24. JAN. 2019 KL. 10:34
Aarhus får almene boliger til ph.d.-studerende
24. JAN. 2019 KL. 10:34
AU får anvisningsret
I Katrinebjerg-kvarteret nær Aarhus Universitet er boligforeningen Boligkontoret Aarhus i gang med at bygge 129 boliger til unge studerende på de nærliggende uddannelsesinstitutioner. Men trods den klare målgruppe skal alle boligerne ikke være ungdomsboliger. Omkring 13 af boligerne er nemlig tiltænkt at blive familieboliger specielt til ph.d.-studerende.
Det skyldes, at ph.d.-studerende og postdocs, som allerede har fået en kandidatgrad, modtager løn og derfor ikke er SU-berettigede. Og lige netop SU-berettigelse er ifølge lovgivningen et krav for, at man må bo i en ungdomsbolig. Det skaber af og til problemer for nytilkomne ph.d.-studerende.
”Det er som regel mennesker, der kommer fra andre lande, og som har svært ved at finde en bolig i den periode, hvor de er her. Det er et problem, som har ulmet i et stykke tid, og som vi er blevet gjort opmærksomme på af Aarhus Universitet. Så det er jo fedt, at vi med dette projekt har fundet en løsning på det,” siger Erik Frehr, bygge- og innovationschef hos Boligkontoret Aarhus.
I dag kan ph.d.-studerende søge almene boliger på lige fod med alle andre. Men hvis man skal have en i nærheden af universitetet, er der lang en lang venteliste, som de studerende ikke når at komme igennem, inden de har forladt byen igen.
Adgangen til de nye boliger vil derfor ikke være igennem en venteliste, men igennem Aarhus Universitet, forklarer Erik Frehr.
"Vi har ikke alle detaljerne på plads, da boligerne endnu ikke er færdige, men jeg forestiller mig, at det bliver Aarhus Universitet, der kommer til at finde de rette kandidater til boligerne,” siger han.
Boligkontoret Aarhus’ tætte samarbejde med Aarhus Universitet skyldes, at begge organisationer i mange år har købt og bygget på grunde i det nordlige Aarhus. De har også før samarbejdet om byggeri af ungdomsboliger.
Indretning til ph.d.er
Det er ikke kun i adgangskravene til de nye boliger, at man har indtænkt de ph.d.-studerendes situation. Også i indretningen har det spillet en rolle. De fleste af ph.d.-boligerne bliver nemlig større end en almindelig ungdomsbolig, da beboerne ofte har stiftet familie og har brug for mere plads.
”Og så har vi også tænkt, at de nye boliger får nogle fællesstudierum, hvor man kan tage væk fra familien i lejligheden, uden at skulle helt ned på universitetet,” fortæller Erik Frehr.
De nye boliger forventes at stå færdige i slutningen af 2019, og bliver, så vidt Erik Frehr er bekendt, Danmarks første almene boliger specielt til ph.d.-studerende. Indtil videre har Boligkontoret Aarhus ikke planer om at bygge flere lignende boliger.
Om skribenten