14. JUN. 2019 KL. 15:47

24 procent billigere end privat byggeri

dsc_0401.jpg

Foto: Bo Jørgensen, Cecilia Lonning-Skovgaard, Frank Jensen. Foto: Signe Schlichtkrull

Ifølge borgmester er 24 procent lavere husleje ikke billigt nok. Der er nogen der ikke har råd.


24 procent. Så meget lavere er huslejen i nye almene boliger i København i forhold til tilsvarende private udlejningsboliger.

Tallene talte deres eget tydelige sprog, da Københavns Overborgmester Frank Jensen torsdag på Folkemødet kastede sig ind i debatten om, hvem der skal bygge de billige boliger, der er så hårdt brug for i mange større byer. Det skal den almene sektor med hjælp fra planloven og politikerne, der kan kræve at op til 25 procent af nye boliger er almene.

”Sådan får vi i hvert fald 25 procent nye boliger, der har en lavere husleje end markedet kan trække i øjeblikket,” Sagde Frank Jensen, (A).

Det skal være billigere at bygge

Debatten handlede især om, hvad der skal til for at gøre de almene boliger endnu billigere. For planloven gør det ikke alene. 24 procent lavere husleje end markedet er ikke lavt nok til alle. Det påpegede venstrepolitikeren Cecilia Lonning-Skovgaard, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Hun nævnte som eksempel et nyt fsb-byggeri i Ørestaden med en pris på 9.500-10.000 kroner om måneden for omkring 90 kvadratmeter.

”Kontanthjælpsmodtageren har ikke råd til at bo i sådan en bolig. Den fraskilte sygeplejerske med to børn kan, men der er en gruppe i samfundet, vi ikke får dækket boligforsyningen til,” sagde Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun havde også flere bud på, hvad der skal til for at gøre det almene byggeri billigere. I København skal kommunen i højere grad være medspillere. Hun mente også, det var værd at kigge på konstruktionen omkring stadsarkitekten, der kan stille særlige krav til byggeri. Og endelig gik hun i kødet på de mange særkrav, der stilles til byggeri af almene boliger. Her var hun på linje med Overborgmester Frank Jensen, der sagde:

”Så kan vi også lade være med at stille så mange krav til bygherren og derigennem gøre huslejen billigere. Vi vil holde fast i, at det skal være bæredygtigt, men mange andre krav vil vi gerne drøfte med bygherren,” sagde Frank Jensen.


Ud med udbud – ind med nøglefærdigt byggeri

Nu kom en af bygherrerne på banen, Boligselskabet Sjælland, der har 12.500 almene boliger på Sjælland. Direktør Bo Jørgensen havde også et bud, der kunne få huslejen ned.
”Hvorfor skal vores boliger altid i offentligt udbud? Staten kan stadig give lidt lempeligere og mere fleksible regler til det almene byggeri,” sagde Bo Jørgensen, fordi udbud kan betyde dyrere byggeri.

En af de private virksomheder, der blandt andet bygger almene boliger, er FB Gruppen, og her var direktøren enig i, at byggedelen kunne gøres billigere uden offentligt udbud.

”Hvis jeg kunne få lov til at levere nøglefærdigt byggeri til de almene boligselskaber, så kan jeg gøre det billigere. Det er bare billigere når maskinen kører,” sagde Hans-Bo Hyldig, Direktør i FB Gruppen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste