28. FEB. 2019 KL. 21:21

Gadehavegård vil gøre op med 'ghetto'-stemplet

gadehavegd_5-_foto_v_arkitema.jpg

Arkitema

"Gadehavegård er Danmarks smukkeste ghetto, og efter renoveringen bliver vi endnu smukkere."

Så selvsikkert lyder det fra beboerformanden for Gadehavegård i Høje Taastrup, Ibrahim El-Khatib, selv om Gadehavegård for femte år i træk er at finde på regeringens såkaldte ghettoliste over de 16 mest belastede områder i Danmark.


Det ærgrer formanden, der selv har boet i beboelsen siden 1994.


"Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi skulle være et område med meget kriminalitet og mange problemer. Gadehavegård er et ganske almindeligt beboelseskvarter med mange forskellige typer mennesker. Folk er glade for at bo her og vil nødig sendes andre steder hen," siger han i en nyhed til domea.dk.


Men uanset hvad kommer der til at ske markante ændringer i Gadehavegård, når kravene til regeringens ghettoudspil fra 2018 om at reducere antallet af almene familieboliger med 60 procent skal opfyldes.


"
Vi vil gøre, hvad vi kan, for at undgå, at folk skal tvinges herfra. Det kan fx ske ved naturlig udflytning," siger Ibrahim El-Khatib.

Senest 31. maj 2019 skal der ligge en udviklingsplan for området, som Høje Taastrup Kommune skal godkende, før den sendes til ministeriet.

 

Planer om renovering er allerede i gang

I Gadegavegård har der længe været planer om at renovere området. Også før regeringens udmeldinger. Byggeriet er fra 1970'erne og trænger til en gennemgribende renovering ude som inde, ligesom der skal skabes nye udearealer og infrastrukturer.

 

Derfor er Domea.dk, der står for administration, drift og udlejning af boligerne i Gadehavegård, i samarbejde med bl.a. Arkitema Architects og med støtte fra Landsbyggefonden allerede i gang med at udarbejde en helhedsplan for området. En helhedsplan, som regeringens krav om reduktion af boliger nu skal tænkes ind i.


"Gadehavegård er Danmarks smukkeste ghetto, og efter renoveringen bliver vi endnu smukkere," siger beboerformanden for Gadehavegård i Høje Taastrup, Ibrahim El-Khatib.

"En del af opgaven er at se på, hvordan lejlighederne kan blive bedre. Fx om små lejligheder kan sammenlægges til attraktive familieboliger, og om andre lejligheder kan ændres til ungdomsboliger eller ældreboliger," siger Anton Ahnfelt-Rønne, der er assisterende byggeleder hos Domea.dk og tilknyttet Gadehavegård-projektet.

 

Han forklarer, at man dermed også håber at kunne sikre egnede boliger til områdets ældre og at kunne tilbyde boliger til unge med mod på videreuddannelse.

 

- Det håber vi kan være med til at ændre den lave uddannelsesgrad, der er i området, siger Anton Ahnfelt-Rønne.

 

Beboerne bliver inddraget

Domea.dk er tovholder på renoveringen af Gadehavegård, men det er i høj grad beboerne, der skal definere, hvordan de gerne vil bo. Gennem tre workshops er beboerne blevet inviteret til at komme med deres input til helhedsplanen for Gadehavegård.

 

- Vi er glade for at blive inddraget i projektet. En rådgiver, der kommer udefra, ved ikke, hvordan tingene fungerer i vores lejligheder. Vi kan komme med erfaringer fra vores hverdag, som kan bruges i projektet, siger formand Ibrahim El-Khatib.

 

Beboerne er kommet med gode ideer og råd til alt fra, hvordan man undgår mørke lejligheder, til om der skal være kant mellem bruser og badeværelsesgulv, og hvordan man kan etablere nye legepladser, uden det går udover de eksisterende grønne arealer, som beboerne er meget glade for.

 

- Beboerinddragelsen er enormt vigtig, Det er beboernes boligafdeling, og det er vigtigt, at de tager ejerskab for projektet og føler, at de har medindflydelse på deres bolig, understreger Anton Ahnfelt-Rønne fra Domea.dk.

 

Nyt image

Helhedsplanen for Gadehavegård handler ikke kun om nye facader og større badeværelser. I planen er også indtænkt et kvarterhus, der skal fungere som kulturelt mødested for beboerne. Realdania har støttet en forundersøgelse, som nu er i gang med at afdække behovet og brugen af sådan et mødested. Der er også lagt op til, at områdets infrastruktur forbedres, fortæller projektudviklingschef i Domea.dk Mette Mogensen.

 

"Gadehavegård ligger lidt gemt bag en jordvold mod Roskildevej og er sammen med resten af Gadehavekvarteret omkranset af store veje. Vi vil gerne åbne op for området, så det hænger bedre sammen med resten af byen," siger Mette Mogensen til domea.dk.

 

Og formanden for afdelingen håber også, at en ny infrastruktur vil give omverdenen et nyt syn på Gadehavegård.

 

"Mange kender ikke området og slår os i hartkorn med ghettoer, hvor der er mange problemer. Det smitter af på os, selv om vi oplever, at Gadehavegård er et fredeligt område. Vi skal vise omverden, at vi er et boligområde som så mange andre boligområder i Danmark. Her bor ganske almindelige mennesker med forskellig baggrund," siger Ibrahim El-Khatib til domea.dk.

 

Totalrenoveringen af Gadehavegård forventes at være færdig i 2028.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste