18. JUL. 2019 KL. 12:24
INDBLIK: Sælger helst ikke til investorer
18. JUL. 2019 KL. 12:24
Hverken beboere eller boligorganisationer klapper i hænderne, når investorer køber sociale boliger.
Efter finanskrisen har økonomisk pressede hollandske boligorganisationer solgt sociale boligblokke og andre større bebyggelser til investorer. Men det sker forholdsvis sjældent, siger Leon Bobbe, direktør i boligorganisationen De Key, Amsterdam. Og det er der en grund til. “Når vi sælger til investorer, går det tit galt, fordi nye investorer prøver at øge deres overskud. Hvis markedet tillader det, så stiger huslejen forfærdelig meget,” siger Leon Bobbe. ”Vi har set adskillige eksempler på, at boligorganisationer har solgt ejendomme til investorer, der lover at renovere og lave smukke lejligheder til nye typer af beboere. I realiteten hævede de kun huslejen, men renoverede ikke boligerne, og så har du et problem i fremtiden,” siger Leon Bobbe. ”Vi foretrækker at sælge individuelle boliger eller at rive ned og bygge nyt,” siger Leon Bobbe.
Det er risikabelt at sælge blokke
Aedes – Søsterorganisation til BL – varetager de hollandske boligorganisationers interesser og bekræfter, at det kan give problemer at sælge til investorer. ”Sommetider sælger boligorganisationer hele blokke for at forbedre det sociale mix i et kvarter. Men de er ikke så interesserede i det, fordi det er risikabelt,” siger Marlies Kolthof, pressetalsperson for Aedes. Sociale boliger sælges typisk lidt under markedsværdien, fordi lejeloven betyder, at den kommercielle køber skal give lejeren samme vilkår, som da det var en social bolig. ”Det betyder reelle risici: Enten vil den kommercielle køber holde sig til de gamle vilkår, hvilket betyder, han er nødt til at skære ned på udgifterne, fordi han skal have et overskud. Investoren skærer ned på nødvendige renoveringer, og bygningen forfalder,” siger Marlies Kolthof. ”Eller køberen vil tjene hurtige penge og sælger hele bygningen til en anden kommerciel køber for en meget højere pris. Det skaber ikke bare uro hos lejerne, men det giver også et dårligt billede af boligorganisationen, der ser lidt ”dum” ud, som om den vidste, at den solgte boligerne for billigt,” siger hun.
Huslejen stiger hurtigere
For beboere i sociale boliger giver det også udfordringer, når deres hjem bliver solgt til en investor. ”Lejere er som regel ikke glade for, at deres sociale boliger bliver solgt til investorer, hollandske eller udenlandske. De oplever, at huslejen stiger hurtigere end før,” fortæller Marcel Trip, pressetalsperson for de hollandske lejeres organisation, Woonbond. Sidste år steg huslejen 1,7 procent i sociale boliger og 3,3 procent i lignende private boliger ifølge Hollands statistiske bureau. “Et andet problem, beboerne oplever, er, at deres ejendom bliver solgt flere gange, og de ved ikke, hvem de skal kontakte, når der er problemer. Vi ser, at mange bygninger bliver solgt flere gange,” siger Marcel Trip. “Det betyder også, at der bliver færre og færre lejelejligheder, der er til at betale for folk med almindelige indkomster,” siger han. En opgørelse fra Woonbond viste, at der forsvandt 119 sociale boliger hver dag fra 2009-2015.
Om skribenten