18. JUL. 2019 KL. 09:58

INDBLIK: Medicinen fra helvede

dsc_0109_indblikstart.jpg

Boliger til salg i bydelen Venserpolder i Amstedam, der tidligere kun bestod af sociale boliger Foto: Signe Schlichtkrull

Fagbladet Boligens redaktion har besøgt Holland, hvor man har erfaringer med salg af sociale boliger til private investorer.

Et flertal i Folketinget vedtog sidste år den såkaldte parallelsamfundspakke, der blandt andet kan betyde, at op imod 60 procent af de almene familieboliger skal nedrives, sælges eller ommærkes til andre boligtyper i foreløbig 15 boligområder. Intentionen bag pakken er, at fjerner man boligerne, så kurerer man sygdommen i de såkaldte ghettoer… Anden boligtype – ny type beboere.

Samme tankesæt har stået bag forvandlingen af store boligområder i de store hollandske byer. Men det er den forkerte medicin. Nogle boligområder får det dårligere. Det viser erfaringer fra Holland. Uden de sociale styringsregler og den kontrol, som de sociale boliger var omfattet af, bor i dag fattige mennesker, nomadefamilier og illegale immigranter til leje i private boliger, som private købere og investorer fik lov til at opkøbe af hollandske sociale boligorganisationer. Og lejerne betaler en høj leje – så høj, at tidligere familieboliger på tre værelser ofte bebos af op til 10 personer.

Det er en udvikling, der foregår over hele Amsterdam i udsatte kvarterer. Samtidig med frasalget af de sociale boliger vokser boligmanglen i Hollands store byer. Fagbladet Boligen har besøgt et par af de boligområder, der blev mere udsatte efter salg af sociale boliger.


Red.






Fagbladet Boligen nr. 4 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste