan du godt gøre i en trævæg. Vi tror dog ikke, at det bliver dyrere at drifte træboligerne, men det får vi selvfølgelig nogle erfaringer med,” siger Per Bro.

Kan klare vinteren

Hvor større byggerier af helårsboliger i træ historisk ikke har været bygget i særlig stor stil i Danmark, så forholder det sig anderledes i nogle af landene omkring os. I Norge, Sverige, Tyskland og Østrig har man nemlig store traditioner for at bygge i træ. Men det er ifølge Per Bro faktisk ikke kun et tilfælde, at Danmark hidtil har holdt sig fra træhusene.

”Vi har jo et lidt andet klima i Danmark, fordi temperaturen ligger lige omkring frysepunktet om vinteren, og dermed får boligerne en stor fugtpåvirkning. I de andre lande ligger temperaturen i højere grad stabilt under frysepunktet, og boligerne bliver derfor ikke i lige så høj grad påvirket af fugt,” siger han.

Men selvom det kræver nogle erfaringer, som man ikke har endnu, så tror Per Bro ikke, at det bliver et problem at bygge i træ i de danske klimaforhold.

”Jeg mener ikke, at fugten bliver et problem, da træelementerne i vores byggeri kommer til at stå beskyttet inde i varmen. De har jo isolering og facade udvendigt, og kommer derfor ikke i særlig høj grad i kontakt med fugten,” siger Per Bro.

Danmarks hidtil største

Men for at ændre de danske traditioner, og få boligbyggeriet til at ske i de langt mere klimavenlige træelementer, kræver det, at nogen går forrest og viser, at det godt kan lade sig gøre. Lige netop den rolle er det oplagt for et alment boligselskab som Boligselskabet Sjælland at træde ind i.

”Det handler måske om, at vi ikke har en pligt til at tjene penge. Vi skal jo bygge så billigt som muligt for at få så gode boliger som muligt og skabe det bedste resultat for beboerne. Det gør måske, at vi tør tage nogle chancer og ikke altid bare bygger det, som vi ved, vi kan tjene sikre penge på,” siger Per Bro, og nævner det tæt/lave-byggeri i 70’erne og 80’erne som et eksempel på lige netop det.

Per Bro håber derfor nu, at Boligselskabet Sjællands fremstød med træbyggeri, som han vurderer er det hidtil største i Danmark, kan sætte gang i en endnu større landsdækkende bølge af træbyggerier.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste