09. DEC. 2019 KL. 11:25

Viborg er nu "ghettofri"

ellekonebakken-06.jpg

Foto: Lars Holm / Boligselskabet Sct. Jørgen. Ellekonebakken er nu af den såkaldte ghettoliste. Det blev heldigvis kun til et år på den.

Et tæt samarbejde mellem Boligselskabet Sct. Jørgen og Viborg Kommune har fået Ellekonebakken af den såkaldte ghettoliste.

De vidste egentlig godt, at de ikke længere havde 50 procent beboere med ikkevestlig baggrund i Ellekonebakken.

Men alligevel var de spændte, da Boligministeriet den 1. december offentliggjorde ”ghettolisten”. Ministeriet vil ikke på forhånd oplyse, hvilken dato de trækker tallene fra Danmarks Statistik. Og det kan være ganske små marginaler, der gør forskellen.

”Vi dristede os til at skåle lidt på forhånd til vores julefrokost, som var to dage inden offentliggørelsen, men kunne jo ikke melde noget ud, for intet var sikkert,” fortæller Anne Mette Primdahl Nielsen, som er kommunikations- og udviklingschef i Boligselskabet Sct. Jørgen.

Andelen af beboere med ikkevestlig baggrund er nu på 48,7 procent i Ellekonebakken, så de opfylder ikke længere ghettokriteriet på 50 procent. Omregnet til personer betyder det, at flytter der 14 ind med ikkevestlig baggrund, ryger boligområdet igen på ghettolisten.

Læs også: Hvem står på ghettolisten

Det er ingen skam at stå på en liste over udsatte boligområder, så længe vi er med til at tage hånd om og sørge for gode boligforhold for udsatte familier, som for en stund har brug for hjælp til at komme på fode igen. Det er da en samfundsopgave, vi skal være stolte over at løse.

Hans Erik Lund, direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen

Stadig et udsat boligområde

Boligselskabet Sct. Jørgen har igennem de sidste 6 år haft et tæt samarbejde med Viborg Kommune. De har nedsat en projektgruppe og gjort Ellekonebakken til et prestigeprojekt, hvor alle kommunens forvaltninger er repræsenteret.

Målet er at få flere beboere i arbejde og uddannelse. Ellekonebakken er nemlig stadig på listen over udsatte boligområder, da de opfylder kriterierne om tilknytning til arbejdsmarkedet og for mange beboere med kun grundskole.

Hans Erik Lund, som er direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen, tager det ansvar meget alvorligt.

”Det skal altid være et mål at arbejde på at understøtte vores beboere, så de kan tage en uddannelse, komme i arbejde og på andre måder understøtte tiltag, som giver beboerne mulighed for at bevæge sig i positiv udvikling,” siger Hans Erik Lund.

Men det bekymrer ikke direktøren, at de er stemplet som udsat boligområde.

”Det er ingen skam at stå på en liste over udsatte boligområder, så længe vi er med til at tage hånd om og sørge for gode boligforhold for udsatte familier, som for en stund har brug for hjælp til at komme på fode igen. Det er da en samfundsopgave, vi skal være stolte over at løse,” siger Hans Erik Lund.

Koordinerede indsatser

Både boligselskab og kommune har også fokus på de mange boligsociale indsatser i boligområdet, så der skabes en sammenhæng for beboeren.  

”Vi har i samarbejde med kommunen kortlagt alle indsatserne i boligområdet, lige fra kommunale til frivillige. Der viste sig at være over 50 initiativer i gang med flere end 200 personer involveret, som slet ikke var koordineret. Vi har nu prioriteret nogle færre projekter, koordineret dem, så udbyttet af dem bliver større,” siger Anne Mette Primdahl Nielsen.

Helhedsplan inddrager bydel i byen

Boligselskabet Sct. Jørgen har derudover længe arbejdet på en fysisk helhedsplan, der skal omdanne Ellekonebakken til en blandet og attraktiv bydel og åbne op for den omkringliggende Viborg by. I dag er området meget lukket om sig selv i den sydlige del af byen.

Den gennemgribende renovering af området skal skabe bedre tilgængelighed og fællesskaber mellem områdets beboere og tiltrække nye borgere, som er i arbejde og med et uddannelsesniveau, der er højere end grundskole.

Helhedsplanen er indtil videre godkendt af byrådet i Viborg. De håber at begynde den store renovering af boligområdet i 2021.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Afdelingsformand: ”Vi har da også begået fejl”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Afdelingsformand: ”Vi har da også begået fejl”

Artikler

vi anbefaler

SOLBAKKEN DSC 6320 Boligformand: "Ghettopakken vil give store problemer"
Kryger (1) BL’s kredse er klar til nye udfordringer
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03257 57 organisationer i appel: Danmark har brug for en folkesundhedslov
Mettemogensen Domea.Dk Foto Jacob Ljørring 6189 (3) Hun skal bygge almene boliger til delebørn
Se alle artikler ( 1839 )

0

Læseliste