18. FEB. 2019 KL. 00:00

Sparer stort på udbud: 34 af 59 boligselskaber nu med på bølgen

toldboderne-i-sakskoebing.jpg

Størstedelen af Boligkontoret Danmarks boligselskaber har haft istandsættelsen af deres flytteboliger i udbud. Og hver eneste af dem har sparet penge på det.

Tilbage i 2011 rakte formanden i Sakskøbing Boligselskab hånden op til et bestyrelsesmøde hos administrationsselskabet Boligkontoret Danmark. Han ville med sit boligselskab gerne gå forrest i en ny satsning hos Boligkontoret, som blev diskuteret på mødet.

Satsningen, som siden er blevet en stor succes, gik i sin enkelthed ud på, at man skulle sætte istandsættelsen af flytteboliger i udbud, fremfor altid at bruge de leverandører, man kendte i forvejen.

”Der var sådan set ingen modstand mod det dengang. Det gik bare imod den tradition, der havde hersket, hvor udbud kun var noget, man brugte i store byggesager. Men vi kunne se, at der hos vores boligselskaber var stor forskel på, hvor mange penge de brugte på at istandsætte flytteboliger, så vi tænkte, at det måtte give mening at sætte opgaven i udbud,” siger Anne Løvgreen, indkøbschef i Boligkontoret Danmark.

Besparelser hver gang

I 2012 blev Sakskøbing Boligselskab derfor det første af de 59 boligselskaber, som Boligkontoret Danmark administrerer, der satte istandsættelsen af flytteboliger i udbud. Udbuddet blev vundet af en leverandør i Søborg, som så etablerede en lokalafdeling i Sakskøbing.

Og besparelsen var med det samme så stor, at den viste de andre boligselskaber hos Boligkontoret Danmark, at der var tale om nogle lavthængende frugter. Siden har fænomenet derfor spredt sig, og i dag er hele 34 selskaber hoppet med på bølgen.

”Alle de udbud, vi har lavet, uden undtagelser, har vi hentet besparelser hjem på. Jeg forventer derfor også, at alle vores selskaber i fremtiden vil bruge denne metode. Den eneste grund til, at alle endnu ikke er med, er, at der er forskel på, hvornår deres eksisterende aftaler løber ud,” siger Anne Løvgreen.

Og det er ikke kun på flytteboligers istandsættelse, at Boligkontoret Danmark sparer penge. Også rengøring af administrationsselskabets selskaber bliver nu sendt i udbud.

Gratis for selskaberne

En af grundene til, at udbudsmetoden er blevet så populær, er, at Boligkontoret Danmarks medlemmer kan få lavet deres udbud uden at skulle have penge op af lommen. Udbudsprocessen bliver nemlig foretaget af Boligkontorets indkøbsafdeling, som er finansieret ved en såkaldt sideaktivitetsmodel. Det vil sige, at indkøbsafdeling betaler for sig selv ved at tage en procentdel af omsætningen hos vinderleverandørerne.

”På den måde kan de af vores selskaber, som ellers ville være for små til, at et udbud kunne betale sig, også få lavet et udbud, der kommer deres beboere til gode,” siger Anne Løvgreen.

Hos Sakskøbing Boligselskab, som er et af de større selskaber under Boligkontoret Danmark, har man omkring 600 boliger, hvoraf cirka 80 om året får udskiftet sine beboere. Der er derfor gode penge at hente.

Indtil videre har de 34 selskaber, som har haft istandsættelsesprocessen i udbud, sammenlagt sparet mere end 20 millioner kroner.

25 procent billigere

I foråret 2018 var turen så igen kommet til Sakskøbing Boligselskab. Deres første udbudsaftale var løbet ud, og de satte derfor gang i endnu et udbud. Og her var der på ny besparelser at hente. Penge, som vil blive brugt på at holde huslejeniveauet i ro og i nogle afdelinger ligefrem at sætte huslejen ned.

I anden omgang sparede Sakskøbing Boligselskab 25 procent i forhold til deres tidligere aftale, og den procentvise besparelse er faktisk langt fra usædvanlig.

”Niveauet ligger sædvanligvis omkring 25-30 procent. Nogle gange er der kun omkring 15 procent at hente, men vi har også et par gange været oppe over 40 procent,” siger Anne Løvgreen og fortsætter:

”Men det er også vigtigt at understrege, at prisen kun vægter 45 procent i vores udbudsmateriale. Det er også altafgørende, at kvaliteten i arbejdet er i orden. Mange af vores selskaber har derfor ikke kun sparet penge, de har også fået en bedre kvalitet i deres istandsættelsesarbejde.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste