15. JAN. 2019 KL. 00:00
Første almene boliger på Bornholm i 20 år
15. JAN. 2019 KL. 00:00
Det bobler af fremgang på Bornholm. Flere flytter til solskinsøen, og Boligselskabet Bo42 bygger for første gang i 20 år. En ny boligpolitik med udsigt til 1.200 nye boliger er i høring.
Der er sol over Gudhjem. Og Rønne, Nexø og Svaneke.
Solskinsøen i Østersøen oplever for første gang i årevis en stigning i befolkningstallet. I mange år er det ellers kun gået nedad. Nu skal der smedes på flere fronter i regionskommunen, mens de positive takter slår.
”Det er en udfordring, at vi ikke har bygget noget nyt i så lang tid. Vi mangler så at sige en hel generation af byggeri. Vi har ældre og meget traditionelt byggeri uden fokus på gennemlyste lejligheder og tilgængelighed. De, der bor i vores boliger, får inden for en overskuelig fremtid behov for boliger, der er tænkt tilgængelighed ind i. Udgifterne til vedligeholdelse stiger. Vi trænger til noget nyt,” siger Ebbe Frank, der er direktør i Bo42, som har hovedsæde på torvet i Rønne og lejer godt 1.100 boliger ud på øen.
De næste 10 år skal indbyggertallet gerne 3.000 personer op, lyder det fra Bornholms Regionskommune. Den positive flyttetendens håber kommunen vil fortsætte, og går det efter planen, skal Bornholm ramme 42.000 indbyggere i 2028. Så er der balance i regnskaberne og forhåbentlig arbejdskraft nok til de mange job på øen. Lige nu kan man skimte et befolkningstal på 40.000.
De 42.000 er nøgletallet i den boligpolitik, regionskommunen lige nu har i høring. Den kan vedtages i marts. Politikken er blevet til i et parløb med ejendomsmæglere, ejendomsudviklere og ikke mindst øens boligorganisationer, som har arbejdet intenst på at sætte et solidt aftryk i aftalen. Og det er lykkedes.
I aftalen foreslås at bygge 1.200 nye boliger. Og mange af dem skal være almene. Tanken er, at 500 af boligerne skal være studie- og soldaterboliger, altså mindre boliger. 500 andre skal være til mindre familier og ældre, mens de sidste 200 skal være familieboliger, bygget til fællesskab.
”Jeg har råbt op om en boligpolitik i årevis. Det er jo ekstremt vigtigt for fremtiden, at vi har et tidssvarende boligudbud. Tidligere havde vi et meget tæt samarbejde med socialchefer, borgmestre osv., men med kommunesammenlægningerne tilbage i 2003 forsvandt noget af den nærhed og forståelsen for vores arbejde i lokalsamfundet,” fortæller Ebbe Frank.
Mange ældre på øen
Og selvom der er positive tendenser, så er der stadig udfordringer.
Øen er udfordret af en aldrende demografi, der betyder, at der årligt dør én flere, end der bliver født. Men nu er der altså et endnu større plus på tilflytterkontoen, og det får antallet af bornholmere til at vokse. Flere børnefamilier bosætter sig, men der mangler stadig at blive født flere. Så man vil meget gerne tiltrække flere yngre mennesker til øen, som også i fremtiden kan varetage job på de bornholmske virksomheder. Der er i dag mangel på arbejdskraft.
”Der skal ske noget, hvis Bornholm skal hænge sammen som samfund. Det er nødvendigt med flere personer herovre. Bosætningsmæssigt oplever vi det samme som i de store byer. Vi burde jo med den nedgang, vi har haft i befolkningstallet de sidste 20 år, have rigtig mange tomme boliger. Men folk flytter ude fra landet og ind til Rønne og de centrale byer. Så der bliver fyldt op. Vi har de sidste par år haft 8-10 tomme boliger hele tiden, nu har vi kun to ledige, og én af dem blev vist lejet ud på et afdelingsmøde forleden! Vores mest populære boliger i Kystparken har 10-20 års ventetid. Og hvis man er ligeglad med kvaliteten, så kan man nok få noget på omkring 6-12 måneder.” siger Ebbe Frank.
Boligdirektøren mærker efterspørgslen på nyt
”Ejerboligmarkedet hænger sammen med lejeboligmarkedet på Bornholm. To ud af tre på vores venteliste er ældre, der bor i ejerbolig, som er blevet træt af deres store hus på 150 m2 og have på 1.000 m2, som gerne vil flytte i lejebolig og have mere tid og luft i økonomien. Tidligere sagde folk nej, hvis de ikke fik tilbudt det rigtige. Der kommer nok noget bedre, tænkte de. Nu værdsætter folk tilbuddene. Al den snak om boligpolitik og mangel på boliger betyder, at folk ikke er så kræsne længere,” siger Ebbe Frank, direktør i Bo42.
Bo42 er i gang med at bygge nyt. For første gang i 20 år. Lige nu reklamerer boligselskabet med, at boligerne kommer til at koste blot 100 kroner om dagen. Der bygges 30, og de skal ligge i Rønne i Højvangsparken. Lavenergi-huse med solceller på taget. De er klar til foråret.
Vigtig lokal interessevaretagelse
De sidste to år har ikke blot tallene ændret sig til det positive på Bornholm, det har klimaet omkring samarbejdet med kommunen også, mener boligdirektøren. Boligorganisationen har selv åbnet sig mere og er slået skarpt ind på at dyrke netværk og presset på for at forbedre samarbejdet. Og den lokale interessevaretagelse bærer frugt.
”For to år siden havde vi en oplevelse af, at ingen i kommunen reelt ville snakke med os, men det er i dag anderledes. Min formand og jeg snakker boligpolitik alle steder, vi kan komme afsted med det. Og der er efterhånden ikke det udvalg eller den politiker, der ikke interesserer sig for vores område. Jeg hjælper dem, så godt jeg kan. Når de har brug for viden og ideer, så kan jeg klæde politikerne på, og nu står de jo selv og siger, at en boligpolitik er helt nødvendig for at kunne drive kommunen. Det er superfedt og spændende at være med til. Det giver travlhed, men vi gør det sammen for at løse øens boligudfordringer,” siger Ebbe Frank.
Spørger man viceborgmesteren Anne Thomas (Å) om den kommende boligpolitik på Bornholm, så er der ingen tvivl: den er helt nødvendig som kompas for den kurs, øen er slået ind på.
”Vi trænger til det. Vi er inde i en rigtig positiv udvikling herovre, men det er ikke nok med renoveringer. Det er ældre mennesker, der gerne vil flytte. Vi vil gerne skabe flere boliger, men også mere fleksible boliger. Der er sat penge af i budgettet til flere lejeboliger. Nu får vi en boligpolitik, som vi kan navigere efter,” siger Anne Thomas (Å).
Viceborgmesteren har i processen med tilblivelsen af boligpolitikken været glad for samarbejdet med den lokale boligorganisation i Rønne.
”Vi inviterede fra begyndelsen boligselskabet Bo42 med. De har mange gode ideer, som ikke kun er selviske, men, som jeg synes, tænker på, hvad der er bedst for lokalsamfundet. Jeg ved også, at vores embedsfolk har haft et tæt samarbejde med Bo42, så de har absolut været involveret på en meget positiv måde i udformningen af boligpolitikken. Den type samarbejder er vigtige,” siger Anne Thomas (Å), som har en drøm om, at man om 10 år ser mange flere børn i gaderne i de større byer på Bornholm. De er en mangelvare.
Og der er også tilfredshed med samarbejdet hos Ebbe Frank. Som han siger:
”Illustrativt, så kan du sige, at vi tidligere bed kommunen i haserne. Nu synes jeg, vi holder dem i hånden, og så når vi garanteret også derhen, hvor vi holder hinanden om skuldrene og får en fælles forståelse for, at vi som almen boligorganisation ikke skal tjene penge, men er sat i verden for at løse boligproblemer på Bornholm. Det er jo ikke ultimativt for mig, at det hele skal være alment, men vi skal altså på Bornholm kunne tilbyde en anstændig bolig til alle, uanset indkomst og formue.”
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Almene mål sætter retning for de kommende to årKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Almene mål sætter retning for de kommende to år