19. FEB. 2019 KL. 13:38

Ensomhed bekæmpes med banko

20190203_bl_banko_0233.jpg

Thomas Arnbo

Da kommunen lukkede et kommunalt aktivitetshus, tog et ægtepar over. Med bål, banko og billard får de deres sårbare og psykisk syge naboer ud af hulerne.

Hun trommer i bordet, mens hun nynner. ”Jingle bells, jingle bells,” synger kvinden med den røde trøje, der har et stort juletræ på maven. Vi er i februar måned, men julen varer som bekendt lige til påske, og Lone er til banko med sine 25 nærmeste naboer.

En gang om måneden tropper hun op for at vælge de bedste spilleplader. Det foregår altid i Aktivhuset Freya, der ligger et stenkast fra hendes bolig i Freyas Kvarter i Greve. Boligafdelingen er en del af Sydkystens Boligselskab og administreres af KAB, og kvarteret er broget. Omkring 200 beboere er fordelt over kvarterets ungdomsboliger, bofællesskaber og beskyttede boliger for mennesker med især psykiske sygdomme. Mange af bankospillerne bor i en beskyttet bolig, og nogle af dem har hjælpere med, der holder skarpt øje med tallene på spillepladerne foran dem.

Ensomme beboere uden kommunalt tilbud

Indtil for tre år siden dannede det store fælleshus rammen om et socialt tilbud, der hed Freyas Køkken og havde eksisteret siden 2008. Her kunne beboerne komme til fællesspisning og forskellige aktiviteter. Da kommunen lukkede køkkenet, blev beboerne ensomme, fortæller Lis Hansen, der er førtidspensionist og tidligere rengøringsassistent og har boet i kvarteret, siden det blev bygget.

”Beboerne var enormt kede af det, da køkkenet lukkede. Pludselig gik de i seng klokken syv om aftenen, fordi de kedede sig og manglede noget at lave,” fortæller Lis Hansen. Derfor gik hun i gang med at arrangere en fastelavnsfest for de naboer, der havde lyst. Hendes mand Ove hjalp til.

”Der dukkede omkring 70 mennesker op. Tønderne hang vi udenfor, men kaffen tog vi indenfor. Alle steder var der mennesker,” griner Lis, da hun tænker tilbage på den kolde vinterdag for tre år siden, hvor parrets tre værelser blev fyldt til bristepunktet. Det store fremmøde tændte en gnist i parret. De ville overtage Freyas Køkken. Efter næsten et helt år og mange møder med kommunen kunne de kalde sig en forening og gå i gang med at arrangere deres første bankoaften.

”Jeg startede bare med at banke på hos naboerne,” forklarer Lis, der også hev fat i familiemedlemmerne til nogle af de beboere, der bor i beskyttede boliger. I dag har foreningen, Aktivhuset Freyas Støttegruppe, 16 aktive medlemmer.

Gavekort og ringeklokke til rollatoren

”Ryst posen,” bliver der råbt. ”Jeg mangler nummer et,” udbryder en anden, og endelig er der gevinst. En stor æske slik til vinderen, og sidemanden får også en gave. Lis overrækker en ringeklokke med ordene: ”Den kan du bruge til rollatoren”.  Hovedpræmien er som regel et gavekort på 100 kroner til det lokale bycenter, og arrangørerne køber selv alle gaverne. En bankoplade koster 10 kroner, og i dag har en enkelt beboer hele 12 plader liggende på bordet foran sig. Dagens hjemmelavede lasagne koster en flad tyver, og alle indtægter går til foreningen. De senere år har de også fået støtte fra Trygfonden og en kommunal pulje, paragraf 18, der går til frivilligt socialt arbejde.

”Vi gik og surmulede et helt år, og jeg var lige ved at give op undervejs. Jeg gad ikke at bruge tid på alle de møder med kommunen,” fortæller Lis Hansen om forløbet op til den første bankoaften for to år siden. Hun skulle på brandkursus og lære om hygiejne. Hun blev også belært om, hvordan de håndterer voldelige narkomaner. ”Beboerne er bare smaddersøde og hilser hjerteligt på mig alle sammen, så det var slet ikke nødvendigt,” siger hun, mens sidemanden giver hende et langt kram. Alle beboere har fået hendes telefonnummer, så de kan ringe, hvis de får brug for at snakke. De kan også komme på uanmeldt besøg.

”Min sidemand her kommer forbi hver anden dag. Så deler han en smøg med Ove og snakker om løst og fast,” siger hun. Men når gardinet er trukket for hoveddøren, skal beboerne holde sig væk. ”Jeg har dårligt knæ, så jeg har brug for at ligge og se tv alene i sofaen om aftenen,” forklarer hun.

Fik Frivilligpris i 2018

Banko, filmaften og stolegymnastik er nogle af de aktiviteter, som Lis og Ove står i spidsen for. Det ivrige ægtepar bruger efterhånden mange timer på foreningsarbejdet, og det blev anerkendt, da de sidste år vandt Greve Kommunes Frivilligpris, der bliver uddelt en gang om året. Udover æren består prisen af 10.000 kroner.

”Vi brugte 3.000 kroner på bankospil og resten af pengene på at give vores fem børnebørn lidt større julegaver,” smiler Lis Hansen, og ægtefællen, der netop er kommet til, tilføjer: ”Der er fem gange flere aktiviteter nu, end da kommunen stod for det,” siger Ove, der er sygemeldt smed. Han deltager sjældent i banko, men tager gerne styringen, når det drejer sig om andre arrangementer.

”Jeg spiller billard og petanque med nogle af beboerne, og om sommeren laver jeg snobrød med dem udenfor. Det er alletiders,” slutter han.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste